De Bijenkorf

Beheert tekeningen en BIM-modellen met Pillr

De Bijenkorf Store Design & Development heeft Pillr geïmplementeerd voor documentbeheer.

Met deze gebruiksvriendelijke samenwerkingssoftware kunnen wij eenvoudig onze tekeningen en BIM-modellen delen met andere afdelingen en wijzigingsvragen verwerken”, vertelt Dave Koomen, Project Manager Omnichannel features & Senior BIM Manager van de Bijenkorf.

Professionaliseren tekeningbeheer

De Bijenkorf is al ruim 150 jaar een creatief en inspirerend warenhuis, met zeven winkels in grote Nederlandse steden en online webshops in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Monaco en Oostenrijk. Dave Koomen is daar verantwoordelijk voor het werkproces rondom Autodesk Revit, Pillr en AutoCAD, waarmee de Design Managers en Project Managers onderscheidende retailconcepten kunnen ontwerpen en uitwerken. “Wij zijn enkele jaren geleden op zoek gegaan naar een oplossing voor het professionaliseren van ons tekeningenbeheer en het eenvoudig kunnen delen van BIM-modellen met andere afdelingen en externe partijen. Via de daarvoor uitgeschreven tender zijn wij in contact gekomen met CAD & Company die als een gebruiksvriendelijke documentbeheeroplossing de zelf ontwikkelde Pillr-software adviseerde.”

Retailconcepten en interieurveranderingen

Bij de Bijenkorf worden CAD-tekeningen en BIM-modellen als referentiekader gebruikt voor het ontwerpen van nieuwe retailconcepten en interieurveranderingen. “Voor onder andere onze inkopers is het belangrijk dat zij eenvoudig zelf alle afmetingen van winkel- en schapruimtes kunnen meten voor de businesscase van hun projectaanvragen”, licht Koomen toe. “Het opmeten van m1 en m2 hebben wij nu veel eenvoudiger mogelijk gemaakt met behulp van de Pillr-viewer in vergelijking met de vorige oplossing. De nieuwe viewer vereenvoudigt ook de communicatie voor alle projectbetrokkenen, omdat ze daarmee zowel 3D-modellen als 2D-tekeningen kunnen delen en raadplegen. Momenteel zijn wij nog bezig om vanaf medio volgend jaar alle filialen als een 3D-BIM beschikbaar te hebben.”   


Gebruiksgemak en flexibiliteit

Bij de Bijenkorf Store Design & Development introduceren ze elk jaar gemiddeld één nieuwe applicatie om de manier van werken te verbeteren. In 2019 was dat Autodesk Revit als aanvulling op AutoCAD, in 2020 Enscape voor het 3D renderen, in 2021 Dynamo om routinematig werk te automatiseren, terwijl in 2022 de focus ligt op efficiënter informatie delen en samenwerken met behulp van Pillr. “Wij hebben voor Pillr gekozen vanwege het gebruiksgemak van deze samenwerkingssoftware, het eenvoudig kunnen aanmaken van taken voor wijzigingen en de interessante bedrijfslicentie”, vat Koomen samen. “De userinterface is bijzonder intuïtief, waardoor onze medewerkers er na een half uurtje instructie al mee konden werken. Verder kunnen wij voor aanzienlijk lagere kosten met een ongelimiteerd aantal gebruikers en data in Pillr werken, vergeleken met de licenties voor andere documentbeheeroplossingen.”

Inzichten creëren met data

Pillr is een cloudgebaseerd platform waarop ontwerpers, bouwers, beheerders en eigenaren van gebouwen eenvoudig kunnen samenwerken. Voor het delen van BIM-modellen op basis van de eigen afspraken, of de BIM basis ILS, en beschikbare gebouwinformatie te hergebruiken voor het creëren van businessinzichten. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van een projectbestek, of als input voor een ERP-systeem of MJOP-applicatie. Verder vereenvoudigt Pillr de communicatie in projecten omdat een groot aantal emails, telefoongesprekken en Whatsapps overbodig worden. Via integraties met andere bedrijfsapplicaties helpt Pillr gebouweigenaren en -beheerders zoals de Bijenkorf om voor verschillende toepassingen meer inzicht te krijgen in het gebruik van hun vastgoed.


Hergebruik geometrische informatie

“Wij hebben Pillr in eerste instantie aangeschaft en geïmplementeerd om het beheren, delen en hergebruik van ‘as-built’ gebouwinformatie te vereenvoudigen”, vervolgt Koomen. “Als aanvulling op het belangrijke voordeel dat al onze collega’s met de Pillr-viewer gemakkelijk afmetingen en m2’s van ruimtes kunnen meten voor businesscases, gaan wij alle beschikbare geometrische informatie vanaf volgend jaar nog breder benutten. Bijvoorbeeld voor het maken van ‘heatmaps’ die visueel inzichtelijk maken hoe de merken in onze winkels presteren en andere analyses die mogelijk worden door applicaties te koppelen. Behalve een leverancier voor Autodesk-software is CAD & Company voor ons ook een adviseur en sparringpartner om nieuwe toepassingen te helpen realiseren.”