BIM-coördinatie-as-a-Service (BaaS) voor Scholtens Groep

Scholtens Groep had behoefte aan ondersteuning bij de BIM-coördinatie voor twee woningbouwprojecten. Als uitbreiding op de jarenlange samenwerking voor het leveren van Autodesk software en support, heeft CAD & Company dit ingevuld met BaaS. Hier vertelt BIM-coördinator Wout Rood over zijn praktijkervaringen en geleerde lessen.

De Scholtens Groep is een fris en veelzijdig bedrijf met mensen wat zich al ruim 85 jaar verdiept in de laatste ontwikkelingen om woonplekken en werkplekken meerwaarde te kunnen geven.

Ontwikkelende bouwer

Scholtens Groep in het West-Friese Wognum ontwikkelt en bouwt al sinds 1937 veel appartementen en woningen voor families. Soms in combinatie met winkels en parkeerruimtes. “Wij zijn een modern familiebedrijf met een no-nonsense cultuur, geleid door een directeur uit de derde generatie, vertelt Rood. “Enkele voorbeeldprojecten zijn De Meester in Haarlem, Toren in Hoorn, Nieuwe Waard in Heerhugowaard en Paktuinen in Enkhuizen. Ik werk hier nu zo’n zes jaar en heb daarvoor tijdens de minor van mijn studie een onderzoek uitgevoerd naar het toepassen en implementeren van BIM. Daarvoor gebruiken wij onder andere de Autodesk Revit ontwerpsoftware, Solibri voor controles en uittrekstaten en Docstream voor documentmanagement. Als BIM-coördinator controleer ik met enkele collega’s de kwaliteit van alle BIM-modellen voor onze projecten tijdens de voorbereidingsfase.” 

null

Werkdruk en personeelsschaarste

“Vorig jaar was het zo druk bij alle onderhanden projecten, dat wij intern niet de tijd hadden voor de benodigde BIM-controles”,  vervolgt Rood. “Deze situatie hebben wij met onze BIM-leverancier CAD & Company besproken, die met hun BIM-coördinatie-as-a-Service (BaaS) in staat was ons te ontzorgen. Zij hebben voor de woonwijk Emmelhage in Emmeloord en de Rozenbuurt in Zwaag twee keer twee kwaliteitscontroles uitgevoerd. Allereerst de controle of alle informatie in de beschikbare modellen conform BIM basis ILS was en ten tweede de clashcontroles tussen de bouwkundige en constructieve modellen. Deze controles zijn voor beide projecten door CAD & Company uitgevoerd, om na de eerste ronde ook nog het correct oplossen van de ontdekte issues en clashes te checken.”  

BIM-coördinatie-as-a-Service

Met BIM-coördinatie-as-a-Service neemt CAD & Company een groot gedeelte van de coördinatie van projecten uit handen, om klanten volledig of gedeeltelijk te ontzorgen. Afhankelijk van de behoeften en wensen bestaat zo’n BaaS-traject uit drie fasen: kennismaken en onboarden, uitvoering en coördinatie en afronding met next steps. Tijdens de eerste fase wordt zowel de scope van de ondersteuning als protocollen en requirements afgestemd (zoals ILS en LOIN). In de volgende fase controleren en valideren consultants van CAD & Company de beschikbare BIM-modellen en voeren ze clashcontroles uit, waarvan de output en issues worden teruggekoppeld. Eventueel ook inclusief het opvolgen van de outputverwerking. In de afrondingsfase wordt de coördinatie weer overgedragen en nog een training verzorgd, of advies gegeven over mogelijke vervolgstappen.    

Ervaringen en geleerde lessen

“CAD & Company heeft ons bij twee woningbouwprojecten op een professionele wijze ontzorgt met het uitvoeren van BIM-controles”, concludeert Rood. “Daarbij was het prettig dat ze ons op vaste dagen assisteerden, zodat het voor alle partijen duidelijk was wanneer de BIM-modellen beschikbaar moesten zijn. Mede dankzij de BaaS-ondersteuning vanuit CAD & Company hebben wij geleerd dat vooraf meer afstemmen welke informatie wanneer nodig is tot een kwalitatief beter BIM leidt. Verder is het verstandig alle voorkomende issues eerst bij de verantwoordelijke partners te leggen en als zij er niet uitkomen gezamenlijk de beste oplossing te bedenken. Vooruitkijkend gaan wij de komende jaren nog het gebruik van BIM-modellen op de bouwplaatsen toegankelijker maken en alle informatie die aan BIM-objecten is gekoppeld zo correct mogelijk maken.”      

null

Meer weten over Meer weten over BIM-coördinatie-as-a-Service?

Bekijk onze informatiepagina!