Tol Plaatwerk

Automatiseert met Autodesk Inventor en Vault.

Tol Plaatwerk automatiseert de engineering en werkvoorbereiding met Autodesk Inventor en Vault. Door gebruik te gaan maken van configureerbare modellen kan het metaalbewerkingsbedrijf tijd besparen en wordt de kans op het maken van fouten veel kleiner. Technisch adviseur Julius Mooijer en engineer/werkvoorbereider Ron Grommé vertellen hun ervaringen.

Maatwerk in plaatwerk

Tol Plaatwerk in Volendam levert al meer dan 70 jaar maatwerk op het gebied van plaatbewerking. Een groot deel van de productie is bestemd voor in hoogte verstelbare bureaus en meubilair voor meld- en controlekamers. Verder maakt het bedrijf plaatwerkproducten voor de behuizingen van machines, displays, kasten, hekwerken, bordessen en interieur-/woningbouw.


“Wij denken graag oplossingsgericht mee over vragen van klanten en onderscheiden ons in de markt met maatwerk”, zegt Julius. “Als technisch adviseur bedenken wij oplossingen voor klanten die daarna door onze engineers tot een 3D-model en 2D-productietekeningen worden uitgewerkt. Daarvoor hebben zij jarenlang andere CAD- en PDM-software gebruikt. Omdat wij het engineeringproces en de werkvoorbereiding meer willen automatiseren met configureerbare modellen, zijn wij overgestapt naar Autodesk Inventor en Vault. Die software vergroot onze flexibiliteit om maatwerk te leveren op basis van eerder ontworpen modellen en op termijn ook de productie digitaal te gaan aansturen.”

Configureerbare modellen

“Bij offerteaanvragen voor het meubilair van meld- en controlekamers krijgen wij vaak te maken met vergelijkbare modellen en configuraties, oftewel veel herhalende werkzaamheden”, vervolgt Ron. “De afgelopen jaren heb ik bij een grote fabrikant van deuren en toegangssystemen al ervaren dat het werken met configureerbare modellen aanzienlijke tijdsbesparing oplevert. Door de tot voor kort beperkte functionaliteit voor het hergebruik van eerder gemaakte ontwerpen, ben ik blij dat we bij Tol Plaatwerk nu ook met Autodesk Inventor en Vault werken. Net als bij mijn voormalige werkgever zijn de softwarelicenties hier geleverd door CAD & Company. Verder gaan zij onze engineers opleiden en helpen met het samenstellen van de configureerbare modellen”. “De combinatie van technische kennis, jarenlange ervaring in de maakindustrie en het dichtbij gevestigde kantoor zijn doorslaggevend geweest voor onze leverancierskeuze”, vult Julius aan. 

“CAD & Company heeft eerst een review uitgevoerd van onze engineering en werkvoorbereiding en mogelijke verbeteringen daarvan inzichtelijk gemaakt.”

Meer werkplezier door minder zorgen

“CAD & Company heeft eerst een review uitgevoerd van onze engineering en werkvoorbereiding en mogelijke verbeteringen daarvan inzichtelijk gemaakt”, vertelt Ron. “Vervolgens is er een stappenplan opgesteld om gefaseerd te gaan migreren naar Autodesk Inventor en Vault. Tijdens de eerste fase is Vault Professional geïnstalleerd en ingericht voor het centraal managen van alle modellen en informatie. In de tweede fase hebben onze engineers een basistraining Inventor, Vault en Sheetmetal gevolgd en zijn ze met de nieuwe ontwerp- en engineeringsoftware gaan werken. Wij werken nu met meer plezier en minder zorgen, omdat onze ontwerpen al veel beter te hergebruiken zijn en straks met de configureerbare modellen nog aanzienlijk eenvoudiger.

Verder stimuleren Inventor en Vault dat alle engineers op dezelfde manier werken, waardoor er minder snel fouten worden gemaakt en ze elkaar makkelijker kunnen helpen of vervangen. Als laatste fase krijgen we nog een aanvullende training in parametrisch ontwerpen en programmeren met iLogic.” 

null

“Wij werken nu met meer plezier en minder zorgen, omdat onze ontwerpen al veel beter te hergebruiken zijn en straks met de configureerbare modellen nog aanzienlijk eenvoudiger.”

Toekomstplannen

“Het belangrijkste voordeel van Autodesk Inventor en Vault voor Tol Plaatwerk is dat wij projecten sneller kunnen gaan aanbieden, engineeren en voorbereiden voor de productie”, zegt Julius. “Verder neemt de foutkans af, omdat elke wijziging direct wordt doorgevoerd en alle betrokkenen toegang hebben tot de laatste modelversie en tekeningen in de Vault. Andere redenen om naar Autodesk-software over te stappen is de bekendheid bij studenten die hier na hun opleiding komen solliciteren en de snelheid waarmee innovaties worden toegevoegd. Tenslotte beschikken wij nu over een toekomstbestendige basis voor volledige automatisering, door digitale informatie te gaan uitwisselen met het ERP-systeem en onze productiemachines. Nu werken wij nog met 2D-tekeningen in de fabriek, terwijl we daar straks ook de 3D-modellen willen hergebruiken. Deze volgende automatiseringsfase zijn wij momenteel aan het verkennen met een prerelease van de Autodesk Vault Mobile App op een tweetal iPads. Als wij de voordelen van een verbeteridee inzichtelijk maken, is onze directie altijd snel overtuigd en bereid om daarin te investeren.”   

“Het belangrijkste voordeel van Autodesk Inventor en Vault voor Tol Plaatwerk is dat wij projecten sneller kunnen gaan aanbieden, engineeren en voorbereiden voor de productie.”