Waarde creëren met de inzet van ISO 19650 in het engineeringsproces
02 maart 2021 
in Overig
4 min. leestijd

Waarde creëren met de inzet van ISO 19650 in het engineeringsproces

Sinds kort is er een nieuwe standaard voor het beheren van data, de ISO 19650. Dit is een internationale norm voor het beheren van informatie over de gehele levenscyclus van een gebouw, met behulp van BIM. Maar hoe creëer je data met de inzet van ISO 19650 en welke waarde heeft deze data? Jeffrey Man (BIM Manager bij Sweco) vertelde in een interview met Collin van Kooten (Manager Operatie bij CAD & Company) welke waarde deze data heeft voor zowel Sweco als voor zijn klanten.

Sweco

Sweco is één van de grootste ingenieurs adviesbureau binnen Europa. Naast Nederland hebben ze verschillende vestigingen in Zweden, Noorwegen, Finland, Verenigd Koninkrijk en België. Hiermee werken zij veel samen om inzichten en innovaties te delen. Op dit moment is Sweco Nederland veel bezig met informatiemanagement.

Sweco ziet zichzelf als adviseur van de toekomst. Met hun opdrachtgevers kijken zij naar dilemma’s zoals klimaatannotatie, energietransitie, slimme mobiliteit, veilige stad en digitalisering. Zij analyseren dit en bedenken een digitale oplossing voor de opdrachtgever. Denk hierbij aan een Digital Twin. Maar hoe zorg je ervoor dat de opdrachtgever in control is van deze data en informatie? Want dat is het belangrijkste aspect van deze tijd. “Wij zien data als losse elementen binnen de cloud of op onze servers. Je kan er zoveel meer mee doen als je data weet om te zetten naar een stuk informatie en daar een context aan kan geven. Dat brengt zoveel meerwaarde, niet alleen voor onszelf maar ook zeker voor de opdrachtgever”, vertelt Jeffrey.

Transitie van 2D naar 3D

Er komt een tijd dat er een transitie zal gaan plaatsvinden. Een transitie waarin we het 2D aspect niet meer zozeer als 2D zien, maar puur als een stuk informatie waar heel veel andere data aan gekoppeld is. Als je die verschillende lagen weet duidelijk te maken en daar ook structuur aan weet te geven, dan kun je er zoveel meer mee. Hierover vertelt Jeffrey het volgende: “Als je 2D weet te combineren met 3D en 3D kan combineren met tijd, geld en duurzaamheid, dan komen al die dimensies naar voren. Dit maakt het juist zo ontzettend interessant.”

Aanpassingen in de organisatie

Vanuit de afdeling techniek binnen Sweco streven zij naar hoge kwaliteit, het reduceren van faalkosten, maar ook het effectiever kunnen samenwerken met elkaar. Hierbij speelt digitalisering een grote rol. Ook hun opdrachtgevers en klanten zijn hiermee bezig. “Juist dat was een trigger om te gaan zoeken van hoe kunnen wij structuur brengen en hoe kunnen wij een stukje technologie daarin meenemen. De structuur hebben wij door ISO 19650 kunnen ophalen, maar ook over technologie hebben we goed nagedacht.”

Structuur

Om data te beheren volgens de nieuwe norm ISO 19650 hoefde Sweco niet veel aanpassingen te doen in hun organisatie. Zij konden terugvallen op hun eigen kwaliteitsmanagementsysteem. Dit is gebaseerd op de ISO 9001, wat een standaard is binnen Nederland. ISO 19650 sluit daar heel goed op aan. Je kunt het zien als een stukje upgrade van jouw informatiemanagement.

Technologie

Het is wel belangrijk dat je je data goed gaat opslaan, maar ook daarin gaat borgen. Je kijkt naar wanneer de data vrijkomt, wanneer je de controle gaat doet en wanneer het wordt gepubliceerd. Je moet zorgen dat de softwarepakketten zo ingericht zijn dat het past binnen jouw organisatie en binnen je eigen werkwijze.

Sweco gaat hier op de volgende manier mee om: “We hebben onze doelen strak neergezet. Dus echt de structuur, de technologie, de mens en cultuur. We weten wat van belang is voor het bedrijf, voor onze interne processen. Door deze doelen goed en SMART neer te zetten weet je ook welke softwarepakketten toegevoegde waarde hebben voor onze eigen doelstellingen. Je gaat wel de omgeving creëren waar je mag pionieren met deze softwarepakketten. Als blijkt dat deze pakketten dan goed aansluiten op hetgeen wat wij nodig hebben, dan ga je dan implementeren en verder uitrollen binnen de gehele organisatie.”

Grip op je data

Maar hoe houd je controle over je data? Hoe kunnen we effectief gaan samenwerken? We leven in een coronaomgeving. Digitalisering is belangrijker dan ooit. Je hebt met veel verschillende platformen te maken om samen te werken en data op te slaan. Hierin moet een keuze worden gemaakt. Hoe houd je grip op je data en welke platform is het beste voor welke fase?

Voordelen voor het engineeringsproces

Het management van Sweco was al snel overtuigd om ISO 19650 in te zetten. Het reduceert de faalkosten, je hebt meer controle over je data en kunt effectiever samenwerken. Bij de engineers moest de overtuigingsslag nog gemaakt worden. “Omdat we de processen goed in kaart hebben snapt de engineer zijn rol binnen de integrale keten. Ze weten dan hun informatie impact heeft op de levenscyclus van het project of de data asset van de opdrachtgever. Zo zien ze hun eigen belang in het grote geheel. Die bewustwording is wel heel fijn. Daarnaast zien zij dat het eigenlijk iets is dat we al heel lang doen, alleen hebben we het een andere naam gegeven”, aldus Jeffrey.

Versnelling in de 3D beleving

Sweco is bezig geweest met het standaardiseren en vastleggen van data. Dit heeft gezorgd voor een versnelling in de 3D beleving. Hierover vertelt Jeffrey het volgende: “Het is zoveel makkelijker geworden om platte data, 2D-tekening, om te zetten naar een 3D-omgeving. En om daar een visualisatie te gaan maken. Er zijn zo ontzettend veel softwarepakketten die die mogelijkheid bieden om die overgang te kunnen gaan maken naar VR. Wat nu heel erg speelt binnen onze organisatie is bijvoorbeeld Twinmotion. Daarmee kun je op een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier een VR-model maken. Dat is zoveel makkelijker geworden binnen onze organisatie. En zoveel specialisten in onze omgeving die daar nu gebruik van mogen maken. Het is mooi om te zien hoe dat nu gaat.”

Data is het nieuwe goud

Sweco is nog lang niet klaar met het stukje informatiemanagement. Zo vertelt Jeffrey: “Data is het nieuwe goud. We hebben nu de informatie maar hoe komen we van informatie naar prognoses of analyses van deze data. Er is nog zoveel meer te behalen uit deze data. Efficiëntieslag, het reduceren van faalkosten, maar ook een kwaliteitsslag. The sky is the limit op dat moment. We zitten nu echt op de voorgrond en we kunnen nog zoveel meer.”

Tot slot

Wil je meer weten over dit onderwerp of wil je weten hoe dit in jouw organisatie kan leven? Neem dan contact met ons op.

Reactie plaatsen