Nieuw in Inventor 2022: Model States!
07 april 2021 
3 min. leestijd

Nieuw in Inventor 2022: Model States!

Op 6 april 2021 heeft Autodesk alweer haar 25e versie van Inventor uitgebracht! Volgende week maandag kijken we uitgebreid naar de nieuwe functies. In dit blog krijg je alvast een preview over de belangrijkste vernieuwing: Model States.

Model states maakt een einde aan talloze variaties van ontwerpen

We hebben allemaal wel eens de ‘Save Copy As’  knop gebruikt om een versimpelde versie van een onderdeel te maken. Dit is natuurlijk geen handige tool om te gebruiken wanneer er aanpassingen gedaan worden aan een onderdeel. Het onderdeel is dan namelijk niet meer associatief. Met deze nieuwe workflow is het mogelijk om jouw ontwerpen af te beelden in meerdere statussen, simpelere versies en verschillende afmetingen. En dit allemaal in één bestand!

Verschillende variaties van een model

Gebruik Model States om verschillende variaties van een onderdeel te maken, het productieproces vast te leggen en vereenvoudigde versies van een onderdeel te tonen.

Voordeel 1: Bespaar tijd, vergroot je overzicht én minimaliseer data

Een groot voordeel van Model States is dat je verschillende variaties van een onderdeel kunt tonen. Zo kun je bijvoorbeeld een ventilator hebben met zes propellers, maar ook een ventilator met tien propellers. Voor dit ontwerp kun je twee verschillende documenten maken, maar dit kan nu ook in één part. Dit scheelt natuurlijk data. Je kunt al je verschillende versies van een onderdeel namelijk gewoon opslaan in één bestand.

Voordeel 2: Maak je productieproces inzichtelijker met behulp van Model States

Het is nu ook mogelijk om het productieproces van een onderdeel duidelijk weer te geven. Je geeft in elke Model State aan hoe ver je bent in het productieproces en je kunt duidelijk het proces weergeven. Dit is een groot voordeel voor bijvoorbeeld de fabrikant!

Voorbeeld

Een voorbeeld is een gegoten product. In de afbeelding zie je eerst alleen het gegoten onderdeel en daarna worden er verschillende machinale bewerkingen uitgevoerd. Van elke Model State kan er natuurlijk een aparte tekening gemaakt worden. Je stuurt de gieterij alleen een tekening van het onderdeel dat gegoten wordt. Op deze tekening zijn niet alle details van toepassing en is een eenvoudigere tekening makkelijker te lezen.

Dit geldt natuurlijk ook voor de Sheet Metal-omgeving. Elke bewerking wordt vastgelegd in een aparte Modal State. De Master Model State is altijd het onderdeel met alle bewerkingen. In dit voorbeeld is er onderscheid gemaakt tussen:

  • Master
  • Hoofdmateriaal
  • Zetwerk
  • Bewerkt

Per Model State kun je aanduiden welke bewerking er gedaan wordt. Het ‘Hoofdmateriaal’ bevat de benodigde plaat. Met het ‘Zetwerk’ laat je zien welke buigingen de plaat ondergaat. Met ‘Bewerkt’ zie je alle overige machinale bewerkingen die gedaan zijn om het onderdeel definitief te maken. Dit is te zien in de onderstaande afbeelding.

Voordeel 3: Werk efficiënter met het tonen van eenvoudigere samenstellingen

Net als onderdelen, kun je jouw samenstellingen ook vastleggen met Model States. Gebruik Model States voor jouw samenstellingen voor:

  • Variaties van samenstellingen
  • Productieprocessen
  • Assembleer fases
  • Substituties
  • Eenvoudige samenstellingen
  • Unieke lasvoorbereidingen

Een gesimplificeerde samenstelling kan nu ook als een Model State dienen. Je hoeft hier nu dus geen apart bestand van op te slaan. Soms is het namelijk niet nodig om een super gedetailleerd bestand te versturen. Je maakt nu een simpelere versie aan en slaat deze op als Model State. Deze nieuwe simpelere versie kun je nu als Model State versturen. In de onderstaande afbeelding zie je zo’n gesimplificeerde samenstelling.

Andere nieuwe functies in Inventor 2022

In dit blog heb je kennis gemaakt met de verschillende voordelen van de nieuwe workflow van Inventor 2022. Uiteraard kent Inventor 2022 nog een flink aantal andere nieuwe functies, zoals:

  • Dark Theme: Dit is nu beschikbaar voor het gehele programma.
  • Nieuw commando Simplify: Deze commando vervangt Shrinkwrap.
  • Fillet commando: Het Fillet commando heeft een nieuwe user interface.
  • Interoperability: Samenwerking met Fusion 360 en Revit is verbeterd.

Reactie plaatsen