Inzicht in de CO2-impact van je BIM-model

Nederland staat voor een grote uitdaging. Net als veel andere landen willen we een CO2-neutrale, circulaire industrie in 2050. Dus klimaatneutraal en schoon. Al in de ontwerpfase van jouw bouwproject kun je hierop inspelen. Met energie- of CO2-analyses bijvoorbeeld. Hoe je dit doet, leg ik je graag uit in dit blog.

Wat is CO2 in de AEC-branche eigenlijk?

CO2 in de Architectuur, Engineering & Constructie (AEC) verwijst naar de broeikasgasemissies die vrijkomen tijdens werkzaamheden, die nodig zijn om gebouwen en infrastructuur te bouwen of te renoveren. Denk daarbij aan de uitstoot van schadelijke stoffen die vrijkomen bij de productie van bouwmaterialen, het transport en de constructie ervan, en het gebruik van het gebouw. 

Het winnen, vervaardigen en transporteren van bouwmaterialen als beton, staal en bakstenen vereist (vaak) gebruik van fossiele brandstoffen (aardolie, steenkool en aardgas). En dat leidt tot uitstoot van koolstofdioxide. Ook kan een inefficiënt ontwerp en inefficiënte bouwmethoden zorgen voor verspilling en een hogere CO2-uitstoot. 

Duurzaam bouwen met hulp van Carbon Insights

Om de CO2-uitstoot in de bouwfase te verminderen is het gebruik van duurzamere materialen, efficiëntere constructiemethoden en het streven naar energiezuinige gebouwen een vereiste. Op deze manier probeert de bouwsector de impact op het milieu te minimaliseren. Duurzaam bouwen is niet voor niets nu dé trend. 

Wil je als architect of ontwerper al in een vroeg ontwerpstadium inzicht over de CO2-impact van een bouwproject? Dat kan nu met Carbon Insights. Deze handige functie biedt je een analytisch hulpmiddel waarmee je vooraf de CO2-effecten van materiaal- en constructiekeuzes in Revit-modellen beter kunt begrijpen en krijg je goed inzicht in welke ontwerpkeuzes de meeste CO2-reductie opleveren. 

De analysemethode maakt gebruik van Revit's Energy Analytical Model, een workflow die Revit-gegevens configureert en structureert ter voorbereiding op berekeningen en analyses.

Waarom is inzicht in CO2-reductie belangrijk?

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 40%* van de totale wereldwijde CO2-uitstoot en leveren zo de grootste bijdrage aan de klimaatverandering. Om de totale CO2-impact zoveel mogelijk te verminderen is het essentieel dat ontwerpers zowel het bouwproces als de gebruiksfase aanpakken als onderdeel van een geïntegreerd ontwerpproces. 

*Total Carbon Data, Analysis and Insights, gepresenteerd tijdens de Autodesk University 2022 (#AU2022) door Ian Molloy, Marta Bouchard en Corina Marinescu van Autodesk.


Aan de slag met Carbon Insights

Om van deze nieuwe cloudbased functie in Revit gebruik te maken, installeer je vanuit je Autodesk-account de Carbon Insights Add-On. Deze plug-in binnen Autodesk Insight is vanaf Revit 2023.1 beschikbaar. 

  • Kijk onder het tabblad Productupdates naar Insight Tech Preview for Revit
  • Of klik onder het tabblad Alle producten en services op de Revit-kaart en kijk onder Extensies naar Insight Tech Preview for Revit

Na installatie is de Add-on beschikbaar onder het tabblad Analyseren bij Carbon Insights in Revit.

Let op: Op dit moment is Carbon Insights alleen nog als bèta beschikbaar. Updates worden als  cloudservice automatisch uitgevoerd zonder dat een versie-upgrade nodig is.


Dashboard: snel inzicht in al je (visuele) data

Het Carbon Insights-dashboard geeft je helder inzicht in hoeveel CO2-uitstoot jouw ontwerp realiseert. Bijvoorbeeld de impact van de muurconstructie of het effect van CO2 op de buitenwanden.

Het dashboard maakt het gebruik van CO2-gegevens van materialen uit de EC3-dataset van Building Transparency. Het is dus belangrijk dat alle data op orde is. Om dit te controleren kun je bijvoorbeeld een platform als Pillr inzetten om data te valideren en inzichtelijk te maken. 


Met Autodesk werken aan een duurzame toekomst

In lijn met de eigen duurzaamheidsdoelstellingen heeft Autodesk in het afgelopen decennium praktische tools ontwikkeld waarmee ook jij als Autodesk-gebruiker positief kan bijdragen aan een klimaatneutrale bouwsector. Denk onder meer aan Autodesk Insight, Green Building Studio en Revit Systems Analysis. Dankzij de feedback van toegewijde bedrijven en individuen in de Autodesk Community hebben zij veel geleerd over kritieke workflows. 

Deze in- en output en de gebruikerservaringen zijn nodig om van deze voorspellende analytische tools een integraal onderdeel te maken van de gehele levenscyclus van een bouwproject. Wil je hier ook een bijdrage aan leveren en feedback geven? Dat kan via het Autodesk Forum

Tot slot

Het is goed om te zien dat Autodesk voortdurend bezig is om tools te ontwikkelen en te verbeteren om samen te werken aan een duurzamere wereld. Wij houden deze ontwikkelingen dan ook nauwlettend in de gaten!  Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.