Maak de versnelling

Dit jaar was de CAD & Company Universiteit voor het eerst een virtueel evenement. Een groot voordeel daarvan is dat alle sessies zijn opgenomen. Aankomende weken gaan we de sessies dan ook met je delen.

Het thema van dit jaar was “Maak de versnelling”, maar is dat thema niet een beetje misplaatst? We zitten namelijk met z’n allen midden in een crisis. Is het nu wel mogelijk om de versnelling te maken?

Crisis

In Chinees bestaat het woord ‘crisis’ uit twee tekens. Het eerste teken staat voor ‘gevaar’, maar het tweede teken staat voor ‘kans’.

Die kans, die is er zeker. In deze onzekere tijden met veel verstoringen (en nog meer veranderingen) moeten we meer dan anders zorgen voor het creëren van onze eigen toekomst. In de branche waar jij en ik werken hebben we een streepje voor. Veel van ons zijn namelijk creatief, ook hebben we affiniteit met techniek en digitalisering. Dat is precies wat we in deze periode nodig hebben om de versnelling te maken.

Lessen uit het verleden

Laten we voordat we kijken naar de toekomst eens kijken naar wat we geleerd hebben uit eerdere crises.

Industriële revolutie

Aan het begin van de 19e eeuw zorgde de komst van de stoommachine voor enorme onrust in de wereld.

  • Stoommachines konden ontploffen.
  • Er gebeurden ongelukken.
  • Arbeiders waren bang om hun banen te verliezen (en kwamen in opstand).
  • Bedrijven werden te machtig.

Maar door de tijd heen werden de stoommachines beter en veiliger. Er kwam een betere wet- en regelgeving, te machtige bedrijven werden opgebroken en er kwam juist meer werkgelegenheid. Kortom, de problemen werden opgelost.

Hogere welvaart

Na een periode van dertig jaar bleek dezelfde industrialisatie enorme welvaart op te leveren. Vijf keer zo veel als de periode daarvoor. Datzelfde gebeurde in de agrarische revolutie en dat gaat ook nu met de digitale revolutie weer gebeuren.

Financiële crisis

Van 2008 tot en met 2013 zaten we in een grote financiële crisis. Banken waren tekort gefinancierd en er waren te veel schulden aangegaan door consumenten en bedrijven. Hierdoor ontstond een domino effect, wat tot een verdieping van de crisis leidde.

Als resultaat van deze crisis of als maatregel om dergelijke crises te voorkomen hebben veel bedrijven maatregelen genomen. Zo zijn veel bedrijven solvabeler, zijn er minder schulden aangegaan en is de bedrijfsvoering flexibeler opgezet zodat er makkelijker op- en afgeschaald kan gaan worden. Ook de software industrie heeft hierdoor haar software licensering veranderd van een investeringsmodel naar een verbruiksmodel, het abonnement of subscription model.

Wij zijn dus als maatschappij in staat om onze organisaties te veranderen op basis van de lessen die we hebben geleerd. De vraag is dan natuurlijk: welke lessen zijn er trekken uit de huidige crisis?

Lessen uit de Coronacrisis

Vandaag de dag zitten we in een nieuwe crisis, namelijk de Coronacrisis. Je kunt jezelf afvragen “wat gaat deze crisis ons brengen?”, maar daar hebben we geen enkele invloed op. We kunnen beter kijken naar de lessen die we wel al geleerd hebben.

Hybride werken

In maart moesten we ineens allemaal thuis gaan werken. Dit was voor veel organisaties nogal een uitdaging, want hoe ga je dat organiseren? Als we nu terugkijken op deze periode kunnen we concluderen dat het communiceren via platformen als Microsoft Teams prima werkt.

In de eerste drie weken is het aantal dagelijkse gebruikers van Microsoft Teams ge-explodeerd van 20 miljoen naar 75 miljoen. Dit was tot voor kort simpelweg niet mogelijk geweest. Servers kunnen zo’n belasting normaal gesproken niet aan. Maar met de technologie van tegenwoordig heeft Microsoft het voor elkaar gekregen om ontzettend snel te schalen.

We gaan richting een hybride werkomgeving, waarbij we deels thuiswerken en deels op kantoor. Maar hoe gaan we dat dan doen met bijvoorbeeld werkstations? Want die neem je niet iedere dag even mee in de auto.

Kortere productieketens

Uit de industriële revolutie zijn prachtige lange productieketens voortgekomen. We kunnen verschillende onderdelen heel goedkoop in China laten produceren. Toen de productie in China door de Coronacrisis stilviel, konden machines door net dat ene onderdeeltje niet worden uitgeleverd. Een voorbeeld hiervan is Volvo, waarbij door de Coronacrisis de productieketen volledig verstoord werd.

We hebben dus geleerd dat we de productieketen op een andere manier moeten inrichten.

Tekort aan mondkapjes

Het bekendste voorbeeld is het tekort aan mondkapjes. De eerste maanden waren ze simpelweg niet verkrijgbaar. Ze werden namelijk in China geproduceerd, maar daar stond de productie stil. Daarnaast waren we niet het enige land dat afhankelijk was van de productie in China.

Om minder afhankelijk te worden moet de productie dus weer lokaal. Het is dan ook fantastisch dat beddenfabrikant  Auping is gestart met het produceren van mondkapjes.

Met de kennis die we nu hebben kunnen we dus twee conclusies trekken.

  • We gaan richting een hybride werkomgeving. Om dit te bewerkstelligen moeten we een digitale transformatie ondergaan.
  • Productieketens moeten opnieuw worden ingericht. We gaan de stap maken naar Configure to Order.

Maar hoe ga je dat doen?

Digitale transformatie

Bij CAD & Company hebben we de digitale transformatie inmiddels gemaakt. We werken volledig in de cloud. Om deze transformatie succesvol te maken hebben we een model ontworpen, namelijk het digitale transformatiemodel.

Stap 1. Mensen en cultuur

De eerste stap is gelijk ook de belangrijkste. Neem je mensen mee en zorg voor een digitale cultuur. Educatie is hierbij heel belangrijk. Bij CAD & Company besteden we ongeveer 25% van onze tijd aan training en educatie.

Om je hierbij te ondersteunen hebben we het CAD & Company kennisprogramma opgezet. Met het programma (waar je als loyale klant van CAD & Company gratis aan kunt deelnemen) geven we je verschillende voordelen, zoals gratis cursussen, maar ook gratis software. GWW-CAD is gratis beschikbaar voor leden van het CAD & Company kennisprogramma.

Stap 2. IT infrastructuur

Net als bij veel andere organisaties staat ons e-mailsysteem en ons ERP-systeem in de cloud. Ook ons domein (onze gebruikersgegevens) en zelfs onze data staat in de cloud. We maken dus geen gebruik meer van een lokale server.

Dat is natuurlijk best wel spannend. Enkele vragen die mensen zich vaak afvragen zijn:

  • Hoe zit het met de performance?
  • Is het wel veilig?
  • Wat zijn de kosten?

We kunnen je verzekeren: het is goedkoper dan on-site. De snelheid is hartstikke goed. Toen we op 16 maart thuis moesten werken hadden we geen performance verlies en konden we onmiddellijk doorgaan.

Veiligheid

Ook op het gebied van veiligheid zit het gewoon goed. Daarin moet je natuurlijk ook je eigen verantwoordelijkheid nemen. Dat is niet anders dan op kantoor. Je kunt nog zo’n goed beveiligingssysteem hebben. Als je deze niet activeert, werkt het ook niet.

Het is ook helemaal niet gek dat we huiverig zijn wat betreft veiligheid aangezien cybercrime steeds sterker wordt.

  • In december 2019 werd de Universiteit van Maastricht gehackt. Alle bestanden (inclusief de backup) stonden op slot. Ze moesten dus simpelweg betalen om weer bij hun bestanden te kunnen.
  • In Juli 2020 gebeurde hetzelfde met Garmin. Alle bestanden op slot. Garmin heeft naar verluid 10 miljoen dollar betaald aan cybercriminelen.

Deze 10 miljoen wordt gewoon weer geïnvesteerd in betere software en dat betekent dat de druk op ons toeneemt.

Wij helpen je graag met het beveiligen van jouw IT-omgeving en willen je direct een tip geven waarmee je vandaag nog mee kan starten. Stel namelijk vandaag nog Multi Factor Authentication (MFA) in. Maak je gebruik van Microsoft 365? Dan kun je er standaard gebruik van maken.

Stap 3. Hybride werkplek

Rob zei het al eerder in zijn presentatie, we gaan richting een hybride werkvorm. Ook daar heb je de juiste gereedschap voor nodig en papier hoort daar niet bij. Dat draag je namelijk fysiek over. Het is dus belangrijk om naar een digitale werkvorm te gaan.

En wat doe je met je zware CAD-software? Je kunt een zwaar werkstation niet iedere dag mee in je auto nemen. Ook daar biedt de cloud ( met Windows Virtual Desktop) mogelijkheden.

Stap 4. Digitale processen

In een digitale wereld is het ontzettend belangrijk dat processen blijven stromen. Hierbij worden Power Apps steeds belangrijker. Met Power Apps bouw je namelijk applicaties die jouw werkproces steeds meer verbetert.

Afgelopen jaar zijn wij bezig geweest met het bouwen van Power Apps. Drie daarvan hebben wij al in gebruik genomen, namelijk:

  • Digitale receptie app
  • Visitekaartje app
  • Bureau reserveringsapp

Ook deze drie apps stellen wij gratis beschikbaar in het CAD & Company kennisprogramma. Binnenkort hoor je hier meer over. Wil je hier als eerst meer over weten? Meld je dan onderaan deze pagina aan voor onze mailings!

Stap 5. CTO

Heb je de eerdere processen op een juiste manier ingericht? Dan kan je de stap maken naar Configure to Order (CtO). Deze nieuwe manier van produceren zien we steeds vaker, bijvoorbeeld in de auto-industrie.

Op de website van een automerk kun je je eigen auto vaak zelf configureren. Om dit voor elkaar te krijgen moeten je processen vlekkeloos zijn ingericht.

Volgende week zie je een interview met Henk ten Voorde (Senior Project Manager Strategic Projects bij Mitsubishi Elevator Europe) waarin hij vertelt hoe Mitsubishi een volledig configureerbare lift op de markt heeft gebracht.

Conclusie

We zitten midden in een crisis en het is tijd om de versnelling te maken. Uit de eerste golf kunnen we twee conclusies trekken:

  • We gaan naar een hybride werkomgeving.
  • Productieketens moeten opnieuw worden ingericht.

Kunnen wij jou helpen bij het maken van de versnelling? Neem dan gerust contact met ons op.