Werk makkelijk, veilig en voordelig met Autodesk software in de cloud via Windows Virtual Desktop 
31 augustus 2020 
in Overig
4 min. leestijd

Werk makkelijk, veilig en voordelig met Autodesk software in de cloud via Windows Virtual Desktop

Het werken met CAD-software zoals AutoCADInventor of Revit vraagt nogal wat van jouw werkstation. Veel organisaties werken dan ook nog niet met laptops, aangezien deze niet snel aan de hoge eisen van de software voldoen, of te duur zijn. 

Zeker in deze tijd, waarin we steeds meer gedwongen worden hybride te werken, is dat een probleem. Veel organisaties hebben intussen de stap van een traditionele IT-infrastructuur, naar een Remote Desktop infrastructuur gemaakt. 

Remote Desktop lost daarbij een deel van de problemen op, maar zeker niet alle. Een Virtual Desktop infrastructuur doet dat wel, maar was tot nu toe relatief hoog qua kostenDe komst van NVv4 instances voor Microsoft Azure brengt hier verandering in. 

In dit artikel lees je meer over de verschillende IT-infrastructuren en waarom NVv4 een echte game changer is. 

Traditionele IT-infrastructuur 

De traditionele ITinfrastructuur binnen een organisatie bestaat simpelweg uit een aantal PC’s en laptops die los van elkaar werken. Dit brengt een aantal gevaren en obstakels met zich mee. 

 • Het is lastig om alle apparaten te monitoren en support te bieden. 
 • De apparaten zijn vatbaar voor inbreuken op de beveiliging van het zakelijke IP. 
 • Potentieel verlies van data in het geval van kwijtgeraakte, gestolen of kapotte apparaten. 
 • Gebruikers installeren ongeautoriseerde en potentieel gevaarlijke software. 
 • Het beheren en uitvoeren van patches en updates kan niet centraal. 

Remote Desktop Services (RDS) 

Om deze problemen aan te pakken, wendden veel bedrijven zich tot remote desktopservicesKortgezegd betekent dit dat bedrijven een centrale server hebben waar werknemers door middel van een app (bijvoorbeeld Microsoft Remote Desktop) op inloggen. Dit kan vanaf een computer, maar ook vanaf een tablet, of mobiele telefoon. 

Dit lost al een aantal obstakels op. 

 • Alle data staat centraal (en veilig) opgeslagen op de server van het bedrijf. 
 • Alle rekenkracht om applicaties aan te sturen bevindt zich in de lokale server. 
 • Updates worden uitgevoerd op de server. 

Maar het brengt tegelijkertijd ook een aantal uitdagingen met zich mee. 

 • De gebruikservaring wordt minder aangezien remote desktops vaak minder goed reageren dan computers. 
 • Er is minder flexibiliteit. 
 • Hoge kapitaaluitgaven door dure servers. 

Virtual Desktop Infrastructure (VDI) 

Met Windows Virtual Desktop breng je de server naar de cloud. Microsoft heeft datacenters over de hele wereld, waaronder in Middenmeer 

Dit brengt niet alleen enorme schaalvoordelen met zich mee, maar biedt ook meer veiligheid. Wist je dat Microsoft jaarlijks meer dan één miljard dollar in onderzoek en ontwikkeling van cyberbeveiliging steekt en meer dan 3500 beveiligingsexperts in dienst heeft? Daarnaast helpt Microsoft jouw organisatie te voldoen aan de wet en regelgeving wat betreft het verzamelen en opslaan van data. 

 

Deze nieuwe manier van werken noemen we ook wel DaaS (Desktop as a Service). De voordelen van deze nieuwe manier van werken zijn: 

 • Onderhoud van de servers word uit handen genomen. 
 • Kapitaaluitgaven worden vervangen door (flexibelere) operationele kosten. 
 • Betere gebruikservaring door GPU-virtuele desktops. 

DaaS lost dus veel van de eerdere problemen op, maar was (tot voor kort) nog niet aantrekkelijk voor bedrijven die gebruik maken van Autodesk software. 

Gebruikers van Autodesk software (zoals AutoCADInventor of Revit) hebben een zwaarder werkstation nodig dan bijvoorbeeld een marketingmedewerker, die vooral gebruik maakt van Microsoft Office producten en cloudgebaseerde SEO tools. 

In het verleden was dit een beperkende factor. De enige beschikbare optie was om een volledige server-GPU (vaak 16 GB per gebruiker) in Azure toe te wijzen aan de virtuele machine van elke gebruiker. Dit was een kosteninefficiënte aangelegenheid. 

Werk kostenbesparend in de cloud met NVv4instances voor Microsoft Azure 

Met de komst van NVv4instances voor Microsoft Azure is dit probleem opgelost. NVv4-instances maken voor het eerst licentievrije GPU-partitionering mogelijk in Microsoft Azure. Dit betekent kortweg dat een IT-beheerder de GPUbronnen kan verdelen tussen verschillende gebruikers.  

Dit betekent dat: 

 • Twee gebruikers 4 GB gebruiken (dus in totaal 8 GB = 1/2 van de GPU) 
 • Eén gebruiker 8 GB gebruikt (1/2 van de GPU) 

Op deze manier maken dus drie gebruikers gebruik van slechts één GPU. Dit betekent niet alleen een enorme kostenbesparing voor de organisatie, maar ook meer flexibiliteit.  

Je kunt vier verschillende NVv4-opties toewijzen aan gebruikers. 

NVv4 is gecertificeerd door Autodesk 

Na een strenge beoordeling is NVv4 gecertificeerd door Autodesk. Autodesk laat op deze manier dus weten dat het NVv4 volledig ondersteunt. Je begrijpt dat ze dat niet zouden doen als het geen volledig vlekkeloze gebruikservaring biedt. 

Conclusie 

De komst van NVv4 en de certificering door Autodesk is een grote stap voor Windows Virtual DesktopHet maakt desktopvirtualisatie kostenefficiënt en daarom laagdrempelig voor organisaties. De certificering door Autodesk toont nog eens aan dat deze nieuwe manier van werken een optimale gebruikservaring biedt voor Autodesk gebruikers. 

Heb je vragen, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Windows Virtual Desktop? Neem dan gerust contact met ons op of laat een reactie achter. We helpen je graag. 

Reactie plaatsen