arrow_drop_up arrow_drop_down
12 februari 2019 

Single-user licenties toekennen: Classic View

Single-user licenties zijn bedoeld, zoals de naam als zegt, voor één enkele gebruiker. Daarom moeten deze licenties eerst worden toegekend aan een gebruiker. Hartstikke handig, want zo weet je precies wie welke licenties tot zijn of haar beschikking heeft. En zo voorkom je dat je incompliant wordt. Tegenwoordig zijn er twee manieren om je Autodesk single-user licentie toe te kennen aan gebruikers. Jouw manier is afhankelijk van je licentie. Hier wordt uitgelegd hoe je weet welke manier je moet gebruiken. In dit blog wordt de Classic View beschreven. Soms krijgen gebruikers de foutmelding: ‘Contact your administrator to request permission to use this product’. Onderaan dit blog lees je hoe je dit op moet lossen.

Voordat je begint met het stappenplan is het belangrijk om te weten dat stap 1 tot en met 5 alleen kan worden uitgevoerd door de Contract manager of Software Coördinator.

Stap 1: Inloggen op het licentiemanagementportaal

Log in met jouw Autodesk Account op manage.autodesk.com. Dit is het Autodesk Account waar je je aangeschafte licenties kunt verdelen.

Voer je emailadres en wachtwoord in om in te loggen in je Autodesk account.

Inloggen in het Autodesk account.

Stap 2: Naar het gebruikersoverzicht

Op manage.autodesk.com vind je een productoverzicht van alle aangeschafte licenties. Klik op User Management in de linkerkolomJe komt dan in het overzicht van alle geregistreerde gebruikers van de software.

In de linkerkolom vind je de knop 'User Management'.

Overzicht van alle software en gebruikers.

Stap 3: Nieuwe gebruiker(s) toevoegen

Staat de gebruiker nog niet in de lijst? Dan kun je deze toevoegen door te klikken op +add. Vul het e-mailadres en de voor- en achternaam van de gebruiker in. Je kunt meerdere gebruikers tegelijk toevoegen door te klikken op add another user. Of importeer een lijst met gebruikers via de bulk add functie. Heeft een gebruiker nog geen Autodesk account? Dan wordt dit account direct automatisch aangemaakt. De gebruiker ontvangt dan een e-mail om een wachtwoord aan te maken.

Let op! Autodesk-accounts zijn persoonsgebonden. Daarom moeten ook de e-mailadressen van de gebruikers persoonsgebonden zijn. Heet de gebruiker John Doe, dan moet het e-mailadres van zijn Autodesk-account dit ook weergeven. Bijvoorbeeld j.doe@bedrijfsnaam.nl of john@bedrijfsnaam.nl. Voor gebruikers zijn e-mailadressen als tekenaar@bedrijfsnaam.nl of stagiair@bedrijfsnaam.nl dus niet toegestaan. 

Via de 'Add'-knop kun je één of meerdere gebruikers toevoegen.

Gebruikers toevoegen via ‘Add’.

Stap 4: Software van een gebruiker beheren

Klik na het toevoegen van de gebruiker op edit access. Hier kun je de software beheren van een gebruiker en deze toekennen. Je kunt software ook aan meerdere gebruikers tegelijk toekennen. Vink dan de gebruikers aan die de software moeten gebruiken en klik bovenin op actions. Klik in het drop-down menu dat verschijnt op edit access.

Klik op Edit Access om de software van deze gebruiker te beheren.

Edit Access

Stap 5: De software toekennen

Nadat je geklikt hebt op ‘Edit Access’, verschijnt er een venster met het totaaloverzicht van de software per contractnummer en het aantal beschikbare seats. Vink assign aan om de software toe te kennen. Heb je dit aangevinkt? Dan zie je dat er direct bij seats available één seat wordt afgetrokken. Bij de assignments krijg je een uitklapmenu. Hier bepaal je welke cloudservices de gebruiker mag gebruiken. In de meeste gevallen kun je ze allemaal aan laten staan. Bij sommige cloudservices, zoals rendering in de cloud, worden kosten in de vorm van cloud credits berekend. Klik onderaan op save als je alles heb ingesteld.

Je kent de software aan de gebruiker toe door het vinkje bij 'Assign' aan te vinken.

Het toekennen van de software

Stap 6: De software downloaden

De gebruiker ziet de software nu staan op zijn of haar eigen Autodesk Account door in te loggen op manage.autodesk.comKlik in de linkerkolom op Products & Services en vervolgens op all Products & Services. Je ziet nu alle toegekende software staan. Je downloadt de software door rechts naast het product op downloads te klikken. Om de software uit een Industry Collection te downloaden moet je eerst de regel van de Collection uitklappen. Klik vervolgens op view all included items. Hier kan je stuk voor stuk de software downloaden die je wilt gebruiken. Meer informatie over het downloaden, installeren en activeren is te vinden in de blog ‘Autodesk software installeren, activeren en up-to-date houden’.

Klik rechts in de regel op 'Downloads' om de software te downloaden.

De software downloaden

Foutmelding: ‘Contact your administrator to request permission to use this product’

Probeert iemand de licentie te activeren zonder toekenning? Dan verschijnt de melding: ‘contact your administrator to request permission to use this product’. Volg dan stap 1 tot en met 5 van bovenstaand stappenplan. Door de filters te gebruiken in het gebruikersoverzicht kun je precies zien wie gebruik maakt van welke licenties.

Foutmelding: 'Contact your administrator to request permission to use this product.'

Foutmelding: ‘Contact your administrator to request permission to use this product.’

Tot slot 

Je weet nu hoe je Single user licenties activeert en toekent aan gebruikers via de Classic. Is het toch niet gelukt of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact op met onze Support. Meer weten over het gebruik van jouw licenties? Lees één van de andere blogs over licentiebeheer.

Reactie plaatsen

Meer kennis, tips en artikelen ontvangen? 

Cookiestatement