MVSA 

Ontwerpt nieuwbouw HagaZiekenhuis met Autodesk Revit

Meyer en Van Schooten Architecten heeft het winnende prijsvraagontwerp voor het HagaZiekenhuis aan de Leyweg in Den Haag uitgewerkt met Autodesk Revit. Verder gebruikt men Autodesk Navisworks voor modelcontroles en Autodesk Buzzsaw voor het wekelijks delen van de projectupdates met de verschillende bouwpartners. BIM-coördinator Thijs van de Straat vertelt over zijn BIM-ervaringen.

Opdrachtgever eist BIM

Meyer en Van Schooten Architecten (MVSA) is in 1984 in Amsterdam opgericht door de architecten Roberto Meyer en Jeroen van Schooten, die samen aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem studeerden. Sindsdien is hun bedrijf uitgegroeid tot een nationaal en internationaal vooraanstaand architectenbureau, met gebouwontwerpen die al vaak in de prijzen zijn gevallen. Het werk van MVSA wordt beschreven als dynamisch, functioneel en innovatief, met bekende voorbeelden als het ING hoofdkantoor langs de A10, het Centraal Station van Rotterdam, het Ministerie van Financiën en de Shoebaloo winkels in Amsterdam en Maastricht. Momenteel werkt MVSA volop aan het ontwerp voor de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis, als partner in een bouwconsortium onder leiding van VolkerWessels. Aan dat consortium is het ontwerp, de uitvoering en technisch beheer voor twintig jaar uitbesteed, op basis van een Design & Build contract. "Het HagaZiekenhuis is ontstaan door de fusie van drie Haagse ziekenhuizen met een rijke historie, namelijk het Ziekenhuis Leyenburg, het Rode Kruis Ziekenhuis en het Juliana Kinderziekenhuis", vertelt Van de Straat. "Met bijna 3.900 medewerkers is het één van de grootste ziekenhuizen in Nederland. Wij hebben voor het Haga-project een BIM in Autodesk Revit ontworpen, omdat de opdrachtgever als wens had er tijdens de onderhoudsperiode gebruik van te kunnen maken".

"Wij hebben voor het Haga-project een BIM in Autodesk Revit ontworpen, omdat de opdrachtgever als wens had er tijdens de onderhoudsperiode gebruik van te kunnen maken."

"Behalve Autodesk Revit gebruiken wij bij het Haga-project ook Navisworks voor een aantal controles van het BIM en Buzzsaw voor het uitwisselen van de wekelijkse modelupdates."

Gegarandeerd Goed BIMmen

Het bouwteam voor de nieuwbouw van het HagaZiekenhuis bestaat behalve MVSA uit aannemer Boele & van Eesteren, Van Rossum Constructie en installateurcombinatie Homij en Imtech, die elk hun bijdragen aan het BIM leveren. "Alleen bij ons werken er al 11 mensen aan dit grote project, vervolgt Van de Straat. "Hoewel ik reeds vijf jaar met Revit werk, hebben we er voor gekozen een groot en complex project als het Haga-ziekenhuis te starten met de ondersteuning en begeleiding van een professionele sparringpartner. Daarom hebben wij er leverancier CAD & Company bijgehaald, die ons team op basis van hun Gegarandeerd Goed aanpak bij de opzet en inrichting van het Haga-BIM heeft begeleid. Die aanpak houdt in dat zij onze mensen eerst hebben getraind in het gebruik van Revit en daarna tijdens 15 begeleidingsbijeenkomsten productief op weg hebben geholpen bij het slim opzetten van onze BIM-methodiek. Daarmee waren zij voor ons ook een vangnet met veel kennis en ervaring van Revit. Tijdens de belangrijke projectfase waarin het voorlopig ontwerp wordt uitgewerkt tot het definitief ontwerp, was de ondersteuning en ruggespraak voor ons heel waardevol. Nu wij verder in het project zitten en druk richting een aantal deadlines werken, levert die opstartbegeleiding ruim zijn rendement op. Behalve Autodesk Revit gebruiken wij bij het Haga-project ook Navisworks voor een aantal controles van het BIM en Buzzsaw voor het uitwisselen van de wekelijkse modelupdates."

Achterlopen kan niet meer

MVSA heeft voor het HagaZiekenhuis zowel een extern gebouwmodel als een uitgebreid interieurmodel uitgewerkt. Die worden allebei ook gebruikt om hun regelmatige besprekingen met de opdrachtgever en bouwpartners te verduidelijken. Voor dit project is afgesproken dat alle betrokken disciplines in een eigen model werken, dat wekelijks wordt gesynchroniseerd. "Als je besluit samen te gaan BIMmen moet je eerder in het project veel meer met elkaar afstemmen", aldus Van de Straat. "Verder zijn alle bouwpartners zo direct van elkaar afhankelijk dat niemand meer kan achterlopen, want dan hou je anderen op. Aangezien wij momenteel nog volop bezig zijn met het Haga-project, is het moeilijk te zeggen wat de tijdwinst is die wij met BIMmen in Revit kunnen realiseren. Het verduidelijkt wel enorm de communicatie, waardoor zowel kostbare fouten als tijdverlies te voorkomen zijn. Zo heeft ons interieurmodel, bestaande uit 1150 ruimtes met een grote diversiteit aan gebruiksdoeleinden, absoluut veel bespreking- en beslistijd bespaard. Het is duidelijk dat mede dankzij de al genoemde Gegarandeerd Goed aanpak van CAD & Company het BIMmen binnen ons bureau enthousiast is ontvangen en opgepakt. Een nog niet genoemd voordeel is de zekerheid die je als bouwpartners hebt dat alle disciplines gegarandeerd goed in elkaar passen en eventuele knelpunten snel inzichtelijk gemaakt kunnen worden."

"Als je besluit samen te gaan BIMmen moet je eerder in het project veel meer met elkaar afstemmen."

"Voor BIMmen is een cultuuromslag nodig van je eigen ideeën beschermen naar zoveel mogelijk delen, om alle bouwpartners van die open communicatie te laten profiteren."

Geleerde lessen

Het ontwerpen en samenwerken in een BIM voor het Haga-project, heeft MVSA geholpen om de eigen werkmethodiek verder te verfijnen. Die kunnen zij nu samen met de opgedane Revit-kennis en ervaring ook in andere projecten gaan gebruiken. "Terugkijkend op onze BIM-ervaringen tot nu toe kom ik tot een drietal geleerde lessen", resumeert Van de Straat. "Voor BIMmen is een cultuuromslag nodig van je eigen ideeën beschermen naar zoveel mogelijk delen, om alle bouwpartners van die open communicatie te laten profiteren. Verder moeten alle partners eerder in het project afspraken maken, over de rolverdeling en meest efficiënte werkmethodiek. De daarvoor benodigde tijd verdien je later ruimschoots terug. Tenslotte moet je samen de voordelen van het BIM-programma, bij ons Revit, zo optimaal mogelijk proberen te benutten. Het is zonde om de vele mogelijkheden en voordelen te laten liggen. Uiteraard zijn er ook valkuilen, zoals de verdergaande mate van detaillering die extra tijd kost. Kortom een BIM is geen gegarandeerde oplossing voor beter samenwerken. Het is wel een erg handig middel dat alle bijdragen aan het project voor iedereen inzichtelijker maakt. Ook voor de opdrachtgever, die daardoor beter vat op het project houdt, sneller kan beslissen en decennialang gebruik kan maken van het geïntegreerde gebouwmodel."

The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.
The content you add below will be added to a pop-up on the live version of your website.