Vrolijk B.V.

werkt via de cloud samen met opdrachtgevers en bouwpartners 

Bouwbedrijf Vrolijk heeft alle bedrijfsprocessen in vergaande mate gedigitaliseerd via de cloud. Een belangrijk onderdeel daarvan is de samenwerking en communicatie met opdrachtgevers, bouwpartners en leveranciers via Autodesk BIM 360 en sinds kort de Autodesk Construction Cloud. “Wij creëren voor alle projecten een ‘single source of truth’, die veel tijdsbesparing oplevert en de kans op het maken van fouten aanzienlijk verkleint”, vertelt BIM Manager Rob van den Berg. 

Samen bouwen

Vrolijk B.V., gevestigd in Breda, ontwikkelt, ontwerpt en bouwt voor de logistieke sector, vrijetijdssector en woningbouwmarkt. Veiligheid staat hoog in het vaandel, wat onder andere blijkt uit een eigen programma genaamd VVV: Veilig, Vrolijk, Voorop. “Onze omzet is de afgelopen tien jaar vertienvoudigd en momenteel heb ik al zo’n 150 collega’s”, zegt Van den Berg. “Om de toekomstige groei op een flexibele wijze te blijven faciliteren heeft onze directie enkele jaren geleden de beslissing genomen om zoveel mogelijk in de cloud te gaan werken. Daar hebben wij mede invulling aan gegeven door een ‘single source of truth’ te creëren op het Autodesk BIM 360-platform, voor het 24/7 toegankelijk maken van alle beschikbare projectinformatie. Ook werken we hiermee enorm efficiënt, omdat het één platform is voor alle benodigde communicatie. Veel efficiënter dan e-mails over en weer, telefoontjes en WeTransfers van bestanden. Deze keuze is een logisch gevolg van onze lange historie met AutoCAD en Revit én het advies van onze leverancier CAD & Company.”   

“Wij creëren voor alle projecten een ‘single source of truth’, die veel tijdsbesparing oplevert en de kans op het maken van fouten aanzienlijk verkleint.”

null

“Het samenwerken en informatie delen via Autodesk BIM 360 maakt ook deel uit van de geplande professionalisering van het BIMmen binnen Vrolijk.”

null

Professionalisering BIMmen

“Het samenwerken en informatie delen via Autodesk BIM 360 maakt ook deel uit van de geplande professionalisering van het ‘BIMmen’ binnen Vrolijk”, vervolgt Van den Berg. “Wij zijn gestart met BIM 360 als documentmanagementomgeving door één projectteam en hebben dat geleidelijk uitgebreid binnen alle teams. De BIM-modelleurs werken geïntegreerd in de projectteams, om met hun specialisme bij te dragen aan het verhogen van de kwaliteit. Tegelijkertijd is het benutten van de beschikbare functionaliteit ook uitgebreid naar het gebruik van meldingen in alle projectfasen en het digitaal vastleggen van issues bij de voor- en eindopleveringen. Samengevat biedt BIM 360 voor ons ontzettend goed inzicht in de geometrie van het project, tijdsbesparing bij het opzoeken, delen en gebruiken van alle beschikbare informatie, een aanzienlijk kleinere kans op het maken van fouten én niet te vergeten meer werkplezier.”  

Iedereen erbij betrekken

“Na de eerste ervaringen met BIM 360 te hebben opgedaan in één project, is het hele bedrijf betrokken bij in-company trainingen van CAD & Company hier in Breda”, zegt Van den Berg. “Vervolgens zijn wij in overleg met de werkvoorbereiders als key-users van elk projectteam het intern en extern samenwerken via BIM 360 verder gaan uitbreiden. Daarbij ervaren wij dat opdrachtgevers, onderaannemers en leveranciers het online samenwerken bijzonder waarderen, zeker in de huidige periode van zoveel mogelijk thuiswerken. Een actueel project waarin BIM 360 voor ons een belangrijke rol speelt, is de bouw van de Amsterdam Logistic Cityhub. Dat is een distributiecentrum van ruim 220.000 m2, ontworpen om de ‘last mile’ van en naar Amsterdam te verkorten. Wij zien bij dit project dat BIM 360 enorm goed werkt: dankzij onze centrale databron hebben we geen last van veel emails, verkeerde versies van bestanden en mogelijk onveilige bestanden via WeTransfer. Ook besparen wij veel tijd bij het registreren, communiceren en afhandelen van meldingen op de bouwplaats.”  

"Wij zien dat BIM 360 enorm goed werkt: dankzij onze centrale databron hebben we geen last van veel emails, verkeerde versies van bestanden en mogelijk onveilige bestanden via WeTransfer. ”  

null

null

Autodesk Construction Cloud 

Vrolijk heeft onlangs besloten om nieuwe projecten voortaan te gaan organiseren en managen met behulp van Autodesk Construction Cloud (ACC). ACC is het volgende generatie platform dat meer functies en workflows biedt en inzetbaar is voor het gehele bouwproces, vanaf de ontwerp- tot en met de exploitatiefase, exact waar Vrolijk’s expertises liggen. “Net als Autodesk blijven wij het BIMmen en digitaal samenwerken binnen Vrolijk verder ontwikkelen”, licht van den Berg toe. “Voor volgend jaar staan nog op de planning om met Revit in de cloud te gaan modelleren, keuringsformulieren voor kwaliteit- en veiligheidsinspecties volgens de Wkb te gaan gebruiken, een koppeling te leggen met onze nieuwe ERP-software en meer datagestuurd te gaan werken. Bij het realiseren van de nieuwe ontwikkelingen laten wij ons adviseren, begeleiden en opleiden door CAD & Company, die voor ons al jarenlang een waarde toevoegende kennispartner is.”         

“Bij het realiseren van de nieuwe ontwikkelingen laten wij ons adviseren, begeleiden en opleiden door
CAD & Company, die voor ons al jarenlang een waarde toevoegende kennispartner is.”