Internet of Things (IoT)

De ontketening van Industrie 4.0 heeft een fantastisch fenomeen met zich meegebracht, namelijk het Internet of Things (IoT) (ofwel het Internet der dingen). De komst van het Internet of Things heeft een enorme impact op ons leven. Zowel op privé- als op zakelijk gebied. Maar wat is precies het Internet of Things en hoe gaat dit ons leven veranderen? 

Inhoudsopgave

Internet of Things

Wat is Internet of Things?

Het Internet of Things is het concept waar niet mensen, maar apparaten met elkaar communiceren via het internet. Sinds de komst van het internet (voor particulieren vanaf 1993) zijn mensen meer met elkaar verbonden dan ooit. We communiceren zonder problemen met anderen via het internet, ook al bevindt deze persoon zich aan de andere kant van de wereld. We streamen elkaars video’s op YouTube en zijn aanwezig op alle mogelijke social media platformen. Om met elkaar te gamen hoeven we de deur niet meer uit. Ook dat gaat al een aantal jaar vloeiend via je eigen internetverbinding. Dit fenomeen, dat in de derde industriële revolutie tot stand is gekomen, noemen we ook wel Internet of People, aangezien het de mensen zijn die met elkaar communiceren. Alles op het internet is namelijk door én voor mensen gecreëerd. Met de komst van het Internet of Things wordt dit een heel ander verhaal. Hier zijn het namelijk niet meer de mensen die met elkaar communiceren, maar (slimme) apparaten en machines. Doordat deze apparaten met elkaar in verbinding staan kunnen ze ook van elkaar leren. Het Internet of Things bestaat al een stuk langer dan je waarschijnlijk denkt. Het is namelijk ‘ontstaan’ in 2008 of 2009. Dit was simpelweg het moment dat er via het internet meer apparaten met elkaar communiceerde dan mensen. Er wordt verwacht dat er in 2020 meer dan 30 miljard apparaten via het internet met elkaar zijn. De onderstaande video dateert alweer van 2014, maar is nog steeds ontzettend interessant. In deze video vertelt Benson Hougland tijdens de TEDxTemecula wat IoT precies is en wat er zo interessant aan is. https://youtu.be/_AlcRoqS65E

Verschillende apparaten verbonden

Het concept is dus dat alles met een aan/uit schakelaar (via het internet) met elkaar verbonden kan worden. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk lampen die aangaan op een bewegingssensor, maar ook je koffiezet apparaat, je horloge, je televisie en uiteraard je mobiele telefoon kunnen vandaag de dag met elkaar communiceren. Sensoren Om deze apparaten ‘slim’ te maken worden zogenaamde IoT sensoren gebruikt. Deze sensoren verzamelen data en sturen dit door. Bijvoorbeeld naar een gateway die ervoor zorgt dat verschillende apparaten met elkaar communiceren.

Voorbeelden van Internet of Things

Er zijn talloze voorbeelden van het Internet of Things te bedenken. Het valt misschien niet direct op, maar als je om je heen kijkt zie je het overal. Bekijk hieronder enkele voorbeelden.

Slimme auto's

Laten we als voorbeeld eens naar een auto kijken. In een Auto zitten ontzettend veel sensoren. Deze sensoren houden de gemoedstoestand van je auto in de gaten. Gaat er ergens in de auto iets kapot, dan krijg je daar een melding van. Zo’n sensor kan bijvoorbeeld meten dat de bandenspanning te laag wordt, of dat er iets mis is met de motor. Stel dat er in dit geval een sensor constateert dat de remmen niet meer goed werken. De auto moet dan naar de autodealer, zodat het probleem verholpen kan worden. Doordat deze auto verbonden is met het internet wordt de data al direct doorgegeven aan de autodealer. Deze kan er op zijn beurt voor zorgen dat de benodigde remmen op voorraad zijn, zodat de auto snel gemaakt kan worden en weer de weg op kan. Daarnaast kan de autodealer een database opbouwen van een bepaald type auto. Hebben veel van hetzelfde types auto hetzelfde probleem (zoals snel versleten remmen), dan is er waarschijnlijk iets misgegaan in de productie. De autodealer kan hier dan op inspelen. Navigatie in een auto Een ander voorbeeld in je auto is het navigatiesysteem. Navigatiesystemen zijn enorm handig en daarom ook enorm populair. Toch zijn nog veel inbouwsystemen ouderwets. Deze systemen zijn namelijk nog niet verbonden met het internet. Routekaarten dien je handmatig te updaten. Vaak gebeurt dit eens per jaar bij de autodealer en die vraagt daar dan uiteraard een hoop geld voor. Worden er in de tussentijd wegen veranderd, dan heb je pech. Is het navigatiesysteem verbonden met het internet, dan heb je dit probleem niet. Een simpele app op je telefoon houdt bijvoorbeeld precies in de gaten:

  • Of er wegen zijn verbouwd.
  • Of er wegen worden verbouwd (en dus zijn afgesloten).
  • Hoe druk de wegen zijn. Is er ergens file? Dan bekijkt het systeem of er snellere routes zijn.
  • Of de maximumsnelheid is aangepast (bijvoorbeeld omdat er een extra rijstrook open is).

Tip: Lees meer over onze ervaringen met Digital Twin en wat we allemaal met de verkregen data doen.

Internet of Things sensoren

Voor- en nadelen

Nieuwe technologie brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee.

Voordelen

De voordelen moge duidelijk zijn. Ten eerste maakt het je leven een stuk eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger. Deze stofzuiger kan je zo instellen dat hij gaat stofzuigen zodra jij het huis verlaat. Een ander (groot) voordeel is kostenbesparing. Als consument bijvoorbeeld door gebruik te maken van een slimme thermostaat (zo’n thermostaat zorgt ervoor dat je jaarlijks een hoop energie bespaart). Als bedrijf bijvoorbeeld door de bezettingsgraad te meten. Wordt een kantoorruimte niet gebruikt? Dan is het zonde om deze te laten schoonmaken. Daarnaast zorgt IoT ook voor een extra stukje veiligheid. Je kunt namelijk in de gaten houden of sensoren waarvan je niet wilt dat ze afgaan (zoals brandmelders) wel blijven werken.

Nadelen

Het grootste nadeel (of eigenlijk de grootste angst) van het Internet of Things is veiligheid en privacy. Uiteraard is dit iets waar we rekening mee moeten houden, maar hier ben je zelf ook bij. Ga je bijvoorbeeld aan de slag met simpele sensoren van de Action, dan stuur je al jouw gegevens rechtstreeks naar China. Daar houden ze precies voor je bij wanneer je jouw deur opent of wanneer jouw bewegingssensor afgaat. Niet erg veilig dus. Geavanceerde bedrijven zoals Yanzi nemen veiligheid (en jouw privacy) een stuk serieuzer.

Conclusie

De komst van Internet of Things is een fenomeen. Sterker nog, er is zelfs een ware industriële revolutie ontketend. Machines gaan beter en beter met elkaar communiceren en daardoor wordt er ontzettend veel data verzameld.  Met die data kunnen we ontzettend veel winst boeken en dat wordt alleen maar beter.  

Reactie plaatsen