AutoCAD 2020: What's new
05 april 2019 
3 min. leestijd

AutoCAD 2020: What's new

Het is lente en dus weer tijd voor een nieuwe release van AutoCAD! Er zijn weer aan aantal dingen veranderd, zowel in AutoCAD zelf als in het complete pakket (AutoCAD One met Toolsets). In dit blog lees je alvast over een aantal nieuwe interessante features! Wil je nog meer weten? Meld je aan voor onze webinar en kom naar ons OPEN AIR evenement op 28 mei in Fort Voordop te Utrecht!

AutoCAD including Specialized Toolsets

Sinds vorig jaar is AutoCAD uitgebreid met een aantal toolsets die je misschien wel kent uit de verschillende pakketten, zoals de AEC en de PD&M collectie. Bij de aankoop van een nieuwe of verlenging van jouw bestaande AutoCAD licentie of collectie krijg je automatisch ook de beschikking over alle bijbehorende toolsets. De toolsets hebben één gemeenschappelijke deler, namelijk het AutoCAD Platform. Je kunt de toolsets zelf downloaden zoals je al gewend was en toekennen via het Autodesk Manage Account.

Toolsets AutoCAD one

Toolsets AutoCAD

What’s new AutoCAD 2020

Als je al langer met AutoCAD werkt zal het je vast niet ontgaan zijn dat de vorige versies niet erg anders zijn dan de huidige versie. Toch worden er vernieuwingen doorgevoerd die je misschien niet meteen ziet. Er is de laatst jaren veel verbeterd aan het platform zelf waardoor AutoCAD veel stabieler is geworden en je veel minder last hebt van de bekende ‘Fatal Error’.

Verbetering 1: Blocks palette

Voeg blokken toe aan je tekening vanuit het Blocks Palette. Alle functies voor het plaatsen van een block is samengevoegd in een scherm samen met de instellingen zoals: insertion point, schaal, rotatie en explode. Je kunt blokken simpelweg in je tekening slepen zoals je gewend bent bij een tool palette. Een handige toevoeging is de optie: Repeat placement, hiermee kun je het blok meteen meerdere keren plaatsen.

Verbetering 2: Quick measure

Sinds dit jaar is de functie Quick Measure toegevoegd aan het ‘Measure Geometry’ panel. Je kunt op een dynamische manier afstanden tussen objecten meten door er overheen te zweven. Dit werkt alleen als objecten parallel aan elkaar zijn.

Verbetering 3: Opslaan in de cloud

Sla jouw tekening direct op naar de cloud opslag van Autodesk. Deze opslag locatie is overal te benaderen zolang je een internetverbinding en biedt dezelfde mogelijkheden als de andere aanbieders.

Verbetering 4: Verbeterde DWG compare

Vergelijk twee versies van dezelfde tekening met elkaar en zie in een oogopslag de verschillen. In AutoCAD 2020 is de functie verbeterd, je kunt nu de tekening vergelijk zonder je huidige tekening af te sluiten. Wanneer je iets aanpast zie je meteen het verschil met de andere versie. Importeer objecten direct uit de oudere versie naar je huidige tekening. Maak een snapshot van beide tekeningen over elkaar heen naar een nieuwe DWG, zoals dit nu in 2019 gebeurt.

Verbetering 5: Purge functie verbeterd

De purge functie heeft een flinke update doorgemaakt. Verwijder gemakkelijk meerdere objecten tegelijk uit verschillende categorieën dankzij selectie vakjes. Bekijk een geselecteerd object in het preview vlak en voeg “zero-lenght” objecten of lege tekstvelden toe. Zoek objecten die niet te verwijderen zijn en kom er snel achter waar deze gebruikt worden. Met de knop “Select Objects” selecteer je de objecten in de tekening en kun je direct de eigenschappen aanpassen door deze bijvoorbeeld te verplaatsen naar een andere laag.

Een greep uit de verbeteringen sinds release 2016

 • Het is je misschien niet direct opgevallen maar het opslaan van een DWG duurt gemiddeld nog maar 0,5 seconden in plaats van 1,5 seconden. Als je alle keren dat je je tekening opslaat bij elkaar optelt loopt dat al snel op. (Per jaar besparen alle AutoCAD-gebruikers gezamenlijk 80 jaar!);
 • De benodigde tijd voor het installeren is gehalveerd sinds de komst van Solid State (SSD) harde schijven;
 • Het uiterlijk is gemoderniseerd met een nieuw donker thema, iconen zijn scherper en hebben meer contrast. De knoppen in de ribbon en toolbars geven snel een duidelijk beeld van de functie;
 • 2D- en 3D-prestaties zijn verbeterd en stabieler;
 • De Autodesk App store is uitgebreid.

Open AIR 2019

Ook dit jaar organiseren wij het OPEN AIR evenement (AutoCAD, Inventor, InfraWorks+Civil 3D en Revit) en geven we je een kijkje in de nieuwe releases van diverse Autodesk programma’s. We nemen je mee in de ontwikkelingen en verbeteringen van de afgelopen jaren en leren jouw de nieuwste functionaliteiten. We pakken het dit jaar anders aan dan je van ons gewend bent. Combineer het hoofdprogramma van jouw keuze met verschillende break-out sessies. Schrijf je snel in en bepaal zelf welke sessies je wilt bijwonen.

Tijdens deze update training van AutoCAD 2020 nemen we je mee in een aantal nieuwe functies sinds de voorgaande versies, waaronder:

 • Introductie van het Blocks Palette (nieuw sinds 2020)
 • Quick measure (nieuw sinds 2020)
 • Verbeterde Purge functie
 • DWG Compare
 • Specialized Toolsets
 • Web and mobile

Naast de updatetrainingen zijn er verschillende break-out sessies om aan deel te nemen. Op basis van de hoofdprogramma’s kun je zelf bepalen welke sessies voor jou interessant zijn. De hoofdprogramma’s zijn ook te combineren op de dag zelf. Kies bijvoorbeeld in de ochtend voor AutoCAD en in de middag voor Revit. Het break-out programma bestaat o.a. uit: Civil 3D, Dynamo, Plant 3D en Vault. Stel zelf jouw ideale programma samen en haal nog meer uit jouw software.

Tot slot

Nieuwsgierig? Reserveer snel jouw plek zodat jij in één dag weer helemaal up-to-date bent. Vragen? Reageer gerust onder dit bericht of neem contact met ons op.

Reactie plaatsen