Autodesk compliancy in een gevirtualiseerde omgeving
28 januari 2019 
1 min. leestijd

Autodesk compliancy in een gevirtualiseerde omgeving

Autodesk update regelmatig de End User License Agreement (EULA). Dit zijn de gebruiksvoorwaarden van de software. In de zomer van 2018 zijn deze aangepast waarbij de controles op het naleven hiervan ook zijn aangescherpt. In het blog van Nicole over compliancy lees je hier meer over. De laatste wijziging in de EULA dateert van november 2018. Het is nu bij een aantal licentievormen mogelijk om de Autodesk software te virtualiseren.

Dat laatste is een mooie ontwikkeling voor alle single-user subscriptions en ‘Enterprise Business Accounts’ met individuele gebruikers. Maakt jouw organisatie gebruik van deze licentievorm? Ontdek dan in het blog over software virtualiseren de mogelijkheden en voordelen van een gevirtualiseerde omgeving.

Voor organisaties die al gebruik maakten van virtualisatie met multi-user licenties binnen bijvoorbeeld een Citrix-omgeving is er ook iets veranderd. De aanpassing in de EULA heeft als gevolg dat deze manier van virtualiseren niet meer compliant is met deze gebruiksvoorwaarden.

Multi-user subscription of maintenance plan met multi-user licenties

Gebruikt jouw organisatie multi-user licenties? Dan kun je de software op verschillende werkstations installeren. Heb je bijvoorbeeld 10 AutoCAD installaties en 5 licenties? Dan kunnen er 5 gebruikers tegelijkertijd werken in AutoCAD op hun werkstation. Logt een 6e collega in? Dan kan hij of zij geen gebruik maken van de software omdat alle licenties al in gebruik zijn. In deze situatie is alleen de netwerklicentie gevirtualiseerd en niet de software. Met een multi-user subscription of een maintenance plan met multi-user licenties voldoe je in deze situatie aan de gebruikersvoorwaarden.

Maintenance plan met standalone licenties

Heb jij een maintenance plan met standalone licentie? Dan was virtualisatie nooit mogelijk. Zijn jouw standalone licenties wel gevirtualiseerd? Dan ben je altijd al incompliant geweest. Door van een maintenance plan over te stappen naar single-user subscription kun je jouw software wel virtualiseren zoals hierboven al aangegeven.

Multi-user gevirtualiseerd

Bij het virtualiseren van een werkplek wordt deze centraal beschikbaar gemaakt op een server, bijvoorbeeld via Citrix of Azure. Hiermee is deze werkplek vanaf elk device benaderbaar. Op deze werkplek kan jouw CAD-software draaien. Maak jij op dit moment gebruik van een virtuele werkplek in combinatie met een multi-user licentie, ook wel bekend als netwerklicentie/NLM licentie? Dan ben je niet meer compliant met de gebruiksvoorwaarden. Het goede nieuws is dat Autodesk zich van deze situatie bewust is en hiervoor een oplossing biedt.

Virtual Environment Authorization letter

Is bovenstaande situatie voor jou van toepassing?  Dan kun je via een “Virtual Environment Authorization letter”  Autodesk om toestemming vragen om te blijven werken in de bestaande gevirtualiseerde omgeving. Wij helpen jou graag bij het invullen en aanvragen hiervan. Wil je hiervan gebruik maken? Vul dan het aanvraagformulier volledig in.Gebruik als contactpersoon de naam van de contractmanager. Let op: dit is alleen mogelijk voor multi-user licenties die vóór 9 november 2018 zijn aangekocht. Heb jij na deze datum multi-user licenties gekocht? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en de mogelijkheden. Meer weten over het gebruik van jouw licenties? Lees één van de andere blogs over licentiebeheer.

Reactie plaatsen