Autodesk Desktop App wordt Autodesk Access
14 maart 2023 
in Overig
2 min. leestijd

Autodesk Desktop App wordt Autodesk Access

Binnenkort wordt de Autodesk Desktop App geüpdatet naar Autodesk Access. Met deze nieuwe app wil Autodesk ervoor zorgen dat toekomstige functies makkelijker geïmplementeerd kunnen worden en dat het makkelijker is om nieuwe updates te ontvangen en te installeren. Vanaf 15 maart wordt de software uitgerold. In veel gevallen zal de update automatisch geïnstalleerd worden.

Wat is de Autodesk Desktop App?

Mogelijk ben je (nog) niet bekend met de huidige functies van de Autodesk Desktop App. Deze app wordt standaard mee geïnstalleerd op jouw werkstation wanneer je een Autodesk-product zoals AutoCAD, Revit of Inventor installeert.

Deze app scant jouw werkstation om te zien welke Autodesk-software op jouw systeem staat en geeft meldingen wanneer er een update klaar staat. Bij een beschikbare update kun je zelf aangeven dat je deze wilt downloaden en installeren.

Ook kan de app gebruikt worden om de meest recente release van een Autodesk-product te downloaden en installeren. Omdat er geen mogelijkheid is om oudere versies te installeren of de installatie van tevoren alleen te downloaden en niet uit te voeren via de app geven wij het advies om te downloaden op de manier zoals beschreven in dit blog: Autodesk software installeren, activeren en up-to-date houden (cadcompany.nl).

Mocht dit met de komst van Autodesk Access veranderen dan zullen wij uiteraard onze informatie hierop aanpassen. 

Wat gaat er veranderen met Autodesk Access?

Tot nu toe zijn de grootste aanpassingen meer gericht op ‘Quality of Life’ upgrades. Dit betekent dat de software qua functionaliteit niet veel verandert maar dat het gebruik van de software prettiger wordt.

Zo is er een nieuwe ‘look-and-feel’ die meer overzicht creëert. Ook staan de beschikbare updates meer centraal zodat deze sneller gezien en geïnstalleerd kunnen worden.

Een hele prettige verandering is dat beschikbare updates nu met 1 of 2 klikken te installeren zijn. Voorheen werd er een apart installatiescherm geopend waarin je meerdere stappen moest doorlopen voordat een update werd geïnstalleerd. Met Autodesk Access klik je nu alleen op ‘Update’ en daarna geef je (afhankelijk van de rechten van de gebruiker) nog een bevestiging dat de app wijzigingen mag aanbrengen. Een update zal dan zonder verdere meldingen uitgevoerd worden.

Autodesk heeft verder aangegeven dat er verbeteringen zijn in de beveiliging en prestaties van de app. Deze aanpassingen zijn voor gebruikers verder niet merkbaar.

Belangrijk voor software beheerders

Zodra Autodesk Access beschikbaar is kunnen gebruikers met administrator rechten zelf updates uitvoeren. Is dit in jouw organisatie niet gewenst? Dan kun je de volgende stappen uitvoeren:

  • Open de Windows Register-editor (regedit)
  • Navigeer naar: HKCU/Software/Autodesk/ODIS
    Wanneer de map ODIS niet bestaat, maak deze dan zelf aan.
  • Maak een nieuwe key DWORD (32-bit) met de naam: DisableManualUpdateInstall
  • Zet Value op: 1

Wil je meer informatie over geavanceerdere mogelijkheden zoals het aanpassen via een Group Policy? Lees dan het volgende blog.

Let op! Het veranderen van het register kan ernstige problemen veroorzaken bij onjuist gebruik. Het aanpassen van het register is dan ook op eigen risico.

Tot slot

Op deze manier is Autodesk klaar om binnenkort de 2024 releases van hun softwarepakketten uit te brengen. Ook toekomstige nieuwe functies zullen dankzij Autodesk Access makkelijker uitgerold kunnen worden. Heb je verder vragen of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met onze support!

Reactie plaatsen