Autodesk Docs: Uniforme werkwijze met de shared parameters in de Cloud
27 februari 2023 
2 min. leestijd

Autodesk Docs: Uniforme werkwijze met de shared parameters in de Cloud

Shared parameters in de Cloud - uniforme werkwijze

In het bouwproces werken wij samen, maar toch apart. Wat bedoelen wij daarmee? Nou, in de bouw werken wij samen aan één project maar zijn wij vaak één onderdeel in de keten. Iedereen doet het toch een beetje op zijn eigen- en beste manier voor zijn bedrijf. Dit geldt ook als het gaat om een BIM-project. Het BIM-project wordt van concept naar defintief ontwerp beetje bij beetje verrijkt met extra informatie en data. Dit doen wij samen voor één project, maar toch apart.

Een uitdaging in het verrijken van BIM-data is het voeden van deze data op een uniforme manier. Voor een architect is het al voldoende om een deur te omschrijven als deur. Terwijl het voor de aannemer ook belangrijk is welk deurtype met hang & sluitwerk van toepassing is. Deze data moet in een zo vroeg mogelijk stadium op de juiste plek verrijkt worden zodat het BIM-model correct en uitvoerbaar is. Een methode om data op de juiste plaats te vullen is door gebruik maken van shared-parameters.

Wat zijn shared parameters

Shared parameters zijn definities van parameters die je kunt toevoegen aan families of projecten. De shared parameter is een definitie van een container voor informatie die in meerdere families of projecten kan worden gebruikt. De informatie die in een familie of project is gedefinieerd met behulp van de gedeelde parameter, wordt niet automatisch toegepast op een andere familie of project met dezelfde gedeelde parameter. 

Informatie in een parameter kan alleen in een tag worden gebruikt als deze een shared parameter is. Shared parameters zijn ook handig wanneer je een schedule wilt maken om overzicht over je toegepaste informatie in families wilt bewaken. 

Shared parameters in de Cloud

Traditioneel worden gedeelde parameterdefinities opgeslagen in een bestand dat onafhankelijk is van een familiebestand of Revit-project. Dit bestand kan worden gedeeld met jullie ketenpartners. De file wordt ingelezen in Revit. Maar hoe weet je dat iedereen met de laatste versie werkt? En hoe gaan jullie dan om met wijzigingen? Door jullie shared parameters te borgen in de Autodesk Construction Cloud verhelp je deze uitdagingen. Dit is al mogelijk met de basis, Autodesk Docs! Hiermee beheer je jullie parameters in de cloud en kunnen alle ketenpartners rechtstreeks vanuit de cloud deze shared parameters ophalen. Super handig! Op deze manier zorg je ervoor dat iedereen met dezelfde shared parameters definitie werken en data op een uniforme manier geborgd kan worden in jullie BIM-model. Dit is een essentiële stap voor als je als bedrijf data gedreven wilt werken.

Voorbeeld van shared parameters in de cloud

Onderstaande afbeelding zijn 4 parameters aangemaakt vanuit het Autodesk Construction Cloud platform. 

Shared parameters in Autodesk Construction Cloud

Vervolgens hebben ketenpartners de mogelijkheid om deze parameters toe te voegen aan een familie of project als er vanuit de Autodesk Construction Cloud gewerkt wordt.

Shared parameters in Autodesk Construction Cloud

Alle voordelen op een rij

  1. Altijd de shared parameters up-to-date.
  2. Snel wijzigingen doorvoeren of nieuwe parameters toevoegen.
  3. Wijzigingen zijn direct beschikbaar voor jullie ketenpartners.
  4. Iedereen werkt met jullie shared parameters definities dus je bent zelf ‘in control’.
  5. Betere samenwerking en afspraken maken met jullie keten.
  6. Meer vertrouwen in het model door een uniforme werkwijze.

Tot slot

Willen jullie aan de slag met shared parameters in Autodesk Docs? Wij helpen je graag verder!

Reactie plaatsen