Autodesk stopt met Multi-User licenties 
24 februari 2020 
1 min. leestijd

Autodesk stopt met Multi-User licenties

Vanaf augustus 2020 stopt Autodesk met de zogenaamde Multi-User licentievorm voor haar producten en de grote vraag is dan natuurlijk, is dat een goede of een slechte ontwikkeling? 

Multi-User licenties 

De Multi-User licenties bestaan al decennialang als Autodesk licentievorm. Met deze licentievorm is het mogelijk om met meerdere gebruikers één licentie te delen, het zogenaamde concurrent-use model. Om deze licentievorm mogelijk te maken is een specifieke licentieserver nodig, die bij het bedrijf op locatie geïnstalleerd moet zijn. 

Het Multi-User model is bedoeld voor klanten met meer dan 15 licenties maar blijkt in de praktijk gebruikt te worden door klanten met 5 of minder licenties. Het beheren van deze licenties en de licentieserver kost tijd, moeite en is niet eenvoudig. 

Ontwikkelingen in het software landschap 

De ontwikkelingen in het huidige softwarelandschap zijn dat licenties op naam van de gebruiker staan. Iedere gebruiker krijgt of heeft zijn licentiegebruik op persoonlijke basis. Hierdoor wordt samenwerken met andere gebruikers een stuk eenvoudiger en ook het administratieve en beheerproces wordt hiermee sterk vereenvoudigd. Scenario’s zoals wij die kennen vanuit Office365 worden dan mogelijk binnen de Autodesk licenties. 

Met Subscriptions heeft Autodesk met succes de afgelopen jaren de licentie op naam (Named Users) geïntroduceerd . Deze Subscription vorm biedt eenvoud in beheer en inzicht voor de CAD-beheerder over de gebruikers. Daardoor kunnen organisaties sneller en makkelijker hun digitale strategie vorm geven. 

Geleidelijke overgang met goede aanbieding 

Autodesk stopt komend jaar gefaseerd met de Multi-User licenties. Als eerste worden nieuwe licenties niet meer geleverd. Bestaande gebruikers krijgen de tijd om over te stappen naar een licentie op naam, zodat zij dit goed kunnen organiseren. Bovendien krijgen bestaande klanten de mogelijkheid om hun bestaande Multi-User licenties in te wisselen voor twee Subscription licenties op naam. Dit inwisselen gebeurt tegen dezelfde prijs. Wat ons betreft is dat een goede aanbieding waarmee veel klanten goed geholpen zijn. Voor een aantal klanten betekent dit zelfs dat zij minder gaan betalen. 

Voor grotere organisaties die hun Autodesk licenties over meerdere werkmaatschappijen willen beheren, wat nu niet toegestaan is, komt er een “Premium” model 

Goed advies 

Wil je weten wat dit betekent voor jouw organisatie en wat de mogelijkheden zijn? In het blog ‘Autodesk software: van serienummer naar licentie op naam‘ zijn alle details over deze verandering te vinden. Uiteraard adviseren wij jou graag persoonlijk om te kijken wat voor jouw organisatie het beste advies is.  

Met deze stap gaat Autodesk met de tijd mee en biedt zij gebruikers een prettige en beheersbare oplossing voor een goede overgang.  

 

Reactie plaatsen