CAD in de cloud: flexibel werken in de cloud
09 november 2018 
in Overig
3 min. leestijd

CAD in de cloud: flexibel werken in de cloud

Na twee jaar overleggen, onderbouwen, uitleggen en weer overleggen met Autodesk is het eindelijk gelukt: wij kunnen de Autodesk software virtualiseren! Uiteraard zijn wij hier heel blij mee en de reden van onze blijdschap deel ik graag met jullie. Vanaf nu kun je namelijk flexibel in de cloud werken met Autodesk software via CAD in de cloud.

Huidige situatie

Het beheren van CAD-werkplekken is best ingewikkeld en daardoor kostbaar, zeker in een grote organisatie. Ook is het niet altijd ingericht conform de wensen van de organisatie op het gebied van flexibiliteit. Ik kan zo een aantal praktijkvoorbeelden noemen op dit gebied.

Projectmatig werken

Een projectorganisatie wil graag de CAD-werkplekken flexibel inzetten, toegespitst op het project waar aan gewerkt wordt. Alle projectmedewerkers worden dan ook bij elkaar gezet in één projectruimte. Vervolgens hebben ze allemaal dezelfde soft- en hardware nodig om goed met elkaar te kunnen samenwerken. Het project vereist dat er gewerkt wordt met AutoCAD, Inventor of Revit in versie 20*. Gedurende de looptijd van het project moet deze software gebruikt kunnen worden. Hoe organiseer je dit zonder het gehele bedrijf stil te zetten? Hoe ga je dan meerdere projecten met verschillende versies organiseren?

Standaardisatie van hardware

Een organisatie met veel medewerkers en enkele CAD-gebruikers wil graag de hardware standaardiseren. Helaas zijn de CAD-werkplekken altijd de uitzondering, dus dat is niet heel beheersbaar. Helaas zijn de reguliere en betaalbare werkplekken niet geschikt voor CAD-gebruikers. Dus hoe ga je dan standaardiseren?

Updates installeren

Het uitrollen van alle Autodesk updates en de add-ins vraagt heel veel werk en inspanning als er tientallen CAD-werkplekken zijn. Hoe vereenvoudig je dit?

Meerdere locaties

Het samenwerken met een team van mensen op verschillende locaties aan een project en met gezamenlijke data is niet eenvoudig te organiseren. Als het toch gelukt is, is het vaak kostbaar en inefficiënt. Hoe werk je dan wel eenvoudig samen met meerdere locaties?

Kostenverlaging

CAD-werkplekken worden niet altijd fulltime gebruikt, maar de aanschaf en beheer zijn wel kostbaar en niet schaalbaar op gebruik. Hoe verlaag je dan eenvoudig de kosten?

Overal een CAD-werkplek met CAD in de cloud

Zou het niet prettig zijn als je overal en op elk apparaat een CAD-werkplek kunt opstarten en hiermee direct aan de slag gaan? Liefst tegen daadwerkelijke kosten en het beheer daarbij uitbesteden.

Precies om deze redenen hebben wij vorig jaar CAD in de cloud geïntroduceerd. Via onze website is het mogelijk om zonder installatie of ingewikkelde zaken direct AutoCAD, Inventor, Revit of Civil 3D te starten. Op elke plek en met de versie die jij nodig hebt.  Deze software draait ‘As-a-Service’ op het Microsoft Azure platform en is dus overal te gebruiken. Helaas was dit volgens de Autodesk regels officieel niet mogelijk. Volgens de Autodesk licentie overeenkomst zou jij als gebruiker niet ‘compliant’ zijn en tegen de regels in opereren. Dat kon jouw organisatie behoorlijke boetes opleveren. In samenwerking met Autodesk is de licentie overeenkomst nu aangepast en volledig ‘compliant’.

Probeer het zelf

Daarom is CAD in de cloud nu volledig beschikbaar gesteld. Met de demo kun je niet alleen de software proberen maar ook het werken in de cloud ervaren. Heb jij het al geprobeerd? Ervaar het nu zelf via onze demo. Test CAD in de cloud voor  AutoCAD, Revit, Inventor of Civil 3D.

 

Pay as you use model

Met CAD in de cloud verlaag je de kosten doordat werkplekken alleen doorberekend worden op daadwerkelijk gebruik. Het is dus een pay-as-you-use model, of in het Nederlands betalen voor wat je gebruikt. Let op, de Autodesk licentie is daar géén onderdeel van, die betaal je per maand of per jaar. Terwijl de werkplekken per uur betaald kunnen worden.

Wijzigingen autodesk licentieovereenkomst

Sinds 9 november 2018 is de Autodesk licentieovereenkomst veranderd. Het is nu mogelijk om de Autodesk licenties te virtualiseren. Dit betekent dat wij als Autodesk partner nu officieel licenties kunnen aanbieden op gevirtualiseerde omgevingen zoals Citrix of Frame.

Geldt dit dan voor alle licenties van Autodesk? Nee, helaas niet. Het virtualiseren van Autodesk licenties is alleen mogelijk voor single-user licenties met een subscription. Ook ‘Enterprise Business Accounts’ met individuele gebruikers mogen virtualiseren. Multi-user en Maintenance gebruikers kunnen dus helaas geen gebruik maken van virtualisatie. In dit blog over compliancy lees je er meer over.

Omdat multi-user licenties veel duurder zijn dan individuele licenties kan het voor jouw bedrijf gunstig zijn om de licenties die in gebruik zijn eens tegen het licht te houden. Ook als dure CAD-werkplekken niet fulltime gebruikt worden, kan het virtualiseren van werkplekken veel voordeel opleveren.

Is CAD in de cloud interessant voor jouw organisatie?

Zoals de praktijkvoorbeelden al aangeven is CAD in the Cloud interessant voor organisaties die:

  • Hun IT-beheer willen vereenvoudigen;
  • Bring your own device willen invoeren;
  • Projectgebaseerd willen werken;
  • Hun kosten willen verlagen.

Meer weten over CAD in de cloud?

Door de aanpassingen in de Autodesk licentieovereenkomst is CAD in de cloud nu voor iedereen met een single-user licentie beschikbaar. Voor minder dan 250 Euro per maand beschik jij al over een werkstation. Heb jij vragen of wil jij weten wat de mogelijkheden en voordelen zijn voor jouw organisatie voordeel op kan leveren? Neem dan contact op met Sietse Pomper of een van onze andere adviseurs. Je kunt natuurlijk ook reageren onder deze post.

Max.aardenburg
Door

Max.aardenburg

op 19 Jun 2019

Welke laptop kan ik het best kopen voor Autocad LT? En leveren jullie ook een laptop? Zoja kan ik een offerte prijsopgave ontvangen van mogelijkheden? Met voorbaat dank.

Puck Blom
Door

Puck Blom

op 21 Jun 2019

Hoi Max, Leuk dat je interesse hebt. Wij leveren ook laptops. Mijn collega Sietse neemt contact met je op voor de mogelijkheden! Met vriendelijke groet, Puck

Jacco Donders
Door

Jacco Donders

op 06 Aug 2019

Ik heb de volgende vragen m.b.t. Cad in the cloud: - Hoe ga je om met een vault omgeving; - Wat zijn de kosten van cad in the cloud? - Wat is de beschikbare ruimte welke je beschikbaar hebt en zijn hier grenzen aan? Ik hoor het graag Met vriendelijke groeten, Jacco Donders

Puck Blom
Door

Puck Blom

op 08 Aug 2019

Hoi Jacco, Leuk dat je interesse hebt in CAD in de cloud! Ik hoor van mijn collega Jacky dat hij al contact met jou heeft opgenomen en jouw vragen beantwoord. Met vriendelijke groet, Puck

Hans Kempeneers
Door

Hans Kempeneers

op 01 Dec 2021

Goedemorgen, Wij hebben eigenlijk dezelfde vragen als hierboven al eens gesteld zijn, nl: - Hoe ga je om met een vault omgeving; - Wat zijn de kosten van cad in the cloud? - Wat is de beschikbare ruimte welke je beschikbaar hebt en zijn hier grenzen aan? - Hoe krachtig kan de computer zijn die in de cloud beschikbaar is? Ik hoor graag. Mvrgr, Hans Kempeneers WSP Systems BV

Reactie plaatsen