Civil 3D 2020: What's new
09 mei 2019 
5 min. leestijd

Civil 3D 2020: What's new

Civil 3D 2020 is uit met geweldig nieuwe mogelijkheden! En er is eindelijk een eigen icoon voor Civil 3D. De blauwe ‘A’ is vervangen voor een mooie ‘C’. In dit blog lees je over de grootste verbeteringen en extra functionaliteiten in deze nieuwe versie.

De grootste veranderingen zijn:

 • Dynamo beschikbaar voor Civil 3D
 • User Interface verbeteringen
 • Analyze Gravity Network verbeteringen
 • Overige verbeteringen:
  • Rail Chord-Based Alignment Report
  • Rail Alignment Interoperability with InfraWorks
  • Survey Database Format en Migration Utility
  • Export C3D Drawing Rework
  • Reference Templates toegevoegd onderaan de lijst
  • Property Sets en Data Sortcuts
  • Data shortcut en Superelevation/Cant
  • Default folder voor projects en project templates is gewijzigd
 • Verbeteringen uit de 2019.x releases
  • Nieuwe Rail Ribbon
  • Transparante commando’s

Dynamo voor Civil 3D beschikbaar

Met stip het grootste nieuws maar meteen, Dynamo voor Civil 3D is beschikbaar! Voor wie nog niet eerder van Dynamo heeft gehoord; Dynamo is een visuele programmeeromgeving waarbinnen je met ‘nodes’ makkelijk een workflow/stroom met commando’s kunt automatiseren. Er is een levendige gemeenschap binnen de Dynamo wereld die allerlei ‘nodes’ aanbieden in de Dynamo omgeving. Dynamo voor Civil 3D brengt de kracht van Dynamo scripting, het manipuleren van het 3D-modeleerproces en de interactie met AutoCAD en Civil 3D tekenwerk, naar de AutoCAD omgeving. Het mooie van de Dynamo scripts is dat ze volledig dynamisch (kunnen) zijn. Dit betekent dat als bijvoorbeeld de Corridor wijzigt, dat ook het Dynamo script nieuwe resultaten genereert. Wil je meer weten over de opties die Dynamo biedt voor Civil 3D? Je leest er meer over in mijn blog.

User Interface verbeteringen

De Civil 3D Ribbon heeft vanaf nu scalable iconen gekregen. Dit maakt de User Interface prachtig op een 4K scherm. Helaas zijn nog niet alle iconen en vensters zijn voorbereid op grotere schermresoluties, zoals bijvoorbeeld de Panorama Views en alle Layout Toolbars (Alignment/Profile etc.). Mogelijk wordt dit pas in de 2021 versie doorgevoerd.

Analyze Gravity Network verbeteringen

Een nieuwe ‘modeless’ dialoogbox voor het analyseren en updaten van Pipe Networks is toegevoegd:

Modeless Dialoogbox

Modeless Dialoogbox

De ‘modeless’ functie maakt het mogelijk om de dialoogbox open te houden terwijl je door kan werken aan het ontwerp. Deze uitgebreide functie maakt het mogelijk om de volgende analyses te doen:

 • Resize Pipes and Reset Inverts: Analyseer het debiet door de strengen heen en pas de diameters en de afmetingen van de inlaten automatisch aan.
 • Compute Energy and Hydraulic Grade Lines: Bereken de EGL en HGL performance lijnen en bekijk of strengen geen overcapaciteit te verwerken hebben.
 • Inlet Analysis: Analyseer de inlaten op capaciteit en rapporteer de resultaten.

Alle analyses zijn gebaseerd op de Amerikaanse FHWA (Federal Highway Administration) HEC-22 grondslag.

Andere verbeteringen

Rail Chord-Based Alignment Report

In deze nieuwe versie is het nu mogelijk om in een Alignment report de zogenaamde Chord-based metreringen voor spoorontwerp te berekenen. Deze Chord-based metreringen worden soms gebruikt in spoorontwerpen voor versimpeld uitzetwerk.

Rail Alignment Interoperability met InfraWorks

Bij het uitwisselen van IMX spoorontwerpen/Alignementen tussen Civil 3D en InfraWorks kun je een setting instellen voor Centerline of InfraWorks Rail Alignments.

Survey Database Format en Migration Utility

Het Survey Database formaat is geüpdatet van Microsoft SQL Server Compact (SQL CE) naar SQLite om compliant te blijven met security standaarden. Bestaande Survey Databases in het oude formaat moet je eerst converteren. Dit regel je met een aparte installatie van de Autodesk Civil 3D Survey Database Migration Utility. Let op: Als een database is geconverteerd kan deze niet meer in de oude versies van Civil 3D gebruikt worden!

Export C3D Drawing Rework

Het Export C3D Drawing commando is verbeterd waardoor je DWG of DGN kan produceren die exact lijkt op het originele Civil 3D ontwerp.

Reference Templates toegevoegd onderaan de lijst

Bij het toevoegen van een tweede of derde Reference Template wordt deze onderaan de lijst geplaatst. Hiermee blijven mogelijk belangrijke aanpassingen in de instellingen van de eerste template bestaan.

Property Sets en Data Sortcuts

Een nieuwe variabele SyncDrefPsetToSource regelt vanaf nu de synchronisatie opties tussen Data Shortcuts met objecten die Property Sets bij zich dragen. Als de variabele op ‘0’ staat vindt er geen synchronisatie plaats. Als deze op ‘1’ wordt gezet dan vindt synchronisatie wel plaats maar alleen als het Civil 3D bron object wordt gewijzigd.

Data shortcut en Superelevation/Cant

Bij wijzigingen aan de verkantingen voor wegontwerp of cant voor spoorontwerpen, komen door de verbeterde ondersteuning voor Data Shortcuts de wijzigingen nu ook door in de referentie modellen.

Oude folder Nieuwe folder
C:\Civil 3D Projects C:\Users\Public\Documents\Autodesk\Civil 3D Projects
C:\Civil 3D Project Templates C:\Users\Public\Documents\Autodesk\Civil 3D Project Templates

Verbeteringen uit de 2019.x releases

Nieuwe Rail Ribbon

Er is een nieuwe Rail Ribbon met specifieke tools voor spoorontwerp toegevoegd. Hiermee zijn alle Rail functionaliteiten op één plek verzameld, erg handig. Wissels en overgangen ontwerp je nu ook makkelijk. Of modelleer het perron op basis van een dynamische Feature Line, gekoppeld aan het Rail Alignment. Je kunt nu ook perron hoogtes berekenen bij de keuze Heavy Rail (Heigh, Medium, Low) met een bijbehorend Design Criteria bestand. Dit bestand is gebaseerd op een Belgische standaard.

Nieuwe Rail Ribbon

Nieuwe Rail Ribbon

Belgische standaard voor Perron hoogtes

In de Turnout Catalogue staan alle veelvoorkomende overgangen. Bij specifieke ontwerpen kun je zelf een overgang aanmaken en instellen. Met de Rail Assemblies kun je tenslotte meteen de Corridor aansturen.

Rail assemblies

Rail assemblies

Transparante commando’s

De Civil 3D transparante commando’s die normaal alleen te gebruiken waren vanaf de toolbar aan de rechter zijkant, zijn nu ook beschikbaar via een aparte Ribbon. Dit maakt het werken met Alignmenten en Profiles een stuk handiger en intuïtiever.

Transparante commando's

Transparante commando’s

Tot slot

Dit zijn alleen nog maar de grootste veranderingen in Civil 3D versie 2020, waar Dynamo natuurlijk het meest uitspringt. Met de andere ontwikkelingen laat Autodesk zien wat de focuspunten zijn voor de toekomst. Parametrisch ontwerpen en spoorontwerp hebben steeds meer invloed. Ook verwacht ik dat uitwisselmogelijkheden steeds beter worden tussen InfraWorks, Civil 3D en Revit! Wil jij zien hoe alle nieuwe functies (en Dynamo) werken? Kom dan naar OPEN AIR op 28 mei. Voor deze updatetraining stel je je eigen programma samen. Combineer bijvoorbeeld Civil 3D met InfraWorks en Dynamo voor Civil 3D. Heb je vragen? Reageer onder dit bericht of neem contact met ons op!

Reactie plaatsen