Deel jouw 3D-model met Shared Views
12 oktober 2018 
3 min. leestijd

Deel jouw 3D-model met Shared Views

Samenwerken en communiceren is een belangrijk aspect bij het leveren van een topproduct. Er moet al in een vroeg stadium goed overlegd worden met diverse teams, leveranciers en de klant. Tegenwoordig is het makkelijk om via diverse applicaties jouw computerscherm te delen. Het nadeel hiervan is dat de kijker zelf geen tijd heeft om uitgebreid het model te bekijken. Uiteraard kun je dan wel een bestand sturen zodat ze het zelf kunnen openen en bekijken. Maar het kan veel makkelijker: deel jouw 3D-model met Shared Views!

Geen externe viewer nodig met Shared Views

In plaats van het bestand te versturen kun je jouw model delen met Autodesk Shared Views. Deze functie is al in Vault 2018.1 geïntroduceerd maar nu ook standaard beschikbaar in o.a. Inventor en AutoCAD 2019! Zodra je een bestand deelt wordt deze omgezet in een visuele representatie en geplaatst in Autodesk Viewer. Deze wordt dan standaard ná 30 dagen verwijderd. Je kunt uiteraard het delen nog verlengen of verwijderen wanneer je maar wilt. Eén van de voordelen is dat de kijker geen apart programma hoeft te installeren. Een computer met een webbrowser is al voldoende! Hieronder zie je een voorbeeld van een Shared View van een Inventor samenstelling met 3D-Annotaties.

De mogelijkheden in Shared Views

Naast de standaard functies zoals roteren en zoomen zijn er nog een aantal handige functies. Zoals meten, doorsnedes en exploded views maken. Hieronder een aantal voorbeelden.

Doorsnede

Exploded view

Meten

In 2 tot 3 stappen bestanden delen

Voordat je bestanden kunt delen moet je de volgende stappen volgen:

  • Maak een Autodesk Account aan. De visualisatie wordt namelijk opgeslagen in jouw eigen Autodesk Viewer omgeving. Heb je al een account? Dan kun je deze stap overslaan.
  • Log in bij de Autodesk software.
  • Maak je gebruik van netwerk licenties? Zorg dan dat je de service Shared Views heb toegewezen gekregen van de Contract Manager zoals je in het screenshot hieronder ziet.

Hoe werkt het?

In dit blog laat ik met behulp van een voorbeeld zien hoe je een bestand kunt delen in Inventor 2019. Voor het delen van bestanden in Vault verwijs ik je graag naar de volgende tip!

  1. Open een part, samenstelling of een tekening in Inventor;
  2. Ga naar de tabblad ‘Annotate’ of ‘Collaborate’;
  3. Klik op ‘Shared Views’ -> nu verschijnt de ‘Shared Views’ tab;
  4. Klik op ‘New Shared View’;
  5. Vul een naam in en selecteer of je de modelnamen en properties wilt delen;
  6. Klik op ‘Share’ om het model te delen;
  7. Bekijk het resultaat in de browser of kopieer de link en stuur deze door!

Tot slot

Hierboven heb je gelezen hoe je eenvoudig jouw 3D-modellen deelt met Shared Views. Heb je nog vragen, opmerkingen of suggesties? Laat dan een bericht achter of neem contact met ons op!

Reactie plaatsen