Digital Twin: de brug tussen de fysieke en virtuele wereld
07 januari 2019 
in Overig
4 min. leestijd

Digital Twin: de brug tussen de fysieke en virtuele wereld

Met de ongelofelijke snelle ontwikkeling van software en hardware de laatste jaren, komen de fysieke en de virtuele wereld steeds dichter bij elkaar. Na de introductie van verschillende mixed reality-oplossingen, is de Digital Twin de nieuwe stip op de horizon voor de bouwwereld.

Dit concept, ontwikkeld aan het begin van de 21st eeuw, wordt steeds belangrijker en het reikt zelfs nog verder dan Building Information Modeling (BIM). Het wordt gezien als een kans om het beheer van alle assets te verbeteren. Daarnaast wordt het hiermee voor alle betrokken partijen mogelijk om sneller in te grijpen bij wijzigingen in de leefomstandigheden. Ook kun je op basis van (sensor)data toekomstig onderhoud beter voorspellen en plannen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele voordelen van Digital Twins voor de gebouwde omgeving wereldwijd. Vergeet hierbij zeker niet het belang om het comfort van de gebruikers van gebouwen verder te verbeteren en te optimaliseren.

Wat is een Digital Twin?

Een Digital Twin wordt ook wel een virtuele tweeling of een virtuele kopie genoemd. Maar wat is een Digital Twin of, in het Nederlands, Digitale Tweeling? Stel deze vraag aan meerdere personen en je krijgt steeds weer verschillende antwoorden.

Dr. Michael Grieves van de Universiteit in Michigan introduceerde in 2003 tijdens een cursus Product Life Cycle Management het concept van een virtuele digitale werkelijkheid, een Digitale Tweeling, die gelijk is aan het fysieke product. Om een Digitale Tweeling te creëren heb je drie belangrijke ingrediënten nodig:

  1. Een fysiek product in een werkelijke omgeving;
  2. Een virtueel product in een virtuele omgeving;
  3. Connecties van data en informatie die de virtuele en fysieke producten verbinden.

In het ideale geval bevat de Digitale Tweeling alle informatie van het fysieke product. Het is een representatie van alle aspecten van het product. Dat wil zeggen niet alleen de mechanische en geometrische representatie van een product , maar ook de elektronische representatie. Inclusief “embedded software”, micro-en besturingssoftware, product data, sensor data etc.

Digitale tweelingen in de bouw

Recentelijk zijn er diepgaande studies uitgevoerd over het verband tussen Digitale Tweelingen en Internet of Things (IoT), Industrie 4.0 en de Industrie Internet of Things (IIoT).

Technologie vanuit de Connected Era zorgt ervoor dat onze bezittingen live zijn en virtueel leven als Digitale Tweeling. Digitale Tweelingen krijgen meer en meer de mogelijkheid om dynamisch (realtime) te veranderen gebaseerd op de veranderingen aan het fysieke object. Sensoren verzamelen data over de impact van externe factoren op het object en visa versa. Stel je eens voor dat jouw huis je informeert als de temperatuur te veel zakt of stijgt, of dat de IoT sensoren op kantoor jou informeren over het gebruik en de bezetting van vergader- of werkruimtes.

BIM naar Digital Twin

Moderne datamanagement toepassingen maken het gebruik van de Digitale Tweeling steeds efficiënter. Deze systemen maken bovengenoemde voorstellingen mogelijk door data te analyseren in context en per situatie. Maar je wilt echt niet alle data en informatie van het fysieke object bestuderen, toch? Een Digitale Tweeling helpt met de grote hoeveelheid aan data en verschillende soorten data zodat jij dit in de juiste context ziet. Het beantwoordt vragen zoals: wat is de temperatuur in ons gebouw? Hoe zit het met de CO2? Hoe zit het met de conditie van ons gebouw? Wanneer is het onderhoud gepland voor dit gebouw? Hoeveel garantie hebben wij op dit onderdeel en wie is de leverancier? Kortom, vragen waar een Digitale Tweeling, voorzien van de juiste data, antwoord op kan geven.

BIM en de Digitale Tweeling

In de wereld van de Digitale Tweelingen heeft BIM een belangrijk voordeel. Hiermee heb je namelijk een prachtige basis. Hierbij is het wel belangrijk om goede afspraken te maken over het werken met en gebruiken van BIM-data en definities.

Wil je bijvoorbeeld de isolatiewaarde van een gebouw berekenen om te zien of deze voldoet aan de nieuwe energienormen? Dan moet er wel data beschikbaar zijn om mee te rekenen en deze data moet ook uniform en consistent zijn.

Stap voor stap

Wil je slimme technologie inzetten om complexe vergelijkingen of berekeningen te doen in de toekomst? Dan is het van belang om goed na te denken hoe dit vandaag mogelijk gemaakt kan worden. In Nederland zijn hiervoor al verschillende standaarden ontwikkeld die direct toepasbaar zijn. BIM gaat namelijk niet alleen over CAD-Modellen of 3D-afbeeldingen. Het gaat over het managen van consistente en traceerbare data conform vastgelegde structuren, standaarddefinities en logica. Om gebruik te maken van slimme toepassingen en automatiseringsmogelijkheden moeten wij onze mouwen oprollen en ervoor zorgen dat onze data conform de huidige standaarden beschikbaar en gecontroleerd is.

Gebruik de voordelen van BIM voor Digitale Tweelingen

Digitale Tweelingen zijn de toekomst en de volgende stap na BIM. Praktisch gezien moet daarvoor iedereen meegaan in de digitale werkprocessen. Dit gebeurt gelukkig al volop. Om de voordelen van Digitale Tweelingen in te zetten is het belangrijk om de aannemers en installateurs mee te nemen in het digitale proces. De technologie is beschikbaar. Het proces? Door de goede wijze waarop in Nederland de standaarden zijn opgezet, hoeft dit geen probleem te zijn. De mensen en de cultuur? De voorlopers zien de voordelen van het digitale werkproces in de bouw gerealiseerd worden en zijn enthousiast.

BLDNG360: een platform voor Digitale Tweelingen

Om Digitale Tweelingen van gebouwen te creëren heb je een platform nodig. Met het BLDNG360 platform is het mogelijk om BIM-modellen zonder software te delen met alle belanghebbenden, de kwaliteit van de data te controleren en te verbeteren én gebruik te maken van alle beschikbare data.

IoT op BLNDG360

Dit platform is continu in ontwikkeling. Onlangs is hier een IoT functie aan toegevoegd waardoor de Digitale Tweelingen nu ook “live” data terugkoppelen aan beheerders en gebruikers van gebouwen. Deze data is in context. De afbeelding laat zien dat de temperatuur per kamer direct zichtbaar is. Hierdoor kunnen gebruikers van de ruimte daar gaan zitten, waar zij zich comfortabel voelen.

BLDNG360 is gebouwd op basis van de technologie van Autodesk Forge en Microsoft Azure. Het biedt rechtstreeks ondersteuning van Autodesk Revit en uiteraard IFC. Daarbij ondersteunt het de openstandaarden zoals IFC, BCF, Basis ILS en NL/SfB.

Met deze data benut je gebouwen beter en maak je deze aantrekkelijker en comfortabeler voor gebruikers terwijl je kosten bespaart. Door het toepassen van bestaande data is de verwachting dat je een kostenbesparing haalt van 10-15%  per jaar!

BouwBeurs 2019

Wil jij meer weten over Digitale Tweelingen? Kom dan langs op onze stand op de BouwBeurs van 4 t/m 8 februari. Ontdek zelf hoe de combinatie van BIM en IoT leidt tot een Digital Twin tijdens een live-demonstratie of stel je vragen aan een van onze specialisten of adviseurs.

De voordelen van Digitale Tweelingen zijn overduidelijk. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring hiermee. Maakt jouw organisatie hier al gebruik van? Of staan jullie aan het begin van deze (r)evolutie? Laat een reactie achter op mijn blog of neem contact op.

Reactie plaatsen