Duurzaam ontwerpen in Inventor
04 december 2019 
1 min. leestijd

Duurzaam ontwerpen in Inventor

Wat is de footprint van jouw ontwerp?

Het is een begrip in Nederland: de stikstofcrisis. Sinds afgelopen mei is Nederland in de ban van stikstof. Bouwprojecten liggen stil en boerenbedrijven mogen niet uitbreiden. Dit komt doordat de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig heeft verklaard. PAS is namelijk in strijd met de Europese natuurwetgeving. Maar wat betekent de stikstofcrisis voor de maakindustrie?

Wat is de impact van de stikstofcrisis voor de maakindustrie?

De stikstofmaatregelen hebben zonder meer gevolgen voor vrijwel alle sectoren, dus ook voor (toe)leveranciers in de maakindustrie. Zeker wanneer bouwbedrijven en boerenbedrijven hun investeringen uit gaan stellen, heeft dit gevolgen voor producenten van machines, gereedschap, zwaar materieel en transportmiddelen.

Wat is de impact van jouw producten op het milieu?

Heb je jezelf deze vraag al eens gesteld? En heb je hier het antwoord op? Wat als jouw ontwerpsoftware, in dit geval Inventor Professional, je de mogelijkheid biedt een analyse te doen van jouw ontwerp? Zodat je kunt bijdragen aan het verkleinen van jouw footprint en het verbeteren van het milieu? Hier is een oplossing voor!

Eco Materials Adviser

Granta Design heeft de Eco Materials Advisor beschikbaar voor Autodesk Inventor Professional 2019/2020. Hiermee krijg je toegang tot een gegevensbron van materiaaleigenschappen, die je toewijst aan je Inventor model om zo een productanalyse te doen.

En op basis van de materiaal- en processelectie én de keuzes aan het einde van de levensduur, berekent Eco Materials Adviser een reeks van milieu-impactmaatregelen. Die vervolgens kunnen worden gebruikt om de impact van jouw product te beoordelen, alternatieve keuzes te vergelijken en te optimaliseren.

Wanneer je materiaal- of proceskeuzes maakt, berekent deze geschatte belangrijke milieu-indicatoren, zoals:

  • Hoeveelheid CO2 in verband met het maken en verwijdering van een product;
  • Hoeveelheid energie die wordt gebruikt bij het maken en verwijderen van een product;
  • Hoeveelheid water die wordt gebruikt bij het produceren van de grondstoffen voor een product;
  • Geschatte kosten van materialen die in een product zijn gebruikt;
  • Voldoen de materialen die in jouw product worden gebruikt, aan de Europese wetgeving inzake beperking van gevaarlijke stoffen (RoHS)
  • Zijn materialen die in jouw product worden gebruikt, geschikt voor contact met levensmiddelen, medicijnen, etc. (FDA, EU, BfR, NSF);
  • Wat er (waarschijnlijk) gebeurt met de gebruikte materialen aan het einde van de levensduur in jouw product (bijvoorbeeld recycling, downcycling, storten, verbranding) op basis van de huidige industriële gegevens.

Output mogelijkheid

Deze milieu-indicatoren worden weergegeven in het Eco Materials Adviser dashboard (zie hieronder) of als een gedetailleerd rapport dat kan worden afgedrukt of opgeslagen als PDF.

Beschikbaarheid via Autodesk App Store

Deze App (gratis) biedt toegang tot een subset van ongeveer 50 van de meer dan 3.000 materialen die beschikbaar zijn in de Granta Design – MaterialUniverse database. Je kunt de App hier downloaden.

Reactie plaatsen