Dynamo nu ook voor Civil 3D beschikbaar!
16 mei 2019 
2 min. leestijd

Dynamo nu ook voor Civil 3D beschikbaar!

Eindelijk is het zover, Dynamo is nu ook beschikbaar voor Civil 3D. Voor wie niet bekend is met Dynamo, het is visueel programmeren waarbij je een soort bouwstenen (nodes) plaatst en verbindt. Op deze manier creëer je heel gemakkelijk een script, een stroom met commando’s die automatisch worden uitgevoerd. Dynamo maakt het mogelijk om 3D-modelleren te manipuleren en het tekenwerk in AutoCAD en Civil 3D te verbinden. Dynamo scripts kunnen zelfs volledig dynamisch zijn. Dit betekent dat als bijvoorbeeld de Corridor in Civil 3D wijzigt, dat Dynamo automatisch nieuwe resultaten geneert. Ook is er een levendige gemeenschap binnen de Dynamo wereld die allerlei kant-en-klare ‘nodes’ aanbieden voor de Dynamo omgeving. In dit blog lees je over de belangrijkste mogelijkheden die Dynamo biedt.

Aparte versie Dynamo installeren

Speciaal voor Civil 3D 2020 is een aparte versie van Dynamo uitgebracht die aanvullend geïnstalleerd moet worden. Deze vind je terug in de Autodesk Manage Portaal onder Product Updates:

Downloaden Dynamo via het Autodesk Portaal

Downloaden Dynamo via het Autodesk Portaal

Ribbons tab

Na installatie beschik je over de volgende extra Dynamo buttons in de Manage Ribbon tab:

Dynamo opties in de Ribbon tab

Dynamo opties in de Ribbon tab

Dynamo > Dynamo visual programming tool (_AeccLaunchDynamo command)

Run DYN > activeert een dynamo script in stille modus (_AeccRunDynamoScript command)

Nodes in Dynamo

Na het starten van Dynamo vind je in de Library de volgende AutoCAD ‘nodes’ onder de drie subonderdelen: Document, Objects en Selection:

Met deze AutoCAD ‘nodes’ kun je vrij makkelijk de AutoCAD engine aansturen. Zo kun je met de node ‘Layers’ onder de sub ‘Document’ bijvoorbeeld een lijst genereren van alle aanwezige Layers in een DWG. Met de nodes onder de sub ‘Objects’ kun je direct interactie aangaan met specifieke AutoCAD objecten.

In het Civil 3D gedeelte van Dynamo vindt je de volgende standaard nodes terug onder CivilObjects en Selection. Voorlopig kunnen we vooral interactie aangaan met Alignment en Corridor:

Voorbeelden van Dynamo scripting

Op 28 mei tijdens de OPEN AIR toon ik je graag hoe je deze krachtige mogelijkheden kunt gebruiken met praktische voorbeelden! Hieronder staan twee voorbeelden van automatische commando’s.

Automatisch opdelen van Corridor 3D Solids in standaard segment lengtes voor 4D Planning en Calculatie

Automatisch opdelen van Corridor 3D Solids in standaard segment lengtes voor 4D Planning en Calculatie

3D intekenen van taludpatronen gebaseerd op Corridor Feature Lines

3D intekenen van taludpatronen gebaseerd op Corridor Feature Lines

Mogelijkheden van Dynamo

Met de introductie van Dynamo voor Civil 3D gaat er een compleet nieuwe wereld open voor de civiele ontwerpers. Dit betekent nieuwe mogelijkheden waar velen van onder de indruk zullen zijn, is mijn inschatting. Zo kunnen we nu eindelijk ook 3D Blocks (dynamisch) langs de Corridor Baseline plaatsen, een veelgevraagde functie in Civil 3D. Te denken valt aan lantaarnpalen, portalen, verkeersborden en voor spoor bijvoorbeeld de bovenleiding portalen en palen. Deze informatie kan zelfs uit een Excel worden gelezen waarbij in de Excel alleen de metrering, rotatie en het type 3D object wordt gegeven. Ben jij ook al enthousiast geworden over deze nieuwe mogelijkheden met Dynamo? Ik ben zeker enthousiast! Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen