Dynamo voor Civil 3D
10 februari 2020 
3 min. leestijd

Dynamo voor Civil 3D

Na de introductie van Dynamo voor Revit zijn velen hiermee enthousiast aan de slag gegaan. Met de introductie van Dynamo voor Civil 3D doet de wereld van visueel programmeren ook zijn intrede in de AutoCAD & Civil 3D tekenomgeving!

Design Automation

Met Dynamo kun je vooral tijdrovende processen binnen de ontwerp applicaties automatiseren (Design Automation) en nieuwe workflows creëren. Met Dynamo gebruik je nodes en die verbind je met elkaar zodat een logische stroom van informatie en geometrie ontstaat. De nodes regelen in de achtergrond de interactie met de API van Civil 3D en AutoCAD. Hierdoor heb je geen kennis van .NET of C++ meer nodig.

Er zijn inmiddels veel nodes verschenen waarmee je een specifiek AutoCAD en/of Civil 3D object kunt benaderen en manipuleren. Ook kun je nieuwe objecten in je model of tekening genereren.

Dynamo nodes (AutoCAD & Civil 3D)

Hierna volgen enkele voorbeelden van de vele beschikbare AutoCAD en Civil 3D nodes op dit moment. Deze bieden reeds standaard al vele mogelijkheden.

Data.ImportCSV node

Met de standaard Data.ImportCSV node kun je externe (locatie) informatie in je project inlezen en gebruiken om bijvoorbeeld 2D of 3D Blocks te plaatsen. Hierdoor bereik je sneller het gewenste eindresultaat.

TinSurface.ByCogoPointGroup node

Met de TinSurface.ByCogoPointGroup node kun je snel een TinSurface aanmaken in je Civil 3D project op basis van een Puntengroep. Vanzelfsprekend zijn er ook standaard nodes om Puntengroepen aan te maken op basis van verschillende bronobjecten.

Eventueel kun je met de aanvullende Surface.TerrainStatistics node daarna de belangrijkste gegevens opvragen:

Civil3DToolkit

Onlangs is ook de Civil3DToolkit verschenen, een Dynamo Package die je als uitbreiding op Dynamo voor Civil 3D kunt gebruiken. De Civil3DToolkit biedt onder andere nieuwe nodes om bijvoorbeeld koppelingen te maken met BIM 360 projecten. Zo kun je hiermee BIM 360 Issues ophalen en weergeven in de originele ontwerp documenten inclusief de actuele statuskleur en met Issue attribuut gegevens. Hierdoor krijgt een ontwerper direct feedback van de gemaakte issues in het originele ontwerp document.

Een andere mogelijkheid met de Civil3DToolkit is om Feature Lines te genereren vanuit een Dynamo 3D ontwerplijn (PolyCurve). Hierdoor ben je niet meer gebonden aan de beschikbare PointCodes in een (Sub)Assembly toegepast in een Corridor. Je hebt alle vrijheid om Feature Lines te genereren op basis van een eigen gedefinieerde geometrische ligging, eventueel langs een bestaande 3D Baseline.

Conclusie

Dynamo voor Civil 3D biedt veel potentie om uit te groeien als ware ‘game changer’. Met de juiste basiskennis zijn de mogelijkheden met Design Automation bijna eindeloos. WIl je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. 

Reactie plaatsen