GWW-CAD september update
25 september 2023 
4 min. leestijd

GWW-CAD september update

In deze minor update kunnen we opnieuw een aantal verbeteringen melden na onze major release van 12 juni 2023. Mede dankzij jullie feedback maken we samen GWW-CAD nog sneller en beter! Vooral op het gebied van 3D BAG hebben we grote optimalisatie doorgevoerd. Ik neem je graag mee in alle verbeteringen.

NLCS tekenwerk | Wijzigen van objecten

Het wijzigen van lagen, status, discipline, aanzicht, teksthoogte en de schaal van objecten is weer mogelijk. Velen van jullie gaven aan dit te missen in de nieuwste release en daardoor is deze optie weer terug van weggeweest!

Je kunt de status van een NLCS-laag vanuit een download uit de BGT (waarbij alle lagen altijd met B-BH-*** beginnen) dus weer snel omzetten naar 'Nieuw' of 'Revisie'. Dit kan handmatig, door de knop 'Wijzig' (vinger) in te drukken achter de status, of gewoon door de status te veranderen naar 'Nieuw' terwijl de objecten geselecteerd zijn:

gww-cad-status-nlcs

En op dezelfde manier kan ook snel de Discipline worden aangepast:

gww-cad-status-discipline-aanpassen

Teksthoogtes en schalen kunnen nu ook weer snel gewijzigd worden via de knoppen onderaan:

gww-cad-status-teksthoogte-schalen

NLCS tekenwerk | Niet toegestane combinaties

Sommige lagen zijn vanuit de NLCS niet beschikbaar. Specifieke combinaties van statussen gaven in het verleden een error. Dit hebben we nu ondervangen met een melding:

gww-cad-nlcs

3D BAG | Optimalisatie bestandsgrootte en gebouwen

We hebben een grote optimalisatie kunnen doorvoeren waardoor de totale bestandsgrootte met een enorme factor verkleind wordt. Hierdoor zijn DWG-bestanden met 3D BAG een stuk sneller te openen en hanteren.

Hieronder een gebied van 1 km² in het centrum van Rotterdam:

3D BAG v1 - Rotterdam.dwg >> 683 MB in de oude situatie
3D BAG v2 - Rotterdam.dwg >> 12 MB in de nieuwe release dus nog geen 2% van de grootte!

gww-cad-3d-bag

Deze optimalisatie zorgt ervoor dat we nu ook grotere gebieden kunnen ondersteunen. De eerdere limiet van 2 km² is vergroot met een factor 5 naar 10 km²!

Natuurlijk kan het zijn dat je hierdoor wat langer moet wachten voordat de gebouwen uitgetekend zijn. Maar we vernemen graag van jou of je hiermee uit de voeten kunt. 😉

Daarnaast worden de gebouwen nu ook als AutoCAD Blocks gegenereerd waardoor ze makkelijk kunnen worden geselecteerd en verwijderd voor het plaatsen van nieuwe ontwerpen.

gww-cad-3d-bag-gebied

3D BAG | GWW-CAD Tooltips met 3D BAG metadata

Omdat we de gebouwen nu als AutoCAD Blocks representeren kunnen we meteen ook de beschikbare 3D BAG metadata via de GWW-CAD Tooltips tonen! Dit biedt nuttige informatie over de gebouwen zoals bouwjaar, status, maximale daghoogte en volume.

gww-cad-autocad-blocks

PDOK | Limiet vergroot naar 10 km²

Ook bij de PDOK-downloads van de BGT en BRK is de limiet van 2 km² vergroot met een factor 5 naar 10 km². Dit biedt de mogelijkheid om veel grotere gebieden in 1 keer te downloaden. Hierdoor hoef je niet te gaan knippen en plakken als je een groter gebied nodig hebt.

Hieronder vind je een voorbeeld van een groot BGT-gedeelte van Amsterdam, in totaal een gebied van 4,0 x 2,5 km. Ook voor BGT of BRK open data vernemen we graag of jullie met de nieuwe maximale limiet van 10 km² uit de voeten kunnen. Dus laat het ons vooral weten.

gww-cad-bgt-brk

User Interface Verbeteringen

Zowel in het Analyse scherm van de 'Hoeveelheden' en de 'Legenda' als ook de 'NLCS Controle' is het overzicht aangepast zodat de beschikbare ruimte beter benut wordt. Het inzien van lagen en tekenentiteiten is verbeterd: de navigatieknoppen zijn vervangen door een scrollbar. Deze laatste maakt gebruik van lazy-loading waardoor een betere gebruikservaring ontstaat.

Oude User Interface:

gww-cad-user-interface

Nieuwe User Interface:

gww-cad-user-interface-nieuw

Bug fixes

  1. Objecten die geplaatst waren op vergrendelde layers in AutoCAD gaven problemen bij het laden van Legenda/Hoeveelheden. Dit is nu verholpen.
  2. Polylijnen die onterecht gesloten werden bij het tekenen van KLIC-meldingen of PDOK gebieden worden nu opengelaten.
  3. Grote KLIC-meldingen met een filesize boven 30-40 MB konden niet worden verwerkt vanwege een limiet. Vanaf nu is de limiet 200 MB. Dit maximum wordt aan de serverkant geregeld en kan worden opgehoogd zonder verdere client updates indien dat nodig is.

Conclusie

Met deze minor update zijn jullie weer helemaal bij met de laatste mogelijkheden en gebruiksgemak van GWW-CAD!

Houd onze berichten in de gaten want we blijven volop doorontwikkelen en komen in het najaar opnieuw met vele extra en nieuwe functionaliteiten. Blijf ook vooral jullie feedback doorgeven, daar zijn we altijd benieuwd naar!


Reactie plaatsen