Hoe duurzaam is Autodesk eigenlijk?
04 januari 2023 
in Overig
3 min. leestijd

Hoe duurzaam is Autodesk eigenlijk?

Hoe duurzaam is Autodesk?

"Hoe duurzaam zijn de datacenters van Autodesk eigenlijk?" is een vraag die wij bij CAD & Company weleens gesteld krijgen. Datacenters komen de laatste jaren geregeld negatief in het nieuws. En dat is natuurlijk niet helemaal terecht. Daarom snappen wij de vraag of het vanuit duurzaamheidsoogpunt wel verstandig is om gebruik te maken van de Cloud-mogelijkheden die Autodesk aanbiedt.

Want de klimaatgevolgen liegen er niet om. De wereldwijde uitstoot van CO2 stijgt nog steeds elke maand. Als we op deze voet doorgaan dan heeft dat serieuze klimaatverandering tot gevolg.

We zijn gelukkig steeds meer bezig met verduurzaming van onze maatschappij. Van gebouwen, vervoer en omgeving. En Autodesk producten helpen ons daarbij! Wat doet Autodesk zelf eigenlijk om te verduurzamen en waarom is dat zo belangrijk?

In dit blog kun je lezen dat jij als klant niet alleen een maximaal betrouwbare en comfortabele ervaring kunt verwachten wanneer je gebruik maakt van de cloud diensten van Autodesk, maar dat dit ook nog eens een minimale impact heeft op het milieu!

Wat doet Autodesk?

Duurzaamheidsstrategie van Autodesk: “A better world designed and made for all”

De Autodesk technologieën hebben raakvlakken met vele industrieën. Van Architectuur, Engineering en Construction tot aan Manufacturing, Media en Entertainment. De software helpt klanten met het vergroenen of verduurzamen van gebouwen, schonere auto’s, slimme fabrieken of geoptimaliseerde parkeerplaatsen. En elke dag werken miljoenen mensen over de hele wereld met de Autodesk technologieën die impact hebben op de wereld waarin wij leven. Hoe groot of klein deze impact ook moge zijn.

Autodesk houdt zich op meerdere manieren bezig met de voortuitgang naar een duurzamere, rechtvaardigere wereld. Zij hebben zich vanaf boekjaar 2021 voor het eerst gecommitteerd aan het op jaarbasis CO2-neutraal zijn in Scope 1, 2 en 3. Na het vaststellen van dit doel zijn de definities van netzero uiteengezet in de Science Based Targets Initiative (SBTi) Corporate Net-Zero Standard, die in oktober 2021 gereleased werd.

Autodesk duurzaamheid

CO2 footprint en uitstoot

Op dit moment heeft Autodesk zijn CO2 uitstoot met 37% verminderd. De doelstelling van Autodesk is om in 2031 zijn CO2 uitstoot met 50% verminderd te hebben ten opzichte van 2021. Voor het tweede jaar op rij heeft het bedrijf de broeikasgasemissies (CO2) in al hun eigen activiteiten en de hele waardeketen geneutraliseerd door de inzet van het Autodesk Carbon Fund. En ze blijven streven naar het hoogst haalbare op het gebied van duurzaamheid samen met partners en klanten.

Autodesk duurzaamheid CO2 uitstoot 2022

Inkoop

88% van de totale CO2 uitstoot heeft bij Autodesk te maken met de inkoop. En ze streven ernaar om duurzaamheid door het hele inkoopproces heen te borgen. Van hun evenementen en IT-apparatuur tot verkopers en kantoorbenodigdheden zoals papier. Sinds het fiscale jaar 2021 werken zij samen met CDP om hun leveranciers te betrekken en de samenwerking en openheid te verbeteren. CDP helpt leveranciers om de CO² uitstoot in kaart te brengen en uiteindelijk te verminderen.

Datacenters

Autodesk heeft in de laatste vier jaar meer en meer van hun datacenters verplaatst naar cloud-infrastructuur aanbieders. Met als resultaat een hogere efficiëntie doordat de gebruikssnelheid sterk heeft kunnen toenemen. Daarnaast streeft Autodesk ernaar om de datacenters minimale hoeveelheden energie te laten gebruiken door gebruik te maken van de visuele server. En door de meest efficiënte apparatuur in te zetten die voldoet aan de hoge industriële standaarden. De programmeercode wordt zelfs geoptimaliseerd om zodoende minimaal energieverbruik te kunnen garanderen. Autodesk maakt daarnaast gebruik van 100% hernieuwbare energiebronnen voor hun cloud diensten en datacenters. En alle cloud diensten die Autodesk aanbiedt zijn al sinds 2016 volledig CO-neutraal!

Personeel

Om rekening te houden met de impact van externe medewerkers, heeft Autodesk in fiscaal jaar 2022 (evenals in fiscaal jaar 2021) de uitstoot van broeikasgassen in verband met het energieverbruik van thuiswerkplekken opgenomen in hun CO2-footprint (als onderdeel van de categorie woon-werkverkeer op basis van het GHG-protocol) en overeenkomstige hoeveelheden aanvullende hernieuwbare energie en CO2-compensaties gekocht. Zij zijn van plan om dit in de toekomst voort te zetten.

Werkplekken

Autodesk beoordeelt continue de milieuvriendelijke werkwijzen van hun vestigingen met betrekking tot energieverbruik en andere impactgebieden, en werken voortdurend aan het evalueren en verbeteren van duurzaamheid. Autodesk meet de huidige activiteiten als testcases om de functionaliteit van hun oplossingen te verfijnen, de milieuprestaties te verbeteren en te laten zien hoe klanten de Autodesk oplossingen kunnen gebruiken om hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Door de pandemie, en daarmee het vele thuiswerken, was de uitstoot in deze categorie in boekjaar 2022 37% lager dan in boekjaar 2020 (het jaar voor de pandemie). De werkplekken van Autodesk draaien trouwens al sinds boekjaar 2016 op 100% hernieuwbare energie.

De duurzaamheidsdoelstellingen in het kort


Tot slot

Wil je meer weten over de duurzaamheidsstrategie van Autodesk? Of heb je andere vragen over wat de overstap naar de cloud voor jou zou kunnen betekenen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs!


Reactie plaatsen