Inventor 2022: What's new
12 april 2021 
4 min. leestijd

Inventor 2022: What's new

De nieuwste release van Inventor is gelanceerd! Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd. In deze blog lees je alle grote updates van Inventor 2022.

Model States is een compleet nieuwe workflow

Autodesk heeft een nieuwe workflow toegevoegd aan Inventor. Deze workflow maakt het mogelijk om:

  • Ontwerpvariaties te beheren
  • Productieprocessen weer te geven
  • Gesimplificeerde ontwerpen te tonen

Verschillende variaties van een ontwerp werden voorheen opgeslagen als aparte bestanden. Wanneer je een aanpassing doet aan jouw ontwerp, moest je diezelfde aanpassing doen op al je variaties. Model States maakt het mogelijk om meerdere representaties van een onderdeel of een samenstelling te tonen.

Elke Model State bevat zijn eigen afmetingen, parameters, componenten, eigenschappen en/of versimpelde versie. En dat allemaal in één bestand! Over dit onderwerp heb ik vorige week een uitgebreid blog geschreven.

Verbeteringen in de samenstelling omgeving

Er zijn een aantal updates gedaan om de assembly-omgeving te verbeteren. De belangrijkste updates lees je hieronder.

Zie direct of een component fully constrained is

Met deze nieuwe optie zie je in de modelbrowser gelijk hoe een component contrained is.

  • [●] betekent dat een component fully constrained is en dus geen kant meer op kan.
  • [○] betekent dat een component under constrained is en dus nog bewegingsvrijheid heeft.
  • [-] betekent unknown. Dit wil zeggen dat Inventor niet weet hoe het component constrained is. Er moeten dus nog een aantal contrains geplaatst worden.

Nieuw commando Simplify vervangt het oude commando Shrinkwrap

Als je wilt samenwerken met een andere organisatie die alleen de informatie nodig heeft wat voor hen noodzakelijk is, dan stuur je een simpele versie van jouw model op. Voorheen werd dit altijd gedaan met de commando: Shrinkwrap. Deze Shrinkwrap commando is nu vervangen door Simplify.

Shrinkwrap vervangt simplify

Instance Properties

Met deze nieuwe feature kun je eigenschappen toewijzen aan individuele componenten in een samenstelling. Deze eigenschappen worden toegewezen op de hoogste samenstelling en kan de iProperties overschrijven. De Instance Properties hebben geen invloed op de componenten waarnaar verwezen wordt.

Verbeteringen in de part omgeving

In de part omgeving is dit jaar niet zoveel veranderd. De grootste verbetering hier is het Fillet commando.

Fillet commando heeft een nieuw jasje

Het Fillet commando heeft een nieuwe User Interface gekregen. De onderstaande afbeelding laat zien hoe dit commando is veranderd. Het Fillet commando is nu een property panel en is verdeeld over drie commando’s:

  • Fillet
  • Face Fillet
  • Full Round Fillet

Fillet commando

Verbeteringen in de tekenomgeving

Ook zijn er een aantal verbeteringen gedaan in de tekenomgeving. De ‘Shaded drawing views’ nemen nu de ‘Lighting Style’ van jouw model over. Wanneer je de ‘Lighting Style’ weer verandert, dan zal deze op de tekening ook veranderen.

Een andere optie is dat je nu jouw 3D-annotaties kan doorvoeren naar de tekeningomgeving. Alle bematingen die al in de 3D-omgeving gedaan zijn, kun je nu ook tonen in de 2D-tekening omgeving.

Samenwerking met andere software

De samenwerking met andere softwareprogramma’s wordt steeds belangrijker. De twee grootste platformen waarbij deze samenwerking is verbeterd zijn Revit en Fusion 360. Hoe gemakkelijker deze samenwerking, hoe meer tijd er bespaart kan worden!

Samenwerken met Revit

De samenwerking met BIM-projecten is opnieuw geoptimaliseerd. Het was al mogelijk om associatieve bestanden te delen tussen Inventor en Revit, maar er is nu een hele makkelijke tool ontwikkelt om jouw bestanden als Revit-model op te slaan. Met de nieuwe Simplify tool kun je jouw bestanden gemakkelijk als een Revit-model exporteren.

Samenwerken met Fusion 360

Deze nieuwe commando is toegevoegd aan de Environments tab en maakt het makkelijker om jouw bestanden te delen met Fusion 360. In Fusion 360 kun je deze bestanden aanpassen en natuurlijk gebruik maken van Generative Design, Simulation, Manufacturing en de Electrical workflows.

Algemene verbeteringen

Lees hier over de algemene verbeteringen. Het Dark Theme is volledig in werking gezet en er is op sommige panelen een extra Tool Palette toegevoegd.

Dark Theme nu volledig!

Vorig jaar zag je al een preview van de donkere modus op Inventor, maar deze was nog niet doorgevoerd op alle panelen. Zo had je nog steeds een paar witte panelen en waren sommige commando’s ook nog niet zwart. In Inventor 2022 heeft Autodesk dit aangepast en kun je de volledige Dark Theme gebruiken.

Tool Palettes toegevoegd

Sommige property panelen, zoals Fillet en Measure, gebruiken nu een Tool Palette. Tool Palettes laten handige opties zien voor de gebruikte commando. Trek deze Pallete los van het commando en dock ze waar jij het handig vindt. Inventor onthoudt waar jij deze voor het laatst gedockt hebt.


Reactie plaatsen