Krachtige bondgenoten: Autodesk en Microsoft PowerBI bouwen samen aan realtime data-analyes voor de Autodesk Construction Cloud!
12 juni 2023 
3 min. leestijd

Krachtige bondgenoten: Autodesk en Microsoft PowerBI bouwen samen aan realtime data-analyes voor de Autodesk Construction Cloud!

Nu bouwteams de traditionele papieren workflows langzaam beginnen te verlaten en de wereld van digitaal meer en meer beginnen te omarmen, worden er elke dag meer gegevens verzameld. Vandaag de dag worden teams daardoor geconfronteerd met een nieuwe uitdaging: wat te doen met al deze gegevens? Met dit blog gaan we deze vraag proberen te beantwoorden.

Over de hele linie beginnen bedrijven binnen de bouwcyclus de voordelen te zien van het benutten van hun gegevens. Of het nu gaat om het gebruik van out-of-the-box dashboards om trends te bekijken, zoals het aantal veiligheidsproblemen op een project, of het naar een hoger niveau tillen van datavisualisaties door het gebruik van robuuste BI-tools, de verschuiving naar datagedreven workflows vindt steeds meer plaats.

Tegelijkertijd hebben de meesten van ons helemaal geen tijd om grote hoeveelheden gegevens te sorteren en te organiseren. Daarom heeft Autodesk tools gemaakt waarmee professionals realtime datavisualisaties inzichtelijk kunnen maken. Krachtige tools die het werk voorafgaand aan een nieuw project kan vereenvoudigen, data-analyses tijdens en na afloop van een project mogelijk kunnen maken. Hierdoor kunnen er over de hele linie betere beslissingen worden gemaakt; voor, tijdens én na projecten!

Data Connector

Met de release van Data Connector hadden teams al de mogelijkheid om al hun gegevens met één klik te exporteren, zodat ze deze kunnen importeren en gebruiken met andere BI-tools. Dit was natuurlijk een hele mooie eerste stap om gebruikers in staat te stellen dashboards aan te passen en echt de visualisaties te maken die ze nodig hebben.

But wait... there's more!

Maar nu is het nóg makkelijker geworden met de nieuwe Power BI Connector, een standaard inbegrepen plugin-tool die gegevensextractie via de Data Connector direct in Power BI inlaadt! Dit scheelt weer een aantal handmatige stappen. Zodra de Power BI Connector is gedownload en aangesloten, kunnen gebruikers gegevensextracties inplannen vanuit het Autodesk Construction Cloud-platform, en vervolgens op de knop 'Vernieuwen' in Power BI klikken om onmiddellijke updates van dashboards te zien. De Power BI Connector helpt teams nu al om tijd te besparen en een meer volledig kijk te krijgen op bedrijfsbrede prestaties.


Vier manieren waarop de Power BI Connector het maken van betere beslissingen mogelijk maakt

1. Het verbetert de activiteiten en prestaties op de bouwplaats

De bouw kan soms erg onvoorspelbaar zijn, dus key performance indicators (KPI's) zijn een must om zicht te hebben en houden op de operationele efficiëntie. Zicht krijgen op wat er zowel op als buiten de bouwplaats gebeurt, geeft teams duidelijke richtlijnen om proactief in plaats van reactief te reageren op problemen ter plaatse. Met informatie die in real-time toegankelijk is, kunnen projectteams naadloos informatie ontsluiten in verschillende applicaties, waardoor snellere besluitvorming met grotere nauwkeurigheid mogelijk is om het succes van het project te bevorderen.  

2. Het vermindert silovorming en verbindt multidisciplinaire teams  

Werken met allerlei verschillende systemen belemmert de samenwerking tussen teams en kan helaas negatieve gevolgen hebben voor een bouwproject, zoals rework, vertragingen en allerlei kostenoverschrijdingen. Met gegevens die direct gesynchroniseerd en gecentraliseerd zijn op het Autodesk Construction Cloud-platform, worden ze uit het platform gehaald en gevisualiseerd in Power BI om de zichtbaarheid tussen teams te verbeteren en silovorming te verminderen. Door gegevens op één locatie te visualiseren, kunnen teams het projecten beter begrijpen om informatie over bijvoorbeeld RFI's, duidelijk te communiceren en zo voorspelbaardere en succesvollere resultaten te behalen.

3. Het creëert naadloze, configureerbare en geconnecteerde rapportages

Effectieve bouwrapportage helpt projecten om op schema en binnen het budget te blijven. Met de geautomatiseerde gegevenssynchronisatie van de Power BI Connector kunnen stakeholders binnen een project op de hoogte blijven van de meest recente informatie en de impact daarvan op het project. Met aanpasbare sjablonen kunnen teams analyses maken en inzicht krijgen in specifieke onderdelen van het project om problemen sneller op te lossen. Dit resulteert natuurlijk in een snellere en efficiëntere oplevering van het project.


4. Het identificeert belangrijke trends, patronen en correlaties vanuit de bouwplaats

De bouwsector genereert een enorme hoeveelheid gegevens, maar helaas blijft meer dan 80% van deze data ongebruikt. Om gegevens te kunnen gebruiken voor 'business intelligence', moeten ze nauwkeurig worden vastgelegd en geïnterpreteerd. Met de mogelijkheid om gegevens te begrijpen via de Power BI Connector, kunnen teams patronen, trends en correlaties vinden in projectgegevens om slimmere besluitvorming over projecten mogelijk te maken. Helemaal automatisch!

Tot slot

De integratie tussen Autodesk Construction Cloud en Power BI zorgt voor een belangrijke stap in het kunnen analyseren van de data die al aanwezig is binnen je project, om uiteindelijk betere keuzes en beslissingen te kunnen maken. Wil je meer weten of hoe deze koppeling werkt, en wat dit voor jou en je organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s! Wij helpen je graag verder.