Nieuwe functionaliteiten in BIM 360
08 april 2020 
3 min. leestijd

Nieuwe functionaliteiten in BIM 360

Onlangs zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het BIM 360 platform. Aangezien BIM 360 een cloud platform is worden deze nieuwe functionaliteiten van de ene op de andere dag toegevoegd en beschikbaar gesteld. In dit blog lees je de belangrijkste updates en veranderingen op het BIM 360 platform.

Dit betreft nog zeker niet alle nieuwe functies. In de komende weken zal ik regelmatig blogs plaatsen en webinars geven, waarin alle nieuwe functies aan bod komen.

BIM 360 Design beschikbaar op de Europese servers

De mogelijkheid om via het BIM 360 platform samen te werken in een centraal model was al enige tijd beschikbaar. Dit is namelijk de BIM 360 Design functionaliteit. Echter was dit tot nu toe alleen beschikbaar op de Amerikaanse server. Vanaf 8 april 2020 zijn de BIM 360 Design functionaliteiten ook beschikbaar in Europa. Hiermee voldoet Autodesk aan een veelvoorkomende klantvraag in Europa om data op te slaan.

Er wordt wel geadviseerd om bestaande projecten, waarbij BIM 360 Design functionaliteiten gebruikt worden, af te ronden in de huidige omgeving. Nieuwe projecten kunnen vanaf vandaag (8 april) worden opgestart op de Europese server. Deze keuze krijg je bij het opstarten van het project.

Bestanden delen buiten BIM 360

Het is vanaf nu ook mogelijk om bestanden die zijn opgeslagen in je BIM 360 project te delen met personen die niet lid zijn van je project, of zelfs helemaal geen toegang hebben tot BIM 360. Hierdoor kun je bestanden delen met personen buiten het BIM 360 platform.

In de functionaliteit om een link te delen zitten een aantal mooie features. Je kunt bijvoorbeeld aangeven tot wanneer de link beschikbaar is en welke versie van het bestand je wilt delen (deel je alleen de huidige versie, of altijd de laatste versie). Je hebt wel rechten nodig om dit te mogen doen. Daarnaast moet je deze functie nog wel handmatig activeren in je bestaande projecten. Dit doe je in je ‘Project Admin’ dashboard.

Standaard meldingen

Door gebruik te maken van meldingen op een tekening, model of tijdens een opname op de bouwplaats was je al snel en digitaal bezig! Geen papieren lijsten meer en de meldingen worden direct opgevolgd. Maar het kan nog sneller. Bij het aanmaken van een melding waren er namelijk een aantal velden die handmatig ingevuld moesten worden. Dit lijkt soms overbodig omdat je meerdere van ‘dezelfde’ problemen aan het noteren bent.

Vanaf nu kun je gebruik maken van templates, waardoor je nog sneller kunt werken. Dat betekent dat je verschillende ‘veel voorkomende’ meldingen alvast kunt klaarzetten en eenvoudig kunt oproepen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een template voor ontwerpmeldingen zoals “graag detail ter verduidelijking”, of (tijdens de oplevering) “schilderwerk beschadigd”. In het template staat al ingevuld wat voor soort melding het is en voor wie. Heel erg handig!

Pins gekoppeld aan een locatie

De functionaliteit om ‘pins’ op een plattegrond te plaatsen was al lang beschikbaar. Vanaf nu zijn deze pins ook gekoppeld aan de locatie en wordt dit opgenomen in het incident. Hiervoor dien je wel de juiste locatiestructuur in te richten en te koppelen. Dit vraagt om enige voorbereiding.

Rapportages

Je wilt al je incidenten en controlelijsten wekelijks naar de projectleider of KAM-coördinator van het project versturen. De rapportagefunctie is nog verder uitgebreid. Je kunt bijvoorbeeld door middel van filtering de rapportages nog beter voorbereiden en klaarzetten om wekelijks (of dagelijks) te versturen. Dit gaat door in de verschillende onderdelen van het BIM 360 platform en werkt in:

  • Document management;
  • Project management;
  • Field management.

Hiermee wordt een handmatige- en repeterende handeling dus geautomatiseerd!

En verder…

Hierboven heb je een aantal nieuwe functionaliteiten van BIM 360 gezien. Dit waren echter nog niet alle nieuwe functies. Binnenkort vertel ik je meer over onder andere:

  • De bèta versie van de Data Connector;
  • Vergaderstructuur binnen project management;
  • De mogelijkheid om met meerdere bestandsformaten pakketten te maken binnen BIM 360 Design.

Wil je hier alles over weten? Meld je dan aan voor de volgende extra webinars.

Autodesk heeft BIM 360 voorlopig gratis ter beschikking gesteld. Start dus vandaag nog gratis met BIM 360 Design of Docs!

Reactie plaatsen