arrow_drop_up arrow_drop_down
7 november 2019 

Nieuwe KLIC-meldingen. Hoe zit het en wat is er veranderd?

Een KLIC-melding (Kabels en Leidingen Informatie Centrum) is verplicht als je machinaal wilt graven. Alle netbeheerders en grondroerders geven door waar hun kabels en leidingen in de grond liggen zodat deze niet geraakt worden tijdens graafwerkzaamheden. Zo’n melding maak je bij het Kadaster. Sinds 2 januari 2019 staat er andere informatie in de melding. In dit blog lees je wat er precies veranderd is en wat dat voor jou betekent.

KLIC-meldingen volgens KLIC-WIN

Die nieuwe KLIC-meldingen zijn in overeenstemming met de KLIC-WIN, een combinatie van de richtlijnen WIBON en INSPIRE. In deze meldingen is niet alleen meer informatie beschikbaar (zoals materiaal, type of diameter), maar ook de kwaliteit van de informatie is beter. De informatie wordt namelijk geleverd in vectoren (GML-formaat).

Van PNG naar vectorinformatie

De ‘oude’ KLIC-meldingen waren PNG-rasterafbeeldingen die je als achtergrond voor je tekening kon gebruiken. Deze worden niet meer geleverd. Is de melding volledig beschikbaar in vectorformaat? Dan wordt het nieuwe type KLIC-melding geleverd (GML-data). Maar om netbeheerders de tijd te geven om hun informatie aan te passen, levert het Kadaster vanaf 2 januari 2019 zogeheten Hybride meldingen. Is er vectorinformatie beschikbaar? Dan levert het Kadaster de vectorinformatie en genereert een PNG-rasterafbeelding, vanuit de vectorinformatie. Is er geen vectorinformatie beschikbaar, maar alleen PNG-rasterinformatie? Dan levert het Kadaster de bestaande PNG-afbeelding. Er zijn dus twee verschillende soorten PNG-raster afbeeldingen.

Deadline nieuwe KLIC-meldingen

De oorspronkelijke deadline om volledig over te stappen over nieuwe leveringen (volledig vectorformaat) was 1 juli 2019. Deze was uitgesteld naar 1 november 2019. Helaas is deze deadline niet gehaald. Wanneer het Kadaster wél volledig nieuwe meldingen levert, is nog onbekend.

Hybride KLIC-meldingen in GWW-CAD

Hybride-meldingen bestaan, zoals hierboven al beschreven, voornamelijk uit vectorinformatie, aangevuld met PNG-rasterafbeeldingen. De vectorinformatie wordt door GWW-CAD ingelezen en omgezet naar AutoCAD-objecten, volledig conform de NCLS. De PNG-informatie wordt ingeladen als transparante achtergrond. In deze achtergrond (plaatje) kun je dus wel bestaande lijnen zien (en omheen tekenen) maar je kunt deze lijnen niet aanklikken. De gevectoriseerde objecten zijn volledig conform de NLCS en wél klikbaar.

Nieuwe meldingen in GWW-CAD

De nieuwe meldingen (volledig vector) worden ingeladen en omgezet naar AutoCAD-objecten, volledig conform de NLCS. Al deze objecten zijn dus opgebouwd volgens de Nederlandse CAD Standaard en klikbaar.

Probeer GWW-CAD zelf

Wil jij zelf ervaren hoe GWW-CAD werkt? Met deze tool kun je niet alleen KLIC-meldingen of PDOK-data inladen , maar ook tekenen volgens de NLCS! Probeer het 14 dagen gratis. De proefperiode stopt automatisch. Heb je nog vragen?  Neem contact op en wij beantwoorden ze graag.

Reactie plaatsen

Cookiestatement