arrow_drop_up arrow_drop_down

KLIC-melding

Een KLIC-melding (Kabels Leidingen Informatie Centrum) is een wettelijk verplichte melding aan het kadaster die je moet maken vóórdat je ergens machinaal gaat graven. Een KLIC-melding maken Via zo'n KLIC-melding ontvang je van netbeheerders in je graafgebied informatie over de ligging van kabels en leidingen. Je verkleint hiermee de kans op graafschade, gevaarlijke situaties en je voorkomt de kans op een flinke boete (ook niet onbelangrijk).
Lees ook: Nieuwe KLIC-meldingen. Hoe zit het en wat is er veranderd?

Veelgestelde vragen over KLIC meldingen

Waar staat de afkorting KLIC voor?

KLIC staat voor Kabels & Leidingen Informatie Centrum.

Waarom moet je een KLIC-melding maken?

De afgelopen decennia zijn er in Nederland nogal wat leidingen onder de grond gestopt. Omdat het plaatsen van kabels en leidingen pas sinds kort netjes wordt bijgehouden weten we niet precies hoeveel er onder de grond ligt. We weten wel dat er minimaal:
  • 115.000 kilometer aan drinkwaterleidingen;
  • 95.000 kilometer aan rioolbuizen;
  • 130.000 kilometer aan gasleidingen;
  • 415.000 kilometer aan telecomleidingen;
  • 415.000 kilometer aan drainageleidingen onder de grond ligt.
Deze lijst gaat zelfs nog even door. In totaal ligt er maarliefst circa 1,8 miljoen kilometer aan kabels en leidingen in Nederland. Dat is meer dan 43 keer de aarde rond! Bovengronds zijn we in Nederland heel goed met het plannen en ordenen, maar onder de grond hebben we daar een stuk meer moeite mee. Regelmatig wordt er dan ook een leiding geraakt. Vaak is dat vervelend, maar soms heeft dat catastrofale gevolgen. Zo werd er in 2004 in Gellingen (België) een gasleiding geraakt, wat leidde tot een enorme explosie. Er kwamen bij die explosie 24 mensen om en 132 mensen raakte gewond. Dit willen we natuurlijk nooit meer. Vandaar dat je vandaag de dag een KLIC-melding moet maken vóórdat je machinaal gaat graven. Zo weet je zeker dat je geen leidingen raakt.

Hoe lang is een KLIC-melding geldig?

Een KLIC-melding is maximaal 20 werkdagen geldig. Ben je 20 werkdagen na de melding nog niet begonnen met graven, dan moet je een nieuwe melding maken. Zo weet je zeker dat de informatie nog actueel is. Wil je al eerder weten waar de leidingen en kabels liggen? Dan kun je een oriëntatieverzoek indienen.
Let op! Een orientatieverzoek is nog géén KLIC melding. Deze moet je altijd alsnog maken.

Mag je graven zonder KLIC-melding?

Zolang je met de hand graaft hoef je wettelijk gezien geen KLIC-melding te maken. Zolang je voorzichtig met een schep werkt zal er ook niet zo snel iets mis gaan. Werk je echter met een handboor, dan merk je het minder snel als je een leiding raakt. In dat geval wordt er wel aangeraden om een melding te doen.

KLIC-melding bekijken

Een KLIC-melding bekijk je door middel van een KLIC-viewer. Deze kun je downloaden via het Kadaster. Werk je met AutoCAD? Dan kun je met door middel van GWW-CAD ook gemakkelijk inladen in AutoCAD en deze zelfs omzetten naar de NLCS-geometrie. Je kunt GWW-CAD gratis en vrijblijvend uitproberen. https://youtu.be/gW75pzsOGag
Peter Romijn
Door

Peter Romijn

op 29 Apr 2020

Wij hebben een verbouwing in een binnensituatie daarvoor moet er ook binnen geheid worden, de heier wil graag een Klic-melding maar dat wordt toch nooit gedaan?

Reactie plaatsen
Cookiestatement