De nieuwe werkversneller in GWW-CAD: Hoeveelheden
13 juli 2021 
in GWW-CAD
3 min. leestijd

De nieuwe werkversneller in GWW-CAD: Hoeveelheden

Met deze nieuwe GWW-CAD release introduceren we een nieuwe werkversneller: Hoeveelheden!

Hoeveelheden

De nieuwe module stelt je in staat om super snel NLCS hoeveelheden uit te trekken. Op wens van een aantal klanten hebben we dit ook mogelijk gemaakt voor de niet-NLCS objecten. Je maakt snel een tabel met lengtes en/of oppervlaktes van geometrieën en aantallen symbolen (Block References) via een van de volgende selectie methodes:

  • Pre-selectie: je selecteert vooraf handmatig een aantal objecten.
  • Actieve object selectie: je selecteert achteraf handmatig een aantal objecten.
  • Gehele tekening: automatische selectie van alle objecten in de hele tekening.

Hierna plaats je een tabel in je tekening of kies je eventueel voor de Excel (*.xlsx) export. Verschillen in NLCS status zoals ‘Bestaand’ en ‘Nieuw werk’ worden gegroepeerd aangegeven in de tabelkolom ‘Omschrijving’.

Lijn- en vlakgebaseerd

De hoeveelheden tabel bevat alle geselecteerde objecten uitgesplitst in lijn- & vlakgebaseerde objecten en eventueel de aantallen symbolen. Polylijnen die niet gesloten zijn in AutoCAD komen automatisch bij de lijngebaseerde objecten te staan. Gesloten objecten worden opgesomd als vlakgebaseerd. Lijngebaseerde objecten krijgen alleen een lengte mee terwijl de vlakgebaseerde objecten zowel lengte als oppervlakte hebben. Aantallen worden voor alle objecten bepaald.

Je kunt optioneel kiezen welke aantallen je wel en niet wil tonen via het overzicht-scherm:

Mocht je niet zijn begonnen met een selectie van objecten (pre-select), dan kun je vanuit het overzicht-scherm nog altijd starten met een selectie via de knop ‘Selecteer’. De keuze ‘Gehele tekening’ zal automatisch alle in de tekening aanwezige objecten in de hoeveelheden-lijst plaatsen.

Tabel instellen

Via de Tabel instellingen kun je de opmaak van de te plaatsen tabel nog instellen op de volgende manieren:

  • Breedte kolommen
  • Afronding voor oppervlakte en lengte (0, 1, 2 en 3 decimalen)
  • Kleur van de kolom koppen

Indien gewenst kun je via de door GWW-CAD aangemaakte NLCS Tabelstyle in AutoCAD altijd nog andere tabeleigenschappen beïnvloeden. Daarnaast kun je elke tabel zelf nog specifiek aanpassen omdat GWW-CAD het standaard tabel object van AutoCAD gebruikt.

NLCS Layer-eigenschappen

Een aanpassing in GWW-CAD zorgt er nu voor dat de juiste NLCS Layer-eigenschappen worden gebruikt in de eerste kolom waardoor nu ook bijvoorbeeld lijndiktes correct worden weergegeven. Deze aanpassing is nu ook doorgevoerd in de Legenda tabel (kolom Lijnen), die vanzelfsprekend ook nog steeds beschikbaar is en een snel overzicht biedt van de gebruikte NLCS objecten.

Download vanaf nu beschikbaar

Via de About tab in GWW-CAD kun je deze nieuwe versie nu handig downloaden. Na downloaden sluit je AutoCAD af en kun je de MSI vinden in je downloads folder die je vanuit GWW-CAD kunt openen. Daarna hoef je de MSI alleen maar even te installeren en je kunt de nieuwe werkversneller meteen gaan gebruiken!

Conclusie

Met de nieuwe werkversneller Hoeveelheden heb jij nieuw gereedschap in handen om snel een uitrekstaat te genereren en daarmee de calculatie en/of werkvoorbereiding sneller en beter op te kunnen starten. Via de export naar Excel kun je makkelijk de hoeveelheden gebruiken t.b.v. een (extern) calculatie programma. Graag vernemen wij jouw feedback op deze nieuwe functie in GWW-CAD!

Benieuwd naar de laatste verbeteringen en nieuwste functionaliteiten in GWW-CAD? Het overzicht kun je hier bekijken.


Reactie plaatsen