Introductie van NLCS 5.0
22 juni 2022 
3 min. leestijd

Introductie van NLCS 5.0

De nieuwe GWW-CAD is er met de nieuwe NLCS 5.0! Vanaf nu maak jij je civiele projecten in de moderne en verbeterde structuur.

NLCS

Wat is er allemaal nieuw aan de NLCS 5.0?

Afgelopen vrijdag (17 juni) vond de officiële lanceringsdag plaats van het BIM Loket. Op deze dag werd de NLCS 5.0 geïntroduceerd. Hieronder vind je een opsomming van de nieuwe mogelijkheden en optimalisaties.

Mapping BGT

De BGT mapping is nu opgenomen in de NLCS 5.0 database. Hierdoor ontstaat er uniformiteit in de omzetting van BGT naar NLCS objecten. Ook zijn er diverse NLCS geometrie objecten/layers & symbolen toegevoegd om de BGT beter te kunnen ondersteunen. Met de nieuwe mapping krijg jij snel de juiste uitgangspunten voor jouw projecten.

BGT mapping

Mapping GWSW

Naast de mapping met de BGT is ook een mapping tussen het GWSW (GegevensWoordenboek Stedelijk Water) en NLCS opgenomen in release 5.0. Vanuit Stichting Rioned wordt het thema Stedelijk Water op PDOK ontsloten. Op dit moment ondersteund GWW-CAD nog geen GWSW import, als jij denkt dat die handig is voor jouw projecten dan vernemen wij dat graag van je in de feedback!

Optimalisaties

Daarnaast zijn kleine onvolkomenheden in release 5.0 verholpen. Dit heeft geresulteerd in een kwaliteitsslag met betrekking tot de bibliotheken (arceringen, lijnstijlen en symbolen). Hierbij is gecontroleerd op opbouw van de bronbestanden in de bibliotheek, volledigheid en juistheid van de toegepaste schaal. Om in de toekomst het versiebeheer van deze bibliotheken in goede banen te leiden is de database uitgebreid met definities van arceringen en lijnstijlen. Daarbij is het ook mogelijk om vanuit de database de bibliotheken te genereren zodat vanuit de bron de bestanden gegenereerd kunnen worden.

Naast de aanpassingen op de database en de bibliotheken is ook de Formele Beschrijving op een aantal vlakken aangepast. Op hoofdlijnen zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

GIS Coordinate system

  • Amersfoort RDNew Stelsel 28992 gebruiken. Let op, sinds Autodesk release 2022 is een foute definitie van het EPSG: 28992 opgelost. Oudere versies van de software gebruiken tot op heden nog de foutieve definitie.
  • Aanpassingen hoofdgroepen in afstemming met de database. Daarnaast zijn ook de hoofdgroepen t.b.v. de beoogde uitbreiding Stedelijk Spoor (Installaties spoor, verkeerskunde spoor en Spoorbaan) meegenomen.
  • Uitgangspunt voor symbolen, lijnstijlen en arceringen standaard definities, indien afwijkend worden aanvullende definities voor de statussen B en V toegepast.
  • Naamgeving lijnstijlen aangepast in lijn met de andere bibliotheken.
  • Er zijn lijnstijlen met varianten opgenomen om zo bijvoorbeeld het onderscheid te kunnen maken tussen verschillende trottoirbanden in een tekening. Aangezien we nooit volledig kunnen zijn in lijn met catalogi van producenten en/of leveranciers hebben we gekozen voor het ondersteunen van varianten. Zo kan op de tekening altijd duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende objecten, zonder dat de afstemming met de NLCS noodzakelijk is.
  • Eisen voor het opzetten van uitbreidingen van de standaard NLCS bibliotheken opgenomen.

Toekomstgericht

GWW-CAD 1.2.26 ondersteund alleen de NLCS 5.0. Indien jouw projecten contractueel eisen dat je het tekenwerk dient op te leveren in de NLCS 4.2, dan dien je voor die projecten nog de vorige versie van GWW-CAD te blijven gebruiken. Je kunt dus niet beide NLCS versies in dezelfde tekening gebruiken. Het BIM Loket adviseert iedereen om bij het opstellen van nieuwe contracten de NLCS 5.0 als leidend te stellen en daarbij ook aan de markt om deze nieuwe moderne versie te omarmen.

Conclusie

De complete NLCS 5.0 bibliotheek omvat nu:

  • 3575 symbolen verdeeld over 20 hoofdgroepen
  • 436 arceringen verdeeld over 9 hoofdgroepen
  • 543 lijntypes verdeeld over 20 hoofdgroepen
  • 4058 objecten verdeeld over 34 hoofdgroepen

Met deze zeer uitgebreide bibliotheek kun je snel en gemakkelijk je projecten oppakken en conform de laatste afspraken afronden. GWW-CAD ondersteund je hierbij op een slimme en snelle manier. De controle functie in GWW-CAD is aangepast en natuurlijk volledig afgestemd op de nieuwe NLCS 5.0. Of je nu dus opdrachtgever of opdrachtnemer bent, je checkt snel of het tekenwerk voldoet aan de afspraken.

Benieuwd naar de laatste verbeteringen en nieuwste functionaliteiten in GWW-CAD? Het overzicht kun je hier bekijken.


Reactie plaatsen