Parametrische modellen in Inventor
09 september 2019 
3 min. leestijd

Parametrische modellen in Inventor

Het valt mij op, dat wij veel cursisten krijgen die de basistraining van Inventor volgen. Uiteraard is dat een goed begin, maar zoals de naam al aangeeft is deze cursus pas het begin van jouw kennis over Inventor. CAD & Company heeft een groot aantal specialisatiecursussen voor jou. In dit blog ga ik wat uitgebreider kijken naar onze Inventor cursus parametrische modellen.

Parametrische modellen

Met Autodesk Inventor kun je volledig parametrische modellen maken. Bij een parametrisch model pas je eenvoudig parameters zoals maatvoeringen aan. Je model wijzigt vervolgens automatisch. Daarom wordt vaak gezegd dat als je gaat ontwerpen in 3D, je heel eenvoudig en snel wijzigingen door kunt voeren. Toch is dit maar de halve waarheid. Het is namelijk zeer belangrijk dat het model slim is opgezet. Als je van tevoren weet welke wijzigingen je in de toekomst gaat doen, kun je hier tijdens het maken van jouw model al rekening mee houden. Het achteraf wijzigen is dan inderdaad een fluitje van een cent. Alles staat en valt dus bij het slim opzetten van jouw parametrische modellen.

Een goede stuklijst voorkomt fouten

Voorbeeld van een stuklijst

Voorbeeld van een stuklijst

Veel fouten komen voort uit het dubbel invoeren van gegevens. Een voorbeeld hiervan is de stuklijst. Op de stuklijst van Inventor worden iProperties van het parametrische model weergegeven. Wanneer je het model wijzigt, waardoor bijvoorbeeld de lengte van een onderdeel wijzigt, dan wil je niet deze lengte in de stuklijst apart wijzigen. Dit moet natuurlijk meteen automatisch mee gaan. Tijdens de cursus leer je hoe je kan zorgen voor een goede stuklijst die zich automatisch aanpast.

Adaptief ontwerpen

In Inventor kun je adaptief ontwerpen. Dit is een snelle methode om automatisch een onderdeel aan te passen aan de hand van een ander onderdeel. Als voorbeeld zou je een onderdeel met een sparing voor een as automatisch kunnen aanpassen aan de diameter van deze as. Door gebruik te maken van adaptief ontwerp kan jouw parametrisch model zich dus automatisch aanpassen. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan deze techniek. Tijdens de cursus leer je de do’s en don’ts van deze techniek.

Afgeleide componenten maken

De meest gebruikte techniek voor het aansturen van parametrische modellen is wel de afgeleide componenten techniek (ofwel derived components). Bij deze techniek stuur je heel jouw model aan met een sturend onderdeel. Parameters, schetsen, en (hulp)geometrie kunnen worden doorgegeven. Deze techniek is duidelijk en snel. Tijdens de cursus leer je precies hoe je jouw model op deze manier aan kunt sturen.

Modellen aansturen met Excel

Modellen aansturen met Excel

Excel naar Inventor

Dit is één van de vragen die ik heel vaak krijg. Kan ik mijn model aansturen met Excel? Het snelle antwoord hierop is natuurlijk: “Ja”. Je moet je echter altijd afvragen waarom je dit zou willen. In een heleboel gevallen is dit namelijk helemaal niet nodig. Aansturen vanuit Excel kan via de parameterlijst in Inventor. Eventueel kan ook iLogic worden gebruikt. De techniek gaat altijd gepaard met de afgeleide componenten techniek. Tijdens de cursus leer je je afvragen of aansturen met Excel nodig is. Zo ja, hoe je dit kunt verwezenlijken.

iParts en iAssemblies

Voorbeeld iPart

Voorbeeld iPart

Het is in Inventor mogelijk om een intelligent onderdeel te maken. Dit onderdeel genereert automatisch onderdelen aan de hand van een tabel. Neem als voorbeeld een vlakke ring in gedachten. De ring heeft altijd dezelfde vorm, maar de binnendiameter, buitendiameter en dikte kunnen verschillen. Ook kan gedacht worden aan een uitvoering in diverse materialen. Door aan een onderdeel een tabel te hangen ontstaat er een zogenaamd iPart. Deze iParts kunnen ook de basis zijn voor eigen Content Center artikelen. Het is ook mogelijk om een samenstelling aan te sturen met een tabel. We noemen dit dan een iAssembly. Tijdens de training gaan we zelf iParts maken en leren we alles van tabel gestuurde onderdelen en samenstellingen.

iMates

iMates zijn halve constraints die je in een onderdeel kunt maken. Ze zorgen ervoor dat een onderdeel (semi)automatisch geplaatst kan worden. Op de juiste positie in de samenstelling. Door te werken met iMates kunnen bijvoorbeeld verschillende uitvoeringen van deurkrukken automatisch in een deur geplaatst worden. In de cursus gaan we kijken naar deze iMates.

Basis iLogic

Met iLogic kunnen we logische voorwaarden programmeren binnen een model. Tijdens de cursus doen we een introductie. Wil je meer weten, dan hebben wij een aparte dagtraining in ons programma.

Ten slotte

Als het goed is weet je nu wat parametrische modellen zijn. Wil jij hier meer over leren? Schrijf je snel in en dan zie ik jullie binnenkort tijdens de specialisatiecursus parametrische modellen. De cursus duurt een dag. Wist je dat je vaak ook nog subsidie kan krijgen voor het volgen van de cursus? Op onze cursuspagina vind je meer informatie. Wil je meer weten over parametrische modellen? Neem dan gerust contact met ons op of laat een reactie achter.

Reactie plaatsen