Project Explorer voor Civil 3D
09 september 2020 
4 min. leestijd

Project Explorer voor Civil 3D

Op 11 mei 2020 heeft Autodesk een persbericht gepubliceerd met de aankondiging van de acquisitie van Project Explorer voor Autodesk Civil 3D. Project Explorer is aangekocht van 3AM Solutions (UK) Limited, hetzelfde bedrijf dat we nog kennen van Dynamite VSP, de voorloper van Civil View, eveneens aangekocht door Autodesk in januari 2010.

Op 17 augustus is Project Explorer beschikbaar gekomen met de Civil 3D 2021.1 update. In de Autodesk Desktop App vind je de update:

Project Explorer vereenvoudigd de interactie met Civil 3D ontwerpen en zorgt ervoor dat jij als ontwerper beter geïnformeerd bent over belangrijke uitgangspunten. Het wordt door Autodesk als Subscription Addon uitgebracht op de AEC Collection of exclusief voor EBA (Enterprise Business Agreement) klanten.

Civil 3D Project Data

Project Explorer biedt een eenvoudige centrale plek om Civil 3D projectdata te bekijken, wijzigen, rapporteren en evalueren tegen ontwerpstandaarden. In één scherm staat een compleet overzicht van verschillende Civil 3D objecten zoals:

  • Alignementen;
  • Assemblies;
  • Corridors;
  • Point Groups;
  • Surfaces;
  • Feature Lines;
  • Parcels;
  • Pipe Networks;
  • Sample Line Groups
  • en AutoCAD Blocks.

Object Sets

Met Object Sets ben je in staat om dynamische AutoCAD tabellen te genereren van specifieke Civil 3D objecten met diverse ontwerp informatie.

Object Sets kunnen diverse dynamische rapportage output instellingen krijgen. Zo is het mogelijk om automatisch PDF-rapportages aan te maken, Excel bestanden te genereren of 2D AutoCAD DWG’s aan te maken. Hierdoor ontstaat een beter inzicht in belangrijke ontwerp gegevens, kan de data handiger gecontroleerd worden en wordt de samenwerking verbeterd.

Natuurlijk is het ook mogelijk om alle informatie in een AutoCAD-tabel te plaatsen in Model of Paper Space. Alle rapportages kunnen naar wens aangepast worden. De aanpassingen kunnen bewaard worden in een Layout Style bestand (*.XMPT).

De Layout en content van Project Explorer zelf kan ook volledig worden aangepast.

Compare tools

Met de krachtige compare tools in Project Explorer kun je hoogteverschillen, hellingshoeken en offsets bepalen tussen Alignementen, Profiles, Corridors, Pipe runs en Surfaces. Ook bij het wijzigen van het Civil 3D ontwerp blijven deze gegevens dynamisch geüpdate worden en bieden daarmee dus extra controles op kritieke punten.

Dynamische Profile en Section Views

Met dynamische Profile en Section Views krijg je snel helder inzicht in de geometrische layout van ontwerp elementen. Ook zijn Subassembly Point, Link en Shape codes handig zichtbaar te maken op elke willekeurige metrering in het ontwerp. Hierdoor krijgt een ontwerper constante feedback van belangrijke uitgangspunten. Handige filtering met wildcards van specifieke Subassembly codes maken deze views een genot om mee te werken.

Ook voor Pipe Networks kun je nu snel het verloop bekijken en feedback krijgen vanuit de ingestelde normeringen.

Tip: achter de rechter muisknop vindt je een aantal belangrijke edit mogelijkheden voor Pipes en Structures zoals o.a. Swap Part(s):

AutoCAD Blocks

Als laatst wil ik nog de AutoCAD Blocks View vermelden. Dit betreft een uiterst krachtig scherm waarbij je in één oogopslag het overzicht krijgt van alle aanwezige blocks in je tekening. Handig is dat je ook meteen de eventueel aanwezige attribute definitions kunt uitlezen en zelfs editen.

Via de Compare to functie krijg je nu dus snel inzicht in afstanden tussen deze AutoCAD Blocks en eventueel de Civil 3D objecten zoals Alignement (X en Y), Profiles (X, Y en Z) en Surfaces (Z).

Natuurlijk kun je nu ook simpel elk block selecteren en in de viewport ernaar toe zoomen. Ook het toevoegen van AutoCAD Blocks aan een Object Set is mogelijk waarbij meteen rapportages gemaakt kunnen worden:

Conclusie

Project Explorer voor Civil 3D is een zeer handige aanvulling van het civiele gereedschap. Het feit dat we nu één scherm hebben met daarin zeer veel ontwerp gegevens is waardevol voor inzicht en feedback tijdens het ontwerpproces. Dat we alle gegevens nu ook handig kunnen rapporteren op een intuïtieve manier en in diverse output formaten maakt deze nieuwe extensie praktisch en waardevol.

Reactie plaatsen