Revit 2021: What's new
24 april 2020 
in Revit
4 min. leestijd

Revit 2021: What's new

Ondanks deze gekke tijden gaat de ontwikkeling van Revit gewoon door. Sterker nog, Revit 2021 is zelfs eerder vrijgegeven dan voorgaande jaren. Mijn eerste gedachte was: zouden er dan minder features zijn?

Nu ik de features goed heb kunnen testen, zie ik dat er heel veel verbeteringen hebben plaatsgevonden. De opvallendste functies en uiterlijkheden heb ik na wat kritisch testen, voor je op een rijtje gezet. Overige verbeteringen worden onder de loep genomen tijdens ons evenement: OPEN AIR 2020.

BIM 360 benadering vanuit Revit

Autodesk zet vol in op het kunnen samenwerken met BIM 360. Het is fijn dat je nu vanuit je Revit opstartscherm een groter overzicht met een zoekfunctie hebt.

Realistic views live

De Realistic View engine is vervangen. Ook is de Ray Trace functie hiermee verwijderd, omdat je in Revit 2021 met Realistic View een gerenderde versie van je model hebt.

Dat vroeg om wat graafwerk in het archief. Hierbij kwam ik uit op één van mijn eerste Revit-projecten uit 2010. Tof om te zien dat 10 jaar verder er behoorlijk goede stappen zijn gemaakt in Revit.

Geüpgradede views zijn sneller en zien er veel mooier uit! Het behoud van dezelfde weergave van materialen en verlichting is niet gegarandeerd ten opzichte van Revit 2020. Houd hier dus rekening mee voor je besluit te upgraden. Of pas view settings in Realistic View modes aan, om (bijna) hetzelfde beeld te verkrijgen.

Worksharing (juist voor installatietechniek!)

Iets waar ik op hoopte: het kunnen verbinden van leidingwerk tussen twee verschillende installatietechnische modellen. Deze vraag blijft voorlopig nog wel open staan.
Om het project wel op te kunnen splitten onder verschillende gebieden en modelleurs, kun je als modelleur (installatietechniek) beter aan de slag met Worksharing. Dit is sinds Revit 2021 verbeterd op de volgende punten:

  • Vastlopen tijdens het synchroniseren met andere gebruikers is nu verleden tijd. Zeker nu we op afstand van elkaar werken, roep je niet zo eenvoudig meer naar je overbuur om even te wachten met synchroniseren.  
  • Het niet kunnen openen van een lokale kopie is ook van de baan, waarbij de foutmelding verscheen: “you do not have permission to edit the element”. Echter adviseer ik je wel wanneer je worksharing op het gedeelde netwerk van jouw kantoor toepast, dat je het lokale bestand bij het opstarten van het project overschrijft met een nieuw Local Copy. Je start dan met een volledig gesynchroniseerd model. Zo weet je zeker dat het model op je lokale harde schijf staat. 
  • Voor installatietechnische systemen konden buizen en leidingen vóór Revit 2021 door worksharing per ongeluk worden verlengd en elkaar overlappen. Of ze waren verwijderd na synchronisatie met het centrale model. Dit is nu verbeterd door onder andere twee grote veranderingen binnen worksharing voor installatietechniek. Ze hebben betrekking op algemene, oorspronkelijke Revit MEP-families en op MEP Fabrication parts. 
  • Wanneer je in Revit 2021 een duct, pipe, conduit, of cable tray aanpast, worden nu alleen de werkelijk aangepaste elementen uitgecheckt.

    Bij voorgaande versies was het zo dat ook verbonden onderdelen werden uitgecheckt, wat op de achtergrond het synchroniseren niet ten goede kwam.
  1. Het verwijderen van accessoires zoals een afsluiter, zorgde er voorheen voor dat de losse leidingen direct werden verbonden. Nu heb je hier zelf controle over en kun je deze het na verwijderen aanpassen.

Voids aan- en uitzetten

Eén van de dingen waar je als Family-bouwer wat trucs voor uit de kast moest halen, was het kunnen weghalen en terugbrengen van een uitsparing op een vinkje met formule erachter. Autodesk heeft dit nu eindelijk aanstuurbaar gemaakt met een Yes/No-parameter. Super handig wanneer er binnen je family meerdere sparingen geactiveerd of gedeactiveerd moeten worden binnen bepaalde types.

Hieronder zie je afgebeeld hoe binnen het Ampersand-teken de void wordt toegekend en in de glazen knikker het &-teken wordt uitgespaard na aanpassen van de parameter. Het Revit development team is ervan op de hoogte dat dit nog niet werkt wanneer je een vloer- of wandsparing wilt laten aansturen vanuit een Loadable family of Model in Place.

Tot slot

In dit blog heb ik je een aantal opvallende nieuwe functies laten zien. Wat mij ook op viel waren de knoppen van Generative Design. Deze kun je dan toepassen wanneer je in het bezit bent van een AEC-Collection. Mijn collega Mikael heeft dit voor je getest. Mocht je er meer over willen weten, houdt dan vooral zijn blogs/webinars in de gaten. Je ziet overigens dat er veel nieuwe scripts en functies bij zijn gekomen voor het automatiseren staal- en betondetaillering via Dynamo. Mocht je nog niet gestart zijn met Dynamo, ga het dan vooral testen met deze nieuwste en snelste versie van Dynamo voor Revit. Durf je het nog niet aan? Schrijf je dan in voor OPEN AIR  op 28 mei. Hier praten we je bij over alle nieuwigheden binnen AutoCAD, Infraworks, Inventor en Revit.

Reactie plaatsen