Overeenkomsten en verschillen tussen Revit & Inventor | InventoRevit #2
14 januari 2019 
in Revit
2 min. leestijd

Overeenkomsten en verschillen tussen Revit & Inventor | InventoRevit #2

Eerder vertelde ik in een blog hoe je met Revit & Inventor kunt samenwerken in BIM. In dit blog ga ik mijn eigen ervaringen over de samenwerking tussen deze programma’s met jullie delen en vertel ik alles over de overeenkomsten en verschillen tussen Revit & Inventor.

Werken en navigeren met Revit of Inventor

Zowel Revit als Inventor werkt erg intuïtief. Dat klinkt een beetje vaag en kun je het beste ervaren als je er daadwerkelijk mee hebt gewerkt. Wat ik hiermee bedoel, is dat wanneer je de tools eenmaal hebt gevonden, je ze snel weer kunt vinden. Ze staan op een logische plek in het programma. De programma’s hebben een actieve ribbon, die zich aanpast aan het element waar je mee bezig bent.

Bij Revit ben ik erg gewend aan alle snelcommando’s die eenvoudig voor vrijwel elke functie toe te voegen zijn. Ook al werk ik met een snelle game-muis, de snelcommando’s zorgen ervoor dat ik nog sneller wijzigingen kan maken in een Revit-project. Dit werkt in Inventor net even anders. Het is mogelijk om de zogenoemde Keyboard Shortcuts toe te voegen. Dit is qua instellen veel uitgebreider dan bij Revit. Daarnaast heb je als werktuigbouwkundige letterlijk beide handen vol. Binnen Inventor vind je vrijwel alle benodigde functies met een swipe-beweging en rechtermuisknop ingedrukt met je ‘gewone’ muis.

Het navigeren in Inventor was voor mij als Revit-gebruiker wennen. Voor de ‘gewone’ muis kun je gelukkig het in- en uitzoomen met het scrollwieltje omkeren. Dit is voor een werktuigbouwkundige/productontwerper niet zo logisch. Met Inventor heb je namelijk het object vast. Hierbij werkt een 3D-muis erg goed. Deze bestuur je dus met je andere hand terwijl je in Revit door en om het model navigeert. Vaak werk je met section boxes, om bepaalde doorsnedes in het 3D-model weer te geven.

Wil je nog beter en sneller door je gebouw lopen? Dan heb je Navisworks als programma waarin je verschillende BIM-modellen van veel verschillende bestandsformaten bij elkaar kunt zetten. Navisworks is hiermee een goede oplossing, nu het converteren naar IFC vanuit Inventor niet volwassen genoeg is.

Projectomgeving

Bij Revit zijn alle componenten en views terug te vinden in één project. Met Inventor heb je meerdere omgevingen. Een omgeving voor bijvoorbeeld jouw presentatie, bestaande uit een exploded view. Wat ik mis in de Inventor-projectomgeving, zijn een tab-toets om voorselecties te maken, en multiple undo. Wat voor Revit een mooie functie zou zijn die Inventor bezit zijn de smart dimension en de Inventor-tip hoeveel constraints er nodig zijn om de geometrie vast te leggen.

Vertaalslag Revit & Inventor

Om je een stapje verder te helpen met het starten met Inventor, vind je hieronder een vertaallijst tussen Revit en Inventor.

BestandsformaatInventorRevitBestandsformaat
SketchSketch
FeatureForm
.iptPartFamily.rfa
.iamAssemblyBouwmodel.rvt
Element BrowserProject Browser
Bill of MaterialsSchedules
Sketch SymbolLegend
Tweak ComponentsDisplace Elements
.adsk, .rfa, .ifcBIMBIM.adsk, .rfa, .ifc

Door de workplanes, schetsen en solids heeft Inventor heel veel weg van de Generic Adaptive Component omgeving. In de ribbon heten bepaalde functies net even anders, maar de symbolen op de knoppen zeggen genoeg.

Tot slot

Revit en Inventor bevinden zich niet meer samen in één van de collecties. Er wordt momenteel door het Revit en Inventor development team gewerkt aan de uitwisseling tussen de twee verschillende soorten software. De focus ligt er op om het Revit-project eenvoudiger in te kunnen laden in Inventor, zodat de Inventor-gebruiker het Revit-model altijd up-to-date kan houden en het fabricagemodel optimaal kan uitwerken in Inventor.
Om jouw Inventor-model volledig parametrisch te hebben in Revit, zal je moeten kijken naar een opbouw in Revit. Uiteraard kunnen wij hier in de vertaalslag voor jouw bedrijfsproduct realiseren. Zowel met nationale als internationale BIM-standaarden, zodat Revit-modelleurs over de hele wereld met jouw product aan de slag kunnen!
Reactie plaatsen