Samenwerken met BIM in Revit & Inventor | InventoRevit #3
14 januari 2020 
in Revit
3 min. leestijd

Samenwerken met BIM in Revit & Inventor | InventoRevit #3

De vraag naar Building Information Modeling (BIM) aan de bouwtoeleverancier wordt groter. Ik begon het nieuwe jaar met het doornemen van mijn bestanden. Een aantal bestanden gooide ik weg, maar sommige bestanden brachten mij op nieuwe ideeën en testmogelijkheden met nieuwe software.

Ik kwam bijvoorbeeld mijn blog ‘Samenwerken in Inventor & Revit‘ tegen in mijn digitale archief. Ik was nieuwsgierig of je ondertussen met de huidige software nog beter kunt samenwerken. Uiteindelijk is een passende workflow de sleutel voor succesvol samenwerken met BIM. Ben jij als fabrikant voor de bouw al begonnen met BIM of staat dit op de planning? Lees dan vooral verder.

BIM voor de fabrikant

Als we samenwerken met BIM gebruiken we een 3D-model met daarin de benodigde informatie. In het BIM-proces voorzie je het virtuele 3D-model met een diversiteit aan informatie. Zo is het BIM-model in alle fases van het ontwerp op de bouwplaats en in de beheerfase waardevol. Wil jij als BIM-fabrikant meedoen? Dan is het belangrijk om te weten wat er van je wordt verwacht.

Jij levert als fabrikant specifieke onderdelen van een gebouw. In een BIM-model lever je deze specifieke onderdelen door middel van bestandsuitwisseling virtueel aan. Om dit op de juiste manier aan te leveren is het belangrijk om te weten in welk formaat men het bestand wilt ontvangen. Ook informatie wordt als waardevol beschouwd.

Achterhaal dus welke informatie er in het model mee moet komen. Dit is sowieso altijd de geometrische informatie. Hiermee kun je namelijk controleren of de elementen in het gebouw passen en of er voldoende montageruimte rondom het BIM-model is gereserveerd. Daarnaast heb je informatie over de materiaalsoort en tekstuele informatie, zoals:

  • het productnummer;
  • de productnaam;
  • de website-URL’s van producten.

Daarnaast kun je ook de garantieperiode en onderhoudstermijnen als tekstuele informatie toevoegen. Handig om ook een aantal jaar na ingebruikname van het gebouw het product nog virtueel terug kunt vinden voor onderhoud.

Hoe werkt deze bestandsuitwisseling?

De coördinerende partij levert een BIM-protocol aan om de kwaliteit van de uit te wisselen bestanden vast te leggen. Vervolgens worden alle bestanden samengevoegd en gecontroleerd op kwaliteit. Dit is ook handig om te kijken of de te bouwen elementen passen.

Juiste bestandsformaat

Bij een BIM-samenwerking gebruik je vaak .rvt- of .ifc als bestandsformaat. Wereldwijd wordt Autodesk Revit het meest ingezet voor BIM. Een RVT-formaat wordt automatisch gecreëerd door Revit. Een IFC-formaat kun je in verschillende programma’s aanmaken en inlezen. Dit is te vergelijken met de software-onafhankelijke PDF. Met het maken van een .ifc uit een willekeurig programma is niet altijd elke vorm aan geometrie te creëren.

Maar hoe kun je deze verschillende bestandsformaten eenvoudig inlezen? Hier wordt vaak Navisworks voor ingezet. Hiermee kun je ook controles op de kwaliteit van het BIM-model uitvoeren. Wil jij weten welke voordelen het gebruik van Navisworks nog meer heeft?

 Lees dan: Vier redenen om Navisworks te gebruiken

Dit brengt mij weer terug naar mijn eerste blog over dit onderwerp. Bijna drie jaar geleden testte ik het exporteren van Inventor-bestanden naar Revit. Maar zorgt deze nieuwe manier van het inladen van IFC-bestanden uit Inventor in Navisworks voor andere testresultaten? Het antwoord is ‘ja’. Zo zie ik zeker een geometrische verbetering in de IFC-bestanden. Daarnaast zijn de IFC-bestanden uit Inventor ook een stuk kleiner geworden. Hieronder een voorbeeld van een .ifc uit Inventor 2016.

Ter vergelijking hieronder een voorbeeld van een IFC-bestand uit Inventor 2020:


Wil jij als fabrikant iets gedetailleerd aanleveren? Houd er dan rekening mee dat de IFC-bestanden veel zwaarder worden dan het originele bestand. Daarom is het belangrijk om het originele bestand compact te houden. Dit geeft andere partijen in de BIM-keten de mogelijkheid om jouw bestand te kunnen inlezen.

Tip: Gebruik de ShrinkWrap tool in Inventor om een complexe samenstelling snel te vereenvoudigen tot een simpel part.

Autodesk spitst zijn software toe op een specifieke doelgroep. Zo is Revit vooral interessant voor de bouw en Inventor vooral voor de industrie. Hoe maak je de juiste keuze voor de benodigde software? Allereerst is het belangrijk om te weten welke workflow jij nodig hebt om te kunnen BIMmen als fabrikant in de bouw. Bespreek met de coördinerende partij welke bestandsformaten zij van jou nodig hebben voor een kwaliteitscontrole.

Wil jij Navisworks Manage gebruiken voor het inlezen van de bestanden? Dan kun je kiezen voor de PDM collection of de AEC collection. De workflow kan in sommige gevallen beter verlopen wanneer je als fabrikant Revit gebruikt in plaats van (of naast) Inventor. De overdracht van bestanden in het BIM-proces heeft daardoor veel kortere lijnen. Dit leidt tot minder werk en minder informatieverlies.

Tot slot

Word jij als toeleverancier in de bouw gevraagd om BIM-modellen aan te leveren en kom je er nog niet uit welke workflow het best bij jouw bedrijf past? Neem dan gerust contact met ons op of laat een reactie achter.

Reactie plaatsen