Slim(mer) en duurzaam ontwerpen met Autodesk Forma
09 oktober 2023 
1 min. leestijd

Slim(mer) en duurzaam ontwerpen met Autodesk Forma

Autodesk Forma is sinds eind 2022 beschikbaar voor bouwkundige professionals die gebruiken maken van een AEC-collectie. Deze cloudoplossing stond bekend als Spacemaker. Zoek jij software om jouw bouwproject nog duurzamer en energiezuiniger te maken? Dan is Autodesk Forma dé ontwerpsoftware voor jou. In dit blog licht ik toe waarom en hoe je er optimaal gebruik van maakt.

Autodesk Forma: duurzaam ontwerpen in de cloud

Autodesk Forma is een cloud-based ontwerpsoftware voor architecten en stedenbouwkundigen, voor projecten in de vroege fase in het bouwproces. Het wordt gebruikt om concepten te verkennen, plannen te maken en ontwerpen te visualiseren. Met Forma maak je 3D-modellen van gebouwen en steden. Deze kun je vervolgens analyseren en optimaliseren op basis van verschillende criteria. Denk daarbij aan lichtinval, zonlicht, luchtstroming en wind.

Autodesk Forma is een krachtig hulpmiddel voor het ontwerpen van duurzamere en energiezuinigere gebouwen en steden. Of je nu een ervaren ontwerper bent, of een beginner: de software stelt je in staat ontwerpen te creëren die beter aansluiten bij jouw wensen als gebruiker.

Ontwerp en combineer je data in één tool

De kracht van Autodesk Forma zit ‘m in de efficiëntie en flexibiliteit. Dit zijn de belangrijkste functies van dit softwareplatform:

  • 3D-modelling: De eenvoudige interface stelt je in staat om 3D-modellen van gebouwen en steden te maken. 
  • Analyse: Je kunt de 3D-modellen toetsen met diverse (omgevings)criteria, zoals lichtinval, zonlicht, luchtstroming en wind.
  • Optimalisatie: Met de resultaten van de analyse ben je in staat de 3D-modellen te verbeteren. 
  • Visualisatie: 3D-modellen kun je tonen in verschillende weergaven, zoals 2D-plattegronden, 3D-modellen en 360°-panorama's.

Hoe activeer je Autodesk Forma?

Niet alle gebruikers hebben direct toegang tot Forma. Wanneer je een link naar het platform ontvangt dan kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen licentie hebt voor de software. Dit komt omdat je Forma eerst moet activeren in jouw profiel. Dit doe je als volgt:

  • Ga in je browser naar: https://manage.autodesk.com 
  • Log in (indien nodig) met je persoonlijke account waarop de AEC-collectie actief is.
  • Navigeer naar 'All Products and Services' linksboven in je beeldscherm.
  • Typ in de zoekbalk: Forma
  • Klik op de knop 'Access' onder Forma

autodesk-forma-energiebesparend-ontwerpen-configuratie

Nu opent Autodesk Forma in een webapp. Als je dit voor het eerst doet, volg dan de verdere aangegeven stappen voor het aanmaken van een hub voor jouw organisatie.

Aan de slag met Autodesk Forma

Heb je de eerdere genoemde installatiestappen goed doorlopen? Dan staat Autodesk Forma nu klaar voor gebruik en kun je de ontwerpvoordelen van deze software zelf ervaren. Natuurlijk helpen wij je graag als je vragen hebt of hulp wilt bij het configureren van Autodesk Forma. Neem hiervoor contact op met ons support-team.