De switch naar subscription en Collection
07 juni 2018 
6 min. leestijd

De switch naar subscription en Collection

Het Autodesk portfolio is in ontwikkeling. De switch naar subscription en Collection en wijzigingen in softwarepakketten roepen vragen op bij gebruikers. Weet jij bijvoorbeeld al wat jouw mogelijkheden zijn voor het verlengen van de licenties? Het prijsvoordeel van de switch naar subscription wordt goed ontvangen. Je krijgt namelijk uitgebreidere software voor een lagere prijs. En je kunt de prijs ook nog eens voor drie jaar vastzetten, ongeacht of het nu om een 1- of 3-jarig contract gaat. In dit blog geven wij je antwoorden en vertellen wij wat er gebeurt met de prijs na drie jaar.


Maintenance to subscription

Het kan je haast niet ontgaan zijn, Autodesk heeft haar licentiemodel gewijzigd. De titel zegt het al: van Maintenance Plan naar subscription. Met een subscription betaal je alleen nog voor het gebruik van de software, zonder grote investering vooraf. Dus investering en onderhoud gecombineerd in één bedrag.

Beschik jij momenteel over een Maintenance Plan (perpetual license met een onderhoudscontract) die in aanmerking komt voor verlenging? Dan heb je de mogelijkheid om over te stappen naar het nieuwe licentiemodel. Als trouwe gebruiker en early adaptor word je beloond met een prijsvoordeel ten opzichte van de reguliere prijs.

Laten we eens kijken naar wat dit bijvoorbeeld doet bij het verlengen van een AutoCAD-licentie. In onderstaand rekenvoorbeeld zie je het verschil in kosten tussen een traditionele Maintenance Plan verlenging, een switch naar subscription en een switch naar Collection.

Optie 1: Verlengen maintenance plan

Bij deze optie verandert er niets en behoud je jouw Maintenance Plan. Echter gaat Autodesk de komende twee jaar wel prijsstijgingen doorvoeren op het Maintenance Plan. De prijsstijgingen zijn afhankelijk van het product, maar liggen tussen de 10 en 20%. Daarnaast kun je het Maintenance Plan nu alleen nog maar per jaar verlengen.

Optie 2: Switch naar subscription

Hier kun je kiezen voor een single- of multi-user subscription. Deze licentievorm is vergelijkbaar met de huidige stand-alone- of netwerklicentie. Met een subscription beschik je altijd over de meest actuele softwareversie. Je behoudt het recht tot de voorgaande door jou geïnstalleerde versies van de software. Let op: Autodesk biedt slechts ondersteuning voor de drie laatste versies. Bij de overstap zet je het contract voor één of drie jaar vast voor de verlengingsprijs.

Optie 3: Switch naar Collection

Met de switch krijg je nu ook de mogelijkheid om voordelig te upgraden naar een Collection. De Collection bevat meerdere softwarepakketten met alle tools die specifiek voor jouw industrie zijn ontwikkeld. Klik hier voor een overzicht met alle software in de AEC Collection, Architecture, Engineering & Construction en de PD&M Collection, Product Design & Manufacturing.

Kosten nieuwe licenties

Niet alleen de voordelen, maar ook de prijzen (zie onder) laten zien dat het veel voordeliger is om te switchen in plaats van een nieuwe licentie aan te schaffen. Wij adviseren dan ook om te kiezen voor een switch naar subscription of Collection. Wil jij maximaal voordeel ontvangen? Kies er dan voor om de switchprijs voor de komende drie jaar vast te leggen.

Deze prijzen gelden tot mei 2019.

Switch en zet je prijs vast voor de komende jaren

Komt jouw licentie binnenkort in aanmerking voor een verlenging? Dan is het goed om bij een aantal punten stil te staan. Het is belangrijk om de voordelen van een switch in gedachten te houden. Bij de switch van Maintenance Plan naar subscription kun je de verlengingsprijs voor de komende drie jaar vastzetten. Dit levert een aanzienlijk voordeel op ten opzichte van het verlengen van een Maintenance Plan. Ook na de prijsvaste periode betaal je een lager tarief ten opzichte van het Maintenance Plan en de reguliere prijs.

Wat gebeurt er met deze prijs na die 3 jaar?

Een terechte vraag is: “wat gebeurt er met de prijs na die 3 jaar”? Het was al bekend dat na deze drie jaar de prijs lager zou liggen dan het maintenance plan en de nieuwprijs. Wij geven hier graag nog iets meer duidelijkheid over. In de eerste plaats geldt: des te eerder je switcht, des te langer geniet je van een groter voordeel. Zo was de switchprijs van vorig jaar lager dan de huidige switchprijs.

Tot mei 2021 garandeert Autodesk geen prijsstijging voor geswitche licenties. Na die tijd zal er om het jaar een prijsstijging van maximaal 5% per jaar zijn. Concreet betekent dit prijsstijgingen in mei 2021, 2023, 2025 en 2027. In de jaren 2022, 2024, 2026 en 2028 zullen de prijzen op geswitchte producten niet stijgen. In onderstaand overzicht staat dit ook nog eens schematisch uitgewerkt.


Prijsstijgingen in de komende jaren

Laatste kans om te switchen

Vanaf mei 2019 tot en met april 2020 is de laatste kans om te switchen. Toch adviseer ik om al voor die tijd te switchen. Vanaf mei 2019 is het namelijk niet meer mogelijk om de switchprijs voor drie jaar vast te zetten. Kies nu nog voor een switch en profiteer van maximaal voordeel door de prijs voor drie jaar vast te leggen!

Welke mogelijkheden heb ik met mijn kooplicentie?

Gebruik jij op dit moment een individueel product, zoals AutoCAD Architecture? Dan heb je de mogelijkheid om over te stappen naar een Collection, zoals de AEC of de PD&M. Voor de contractduur van 1 jaar betaal je dan € 1.290,- voor een single-user licentie. De hoogte van dit bedrag hangt af van de resterende looptijd van jouw contract. Je hoeft om over te stappen naar een Collection niet te wachten tot jouw contract afloopt. Ook voor een lopende subscription kan het interessant zijn om de switch te maken. Bijvoorbeeld in het geval dat je al beschikt over AutoCAD en ook Revit wilt aanschaffen. Dan is het voordelig om tussentijds de overstap naar een AEC Collection te maken. Je krijgt dan de beschikking over een zestiental pakketten en One AutoCAD. Dat is alle mogelijkheden van AutoCAD gebundeld in één pakket. Lees meer over Only One AutoCAD in Robs blog.

Profiteer van de vele mogelijkheden van de Collection

Het valt mij op dat veel klanten die beschikken over een Building Design Suite of AEC Collection maar beperkt gebruikmaken van de mogelijkheden. Vaak wordt slechts AutoCAD en/of Revit gebruikt. Zonde! Want naast AutoCAD en Revit biedt de AEC Collection nog veel meer mogelijkheden, zoals clashdetectie met Navisworks, cloudproducten voor de samenwerking met andere partijen en het maken van renderingen met 3ds Max. De Collection biedt programma’s om jouw hele proces te doorlopen van schets naar model, BIM en de uitwisseling van bestanden met samenwerkende partijen. Wil jij hier meer over weten? Bekijk dan het webinar: AEC Collection.

Ik kan mijn licenties verlengen. Wat nu?

Het is nu belangrijk om een aantal keuzes te maken. Ik heb ze voor je samengevat in het onderstaande stappenplan.

  1. Kijk alvast verder vooruit en bepaal wat je in de toekomst nodig hebt. Je kunt namelijk maar één keer switchen. Bijvoorbeeld van een AutoCAD Maintenance Plan naar een AutoCAD Subscription. Of misschien kies je zelfs direct voor de switch naar een Collection.
  2. Kies je nu voor een switch van het Maintenance Plan naar een subcription? Dan kun je later niet meer overstappen naar een Collection voor het switchtarief. Houd er dus rekening mee dat nu direct switchen naar de Collection voor de toekomst veel geld bespaart. Zo betaal je voor een AEC Collection bij de switch nu € 1.325,- versus € 3.005,- voor de reguliere prijs.
  3. Misschien weet je nu nog niet zeker of je de extra softwarepakketten uit de AEC Collection nodig zult hebben. Stel je bent AutoCAD-gebruiker, maar weet nog niet zeker of je in de toekomst ook Revit gaat gebruiken. Dan kan het toch erg voordelig zijn om nu alvast voor een Collection te kiezen. Voor slechts € 500,- meer beschik je over een hele Collection. Kies je niet voor de Collection en heb je uiteindelijk toch extra software nodig, zoals Revit, dan kost een extra nieuwe licentie aanzienlijk meer dan die € 500,-. Zo zijn de kosten op dit moment voor een individuele Revit-licentie € 2.455,- en €3.005,- voor een AEC Collection.
  4. Denk goed na voor welke periode je jouw licentie wilt afsluiten. Je hebt de keuze tussen 1, 2 of 3 jaar. Dit kun je achteraf niet meer wijzigen.
  5. Ook de keuze tussen een single- of multi-user licentie is belangrijk en naderhand niet meer te wijzigen.
  6. Maak je keuze ook door goed te kijken naar de ontwikkelingen in de markt. Steeds meer bedrijven modelleren in 3D met Revit. Revit zit standaard in de AEC Collection. Door nu te switchen naar de AEC Collection haal je voordelig de tools voor de toekomst in huis.

Licentiemanagement

Vaak beschik je over meerdere contracten, maar hoe beheer je deze nu overzichtelijk? Wij denken graag met je mee om ervoor te zorgen dat het aantal contracten zo laag mogelijk blijft en de startdata zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. Dit kan bijvoorbeeld door het toevoegen van nieuwe licenties aan bestaande contracten. Zo krijg jij meer overzicht en hou je meer tijd over voor jouw core business.

Tot slot

In dit blog heb je allerlei opties gelezen voor het verlengen van jouw licentie en de switch naar subscription en Collection. Heb je toch nog vragen? Neem contact met ons op. Wij doen je graag een passend voorstel. Meer weten over het gebruik van jouw licenties? Lees één van de andere blogs over licentiebeheer.

Reactie plaatsen