Drie mogelijkheden om jouw thuiswerksituatie te verbeteren
09 april 2020 
3 min. leestijd

Drie mogelijkheden om jouw thuiswerksituatie te verbeteren

Komende weken werken wij allemaal nog thuis. Voor veel van onze klanten is dat niet zo eenvoudig of productief als ze gehoopt hadden. De CAD-stations waarmee gewerkt wordt zijn grote en letterlijk zware machines. Hoe ga je deze zo optimaal mogelijk inzetten, zodat jouw mensen productief blijven? Hoe kun je het thuiswerken dan optimaliseren? Wat kan CAD & Company voor jou doen?

Wij hebben een aantal oplossingen geleverd voor onze klanten en opdrachtgevers om het thuiswerken zo goed en productief mogelijk te doen. Als Autodesk én Microsoft partner combineren wij de technologieën van deze wereldspelers zodanig dat jij optimaal kan werken.

Samenwerken blijft mogelijk

Als eerste actie hebben wij voor, ondertussen meer dan 750 mensen, een Microsoft Team (implementatie) training verzorgd. Het doel was heel simpel: zorgen dat jullie in contact blijven met elkaar en met jullie klanten. Deze training kun je online terugkijken.

Werkstation

De volgende vraag is natuurlijk, wat ga jij doen met jouw werkstation?

Wij zien hierbij een aantal scenario’s plaatsvinden:

  • Werkstations mee naar huis nemen, zodat iedereen op zijn/haar werkstation kan doorwerken. De Autodesk licentie server kan dan een licentie “uitlenen” zodat iedereen kan blijven doorgaan met werken.
  • Werkstation thuis overnemen, via zogenaamde “Remote Desktop Protocollen”. Hiermee nemen mensen vanaf hun thuiswerkplek de PC van kantoor over en kunnen zij doorwerken.

Bij een aantal bedrijven zijn dit goede scenario’s die werken, maar wij horen ook wel problemen. Veel van deze problemen zijn te relateren aan de online toegang naar de fileserver op kantoor die vaak via VPN loopt. Deze verbinding valt er nog wel eens uit of is niet snel genoeg. Dit komt doordat alle mensen tegelijkertijd via het internet op de servers van kantoor aan de slag willen, waardoor de VPN-verbinding dus een bottleneck wordt. Het verkeer over de VPN moet dus omlaag worden gebracht of de VPN-verbinding moet verder worden vergroot. Door data naar de cloud te verplaatsen is het mogelijk om minder verkeer over de VPN-verbinding plaats te laten vinden. Welke mogelijkheden zijn er dan voor ontwerpers en tekenaars om minder VPN-verkeer te realiseren?

Door de werkstations mee te nemen naar huis gaat er direct minder data via de VPN-verbinding. Dus dat zou stap één zijn. Maar wat doe je dan met ontwerp- en projectbestanden? Hoe krijg je toegang tot jouw licentieserver? Als je de werkstations niet mee wilt geven, zijn er dan nog andere mogelijkheden?

Wij hebben een aantal mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet. 

1. Verplaatst de ontwerpdata naar de cloud

De eerste mogelijkheid is om jouw ontwerpdata naar de cloud te verplaatsen. Breng jouw projectdata onder in een Team op Microsoft Teams. Door jouw data naar de cloud te verplaatsen maak je minder gebruik van de VPN-verbinding naar kantoor. Uiteraard of wellicht ten overvloede, moet je dan natuurlijk niet via de kantoor VPN-verbinding naar de Teamsomgeving gaan 😊.

Voor Office documenten, Adobe documenten, PDF’s en AutoCAD bestanden gaat dit zonder problemen en kun je dus goed samenwerken met jouw collega’s via Microsoft Teams. Revit en Inventor bestanden zijn complexer maar worden met de inzet van BIM360 goed gefaciliteerd.

2. Verplaats de Autodesk Licentie Server naar de cloud

De Autodesk licentieserver voor gebruikers met een zogenaamde netwerklicentie, staat altijd op de servers van het bedrijf geïnstalleerd. Deze netwerkserver maakt het mogelijk om met meerdere gebruikers de “floating” licenties van de Autodesk software in te zetten. Heb je meer ontwerpers dan dan licenties? Dan kun je de licentie niet “lenen” maar dan moet je deze wisselen tussen de gebruikers.

Wij hebben ondertussen uitgezocht én getest dat het mogelijk is om de Autodesk Licentie Server naar de Cloud te verplaatsen. Hierdoor is het niet langer meer nodig om een VPN op te zetten met kantoor en kun je gewoon de licentieserver gebruiken die in de cloud staat.

Wil jij hier meer van weten? Neem dan gerust contact op met jouw adviseur.

3. Verplaats jouw CAD-station naar de cloud

Het kan natuurlijk ook zijn dat de data of de werkstations niet zomaar mee naar huis genomen mogen worden. Er zijn genoeg situaties te bedenken waar zich dat voordoet. En hoe zorg je er dan voor dat mensen goed én productief thuis kunnen werken?

Ook hier hebben wij een geteste en werkbare oplossing voor. Verplaats het hele CAD werkstation naar de cloud, inclusief de data. Dit hebben wij al voor een groot aantal bedrijven gerealiseerd. Hierbij maken wij gebruik van zogenaamde virtuele CAD-werkplekken die hun rekenkracht en grafische performance uit de cloud halen. De data blijft dan in de cloud en is bereikbaar voor grafische werkplekken.

Wil jij dit ook? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs.

Tot slot

Heb jij vragen over hoe jij goed en productief thuis kan werken? Laat het mij dan vooral weten. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jullie goed kunnen werken.

Reactie plaatsen