Unieke en onmisbare gratis BIM-tool voor heel bouwend Nederland
28 maart 2019 
2 min. leestijd

Unieke en onmisbare gratis BIM-tool voor heel bouwend Nederland

In de dagelijkse praktijk zijn wij bij verschillende organisaties met grote regelmaat betrokken bij BIM-implementaties. Iedereen is daarbij razend enthousiast over de mogelijkheden die BIM biedt voor organisaties. Wij begeleiden architecten, ingenieurs en adviesbureaus bij het invoeren van BIM. Daarnaast zijn wij zeer nauw betrokken bij het invoeren van BIM bij grote en kleine aannemers. Bij de aannemers, brengen wij “BIM naar de Bouwplaats” en zien wij dagelijks hoe BIM in de praktijk toegepast wordt. En hier missen wij het enthousiasme. De BIM vonk slaat, tot onze verbazing, niet over. De grote vraag, of wellicht, de grote uitdaging: hoe krijgen wij BIM kampioenen op de bouwplaats? Wij hebben hiervoor de oplossing gevonden en een nieuwe BIM-tool ontwikkeld die gratis beschikbaar is voor iedereen.

Klantadvies groep

Wij zijn eerst hard aan het werk gegaan met onze klanten. Met innovatiesessies, visueel whiteboarden, LEAN, Flow diagrammen, Brown paper en zelfs een aantal dagen op de hei… We kwamen letterlijk niet verder met de mannen op de bouwplaats. De vonk sloeg gewoonweg niet over.

Na een aantal coaching bijeenkomsten, waarbij wij diep uit onszelf hebben geput, zijn we met een nieuwe groep van aannemend Nederland aan de slag gegaan. De groep was met zorg samengesteld: jong en oud, hoog en praktisch opgeleid, mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten en uiteraard genderneutraal. Na een paar pittige sessies onder leiding van een productiviteitspsycholoog kwam de groep tot een wonderbaarlijk inzicht. Dit wil ik uiteraard graag met jullie delen. Sharing is caring!

Virtueel bouwen

Diep in de nachtelijke uren tijdens één van onze laatste sessies, kwamen wij tot een geweldig inzicht: BIMmen is Virtueel Bouwen. Alle liefde en aandacht die wij in het BIM-model stoppen is om een digitaal prototype te maken van het te bouwen object. Letterlijk het hele bouwwerk kunnen we simuleren in het BIM-model. We kunnen de kosten berekenen, de planning doornemen, de werkvoorbereiding doen, inkopen, virtueel door ons gebouw heen lopen, allemaal mogelijk. Maar het was niet echt! Ons virtuele model was niet echt.

Ongeloof

Na al die sessies hadden wij het probleem eindelijk boven water. Het BIM-model was té perfect, het was te mooi. Het virtuele gebouw was net zo echt als Pamela Anderson of Kim Kardashian. Als je dagelijks op een bouwplaats rondloopt en je wordt dan met een BIM-model geconfronteerd, krijg je kortsluiting. Dat kan niet, het kan niet zo perfect zijn!

Oplossing

Nu wij het probleem helder hadden, moesten we nog een oplossing verzinnen. Ik vermoei je niet met alle sessies, stickers plaksessies, XP designs, wireframes en customer journeys, die wij allemaal hebben gedaan met het volledige team van CAD & Company. Maar… wij hebben de oplossing niet alleen gevonden maar ook gebouwd met behulp van het Autodesk Forge platform.

Gratis beschikbaar voor heel Nederland

Wij zijn ontzettend trots dat na vele maanden ontwikkelingen wij jou een uniek stuk gereedschap kunnen bieden. Deze add-in voor Revit is volledig configureerbaar. Kies welke kwaliteit jij wilt toepassen, in welke dikte en zelfs de kleur is vrij te kiezen. Daarnaast hebben wij een functie toegevoegd waarmee alles in één keer volledig uitgevuld kan worden. Omdat dit gereedschap zo enorm belangrijk is voor de hele bouwkolom stellen wij deze tool volledig gratis ter beschikking voor iedereen. Je hebt hiervoor ook geen Autodesk Revit nodig.

Toepassing

Met het toepassen van dit gereedschap zien de mannen en vrouwen van de bouwplaats de herkenning. Onze ervaring is dat zij helemaal enthousiast worden, zelfs de hoeveelheden gaan uittrekken en weer fluitend met de BIM-modellen aan de slag gaan. Wij hebben zelfs al verzoeken gehad of wij de volledig automatische uitvulling niet in het echt kunnen realiseren. Samen met TNO onderzoeken wij momenteel of dit met behulp van een robot uit te voeren is. Maar dit is een project waarover ik later nog bericht.

In de video zie je wat ons unieke gereedschap doet.

Deze ‘Pur all’ tool is voor iedereen beschikbaar en vanaf aankomende maandag gratis te downloaden via onze website. Vergeet vooral niet om jouw collega’s in te lichten over deze onmisbare gratis BIM-tool.

Erwin ten Hoope
Door

Erwin ten Hoope

op 28 Mar 2019

Weer een leuke 1 april hoor heren/dames;)

Reactie plaatsen