What's new: Autodesk Vault 2021
16 april 2020 
in Vault
6 min. leestijd

What's new: Autodesk Vault 2021

Autodesk Vault Professional is een technisch documentmanagement systeem. Het helpt je onder andere met het borgen van processen en het verminderen van tijdrovende administratieve taken. Vault Professional bevat revisie- en lifecycleprocessen, die gekoppeld zijn met jouw Autodesk 2D & 3D engineeringsapplicatie. Zo krijg je een korter engineeringproces en kwalitatief betere ontwerpdata. Autodesk Vault Professional ondersteunt meerdere vestigingen en biedt een platform voor jouw hele organisatie. Koppel Vault met jouw ERP-systeem en versnel ook jouw ontwerpproces.

In dit blog lees je over de nieuwste functies in Vault Professional 2021.

Wat is nieuw in Vault Professional 2021?

Vault Professional 2021 heeft met een aantal functies en verbeteringen een flinke stap voorwaarts gemaakt. De meeste nieuwe functionaliteiten zijn gemaakt met het oog op het verhogen van de productiviteit.

Voorbeelden waardoor Vault jouw ontwerpproces aanzienlijk versnellen, zijn:

  • Smart Duplicate Reduction;
  • Productiviteit voor CAD-gebruikers;
  • Meer efficiëntie voor beheerders.

Smart Duplicate Reduction dankzij Duplicate Search

Smart Duplicate Reduction is een nieuwe functionaliteit binnen Vault Professional en voegt veel waarde toe! Met de nieuwe Duplicate Search functie kun je eenvoudig een zoekactie op 3D-geometrie naar onderdelen uitvoeren. Hierdoor verspil je geen tijd (en geld) aan het documenteren, vrijgeven en beheren van duplicaten. Als je bijvoorbeeld een Inventor-gebruiker bent en samenwerkt met collega’s, dan is de praktijk dat bestanden onbewust gedupliceerd worden…

Hoe waardevol is het dan om een zoekopdracht uit te voeren op een onderdeel dat niet afhankelijk is van een onderdeelnummer of onderdeelnaam? Duplicate Search gebruikt namelijk geometrie om alle dubbele onderdelen in jouw Vault te laten zien. Hergebruik het juiste onderdeel, verwijder duplicaten en bespaar duizenden euro’s aan verspilde tijd en moeite. Deze functie alleen is al een businesscase voor het inzetten van Vault Professional!

Vault Professional 2021 biedt daarnaast een dashboard waarmee je rapportages over dubbele onderdelen kunt maken. Het dashboard laat je de verhouding in dubbele onderdelen zien en helpt je bij het identificeren en verminderen van duplicaten.

Productiviteit voor CAD-gebruikers

Gebruik je Vault Professional 2021 als onderdeel van je Inventor ontwerp workflow? Dan zijn er verschillende verbeteringen doorgevoerd die gericht zijn op een betere ontwerpervaring en het verhogen van de productiviteit. Enkele verbeteringen zijn:

Out-of-date files filter
Vault Professional 2021 heeft een nieuw filter in de Vault-browser binnen Inventor. Als je deze inschakelt filtert de browser alle verouderde bestanden uit de boomstructuur.

Samenwerken met Inventor en Revit
Vault Professional 2021 ondersteunt de Inventor en Revit samenwerking, die geïntroduceerd is in Inventor 2021. Als je samenwerkt op civiele- en AEC-projecten, dan werkt Vault Professional 2021 nu met Revit-bestanden, gekoppeld binnen je Inventor-modellen. Bij voorkeur via BIM360 Docs, waarmee je het hele project en proces onder controle houdt.

Detectie van ongebruikte documenten
Vault Professional 2021 helpt je bij het detecteren en opschonen van ongebruikte bestanden. Denk bijvoorbeeld aan bestanden die niet langer nodig zijn én om te voorkomen dat ongebruikte bestanden worden vrijgegeven. Hiervoor is een nieuwe eigenschap toegevoegd die je helpt bij het identificeren van bestanden die geen Parent meer hebben. Met eigenschappen zoals True voor bestanden die worden gebruikt en False voor bestanden die niet langer worden gebruikt.

Je kunt deze nieuwe eigenschap gebruiken als filter bij een opgeslagen zoekopdracht of tijdens een statuswijziging om automatisch deze bestanden te archiveren.

Copy Design

In Vault Workgroup en Professional 2021 worden rulesets nu op de server opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat Copy Design rulesets nu centraal, en bij meerdere engineering locaties, wereldwijd beheerd worden. Beheerders zijn hierdoor in staat om standaardinstellingen aan te bieden voor de Copy Design functionaliteit.

Ook maakt de nieuwe functionaliteit in Copy Design het mogelijk om properties uit het originele bestand naar elke user defined property in het nieuwe bestand te kopiëren. Zoals bijvoorbeeld het originele onderdeelnummer of de naam van de tekening.

Communicatie over Engineering Change Orders (ECO)

Het is nu mogelijk de opmaak voor de automatisch gegenereerde ECO e-mail te bewerken. Hiermee wordt de communicatie tijdens het doorlopen van een Engineering Change Order geoptimaliseerd.

Efficiëntie voor Vault beheerders

Een nieuwe optie helpt Vault-beheerders te onderscheiden wanneer je bent aangemeld als beheerder. De kleur van de statusbalk in de Vault-cliënt is nu in te stellen zodat je ziet dat je als beheerder ingelogd bent!

Hoger aantal maximum taken in de wachtrij (JobServer)

Het is nu mogelijk het aantal taken dat wordt weergegeven in de wachtrij in te stellen met behulp van een nieuwe optie. Voorheen werden alleen de eerste duizend taken weergegeven. Binnen Vault 2021 kun je als beheerder dit aantal configureren van duizend tot honderdduizend.

Meer detail op gebruikersinstellingen om samenwerking te vergroten

Eén van de meest waardevolle nieuwe mogelijkheden in Vault 2021 is een hoger detailniveau op gebruikersinstellingen. Om zowel de interne als de externe samenwerking te verbeteren is het nu mogelijk downloadrechten toe te kennen.

Voorheen kon elke gebruiker of groep met leesrechten een bestand downloaden. Nu is het mogelijk gebruikers Read Only toegang te geven op mapinhoud, bestandseigenschappen en Where Used. Op deze manier voorkom je dat ze daadwerkelijk bestanden kunnen downloaden. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor ondersteuning van workflows en samenwerking met andere afdelingen, locaties of externe partners.

Onderstaande afbeelding als voorbeeld; Team 1 heeft toegang om alle bestanden te lezen en te downloaden. Team 2 heeft Read Only toegang tot bestanden in ‘Folder A’, maar geen toegang om ze te downloaden. En de Shopfloor Worker heeft Read Only toegang tot bestanden in ‘Folder A’ en ‘Folder B’, maar geen rechten om ze te downloaden.

Ook stelt deze nieuwe functionaliteit voor gebruikersbeheer je in staat om uitgeschakelde gebruikers te verbergen of opnieuw weer te geven.

Voor een overview van alle nieuwe mogelijkheden kun je onderstaande video bekijken:

Tot slot

Vault Professional 2021 biedt voor jou als gebruiker nieuwe mogelijkheden en verbeteringen gericht op een betere ontwerpervaring en het verhogen van de productiviteit. En voor de beheerder nieuwe mogelijkheden gericht op het automatiseren van taken, gebruikersinstellingen en optimaliseren van de workflow in- en extern!

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Vault Professional 2021 voor jouw organisatie? Ik adviseer al ruim 14 jaar bij het optimaliseren van processen en hoe Autodesk oplossingen hierbij kunnen helpen. Wil je meer weten? Stel je vraag gerust hieronder of neem contact met mij op.

Reactie plaatsen