Hoe werk je thuis veilig met Autodesk Vault?
25 maart 2020 
in Vault
2 min. leestijd

Hoe werk je thuis veilig met Autodesk Vault?

Nu ons wordt verzocht zoveel mogelijk thuis te werken kan het voor bedrijven een uitdaging zijn om te werken met Autodesk Vault. Dit komt omdat de meeste Vault-servers zijn geïnstalleerd op een zogenaamde Local Area Network (LAN). In dit artikel lees je hoe het toch mogelijk is om ook vanuit huis veilig te blijven werken met Vault.

De meeste Vault-servers zijn geïnstalleerd op een zogenaamde Local Area Network (lokaal gebiedsnetwerk). Deze LAN is geconfigureerd door een netwerkbeheerder. Vault-clients die op dezelfde LAN zitten hebben zonder problemen toegang tot de Vault-server. Om veiligheidsredenen heeft een LAN een firewall of andere beveiliging. Dit om kwaadwillende buiten de deur te houden.

Omdat we op dit moment thuiswerken kun je er als bedrijf voor kiezen om de toegang tot de Vault-server te openen buiten je LAN. Dit brengt echter een aantal veiligheidsrisico’s met zich mee. Voordat je als bedrijf hiervoor kiest, raden we je ook strikt aan je netwerkbeheerder te raadplegen. Zodra je overweegt je Vault-server bereikbaar te maken via het internet, dan moet de beveiliging topprioriteit zijn.

Er zijn een aantal opties om je Vault-server beter te beveiligen.

Maak gebruik van een VPN

Veel bedrijven maken op dit moment al gebruik van een VPN (Virtual Private Network). Een VPN is een veilige en betrouwbare manier om informatie via verschillende netwerken te delen. Werk je met je werkstation vanuit huis? Dan loopt de communicatie hoogstwaarschijnlijk al via een VPN.

Vault werkt dan gewoon zoals je gewend bent. Het enige verschil is dat je check-in en check-out tijd iets langzamer kan zijn. Dit komt omdat de data via het internet loopt.

Zonder VPN

Is het om wat voor reden dan ook niet mogelijk om te werken via een VPN? Dan zijn er nog andere mogelijkheden om toch thuis te werken met Vault.

Cloud Virtualisatie

Je kunt Vault ook installeren op een cloud-based service zoals Microsoft Azure. Azure is een cloud computing-platform van Microsoft waarmee een aantal internetdiensten kunnen worden aangeboden via het internet, of binnen de omgeving van je eigen bedrijf. Heb je hulp nodig bij het installeren van Vault op Azure? Neem dan gerust contact met ons op.

Het uploaden en downloaden van bestanden vanaf jouw Vault-client en server kan op deze manier wel iets langer duren. Om dit te voorkomen kun je bestandscompressie inschakelen.

Bestandscompressie comprimeert en verkleint bestanden voordat deze worden verzonden. Schakel bestandscompressie niet alleen in Vault in, maar ook in alle CAD-applicaties waar je mee werkt.

Desktop Virtualisatie

Met desktop virtualisatie software zoals Citrix of TeamViewer is het mogelijk om vanuit huis toegang te krijgen tot je desktop op kantoor zonder dat daar een VPN voor nodig is. Deze manier van werken zorgt voor een snelle verbinding met jouw werkomgeving (en dus met Vault). Het comprimeren van bestanden is dan bijvoorbeeld ook niet nodig.

Tot slot

Thuis werken met Autodesk Vault is prima te doen, zolang je de beveiliging van de verbinding met jouw Vault-server topprioriteit geeft. Raadpleeg dus altijd je netwerkbeheerder om zeker te weten dat dit in orde is. Heb je hulp nodig bij het beveiligen van jouw verbinding? Neem dan gerust contact met ons op!

 

 

Reactie plaatsen