Waarom blijven leren noodzakelijk is
20 juni 2019 
2 min. leestijd

Waarom blijven leren noodzakelijk is

Hoe blijf je als bedrijf langere tijd succesvol? Waarom blijven sommige bedrijven groeien in een tijd vol veranderingen en overleven andere bedrijven deze tijden niet? Up-to-date personeel is van essentieel belang om te voldoen aan de veranderende vraag. Niet alleen om jouw producten en diensten te verbeteren en ontwikkelen maar ook om te innoveren als organisatie. Continu kennis opdoen houdt namelijk in dat het verandervermogen groeit. In dit blog lees je hoe jij ervoor zorgt dat jouw personeel hun kennis up-to-date houdt en wat dat betekent voor jouw organisatie.

Blijven leren

Een tijd vol veranderingen vraagt om vernieuwing. Bij vernieuwing horen nieuwe gegevens en informatie. Hierbij is het belangrijk om deze nieuwe kennis tot je te nemen. Door te leren ontstaan er nieuwe ideeën, verbreed je jouw kennis, kun je de nieuwe vaardigheden toepassen en blijf je scherp en in beweging. Vergeet ook vooral niet om de geleerde tools door te voeren in jouw werkzaamheden. Blijven leren is belangrijk. Je huidige kennis wordt namelijk ook weer snel ingehaald door nieuwe kennis.

Leermethodes

Ad-hoc leren

Leren is werken aan je bedrijf. Het is belangrijk om hier tijd en budget voor vrij te maken. Toch maken veel organisaties geen tijd om te leren. Ze maken geen leerplan en reserveren geen tot weinig budget. Medewerkers leren ad-hoc over ontwikkelingen binnen de organisatie. Dit is een mogelijkheid, maar op lange termijn niet de meest ideale. Bovendien staan werknemers zo minder open voor veranderingen. Het onbekende zorgt voor weerstand om te veranderen.

Leren onder begeleiding

Vaak ligt de verantwoordelijkheid voor opleidingstrajecten en trainingen bij de medewerker zelf. Er is soms wel een opleidingsbudget beschikbaar, maar het initiatief moet vanuit de werknemer komen. Als je vanuit de organisatie deze vraag naar nieuwe kennis ondersteunt en aanmoedigt, wordt continu leren een onderdeel van jouw bedrijfscultuur. Een krachtige leercultuur versterkt de innovatiekracht van jouw organisatie.

Andere leermogelijkheden

De begeleiding hoeft niet altijd vanuit de organisatie zelf te komen. Huur bijvoorbeeld een professionele trainer of coach in om de medewerkers te trainen. Of kies voor een e-learning. Medewerkers kunnen een e-learning volgen op een tijdstip wat voor hen goed uitkomt. Plan hier tijd voor in of volg een module tijdens het wachten bij een klant of als er een afspraak wegvalt. Een e-learning is flexibel en je hoeft niet alles in één keer te doen. Stel samen met jouw werknemer een leerplan op en maak concrete afspraken. De leidinggevende of HR medewerker kan meekijken om de voortgang bij te houden. Zo leren jouw werknemers effectiever en efficiënter.

Leer van elkaar

Is de leermodule of training afgerond? Dan is het belangrijk dat de cursist de informatie ook goed kan uitleggen aan collega’s. Laat de medewerker bijvoorbeeld een verslag maken van het geleerde. Een leuke toevoeging is om de medewerker te vragen hoe hij of zij dit zou toepassen binnen het bedrijf. Of kies voor een bespreking met de directe collega’s. De cursist deelt zijn kennis en geeft aan wat dit voor het bedrijf betekent. Dit werkt vaak aanstekelijk voor collega’s. Zo deel je kennis en leer je ook weer van elkaar.

Straal vertrouwen uit

Medewerkers krijgen meer zelfvertrouwen als zij over de juiste kennis en certificering beschikken. Hun zelfvertrouwen en kennis dragen zij ook weer over naar de klanten. Zo blijven jouw klanten tevreden en zorgt de juiste up-to-date kennis ervoor dat de klant terugkomt.

Tot slot

Leren is belangrijk en leuk. Het zorgt voor verandering, maar uiteindelijk ook weer voor groei. De OPEN AIR updatecursussen en CAD & Company Universiteit zijn een mooi voorbeeld van continu leren en innoveren. CADopleidingen heeft een uitgebreid cursusaanbod met standaard én maatwerk training. Of kies voor de flexible e-learning en leer wanneer het jou uitkomt. Welke soort training je ook volgt, met nieuwe kennis kom je verder.

 

Opleidingstoelage

Is jouw bedrijf aangesloten bij de Metaalunie? Via Opleiding Ontwikkeling Metaal (Stichting OOM) kun je gebruik maken van een persoonlijke opleidingstoelage. Bekijk hier of jouw bedrijf in aanmerking komt voor subsidie van jouw studiekosten.

Reactie plaatsen