Waarom is Product datamanagement belangrijk bij het ontwerpen in 3D?
19 oktober 2020 
1 min. leestijd

Waarom is Product datamanagement belangrijk bij het ontwerpen in 3D?

Moderne 3D CAD software (zoals Inventor) heeft onze productiviteit de laatste jaren ontzettend verhoogd. We zijn in staat de ontwerpcyclus (en daarbij de time-to-market) te verkorten, de ontwikkelingskosten te verlagen en tegelijkertijd de productkwaliteit te verbeteren.

De komst van 3D CAD-software heeft een enorme impact gehad op:

 • Productontwikkeling;
 • Efficiëntie;
 • Kwaliteit;
 • Innovatie.

Deze positieve ontwikkelingen brengen echter een scala aan nieuwe uitdagingen met zich mee voor organisaties.

De uitdaging: het managen van data

Hoe beheer, bestuur en deel je deze ongelofelijke stroom van data en productontwerpgegevens?

Vroeger werden al deze gegevens gearchiveerd in de ladebakken van grote archiefkasten. Deze papieren documentbeheersystemen zijn echter tijd- en arbeidsintensief (en vooral heel foutgevoelig). Documenten kunnen op deze manier makkelijk kwijtraken en er kunnen verschillende versies van een document in omloop zijn.

Vandaag de dag gebeurt deze archivering (gelukkig) vooral digitaal.

Wanneer het managen van data binnen een organisatie niet op orde is, kan er een hoop misgaan. Recent heeft onderzoeksbureau Tech-Clariy een enquête gehouden onder meer dan 400 professionele CAD-gebruikers wereldwijd. Wanneer data niet correct wordt gemanaged, leidt dat volgens de respondenten tot de volgende uitdagingen:

 • Verlies van tijd en productiviteit (door 79% genoemd);
 • Fouten in de keten (24%)
 • Kwijtgeraakte ontwerpen (24%)

Hieruit blijkt het belang van goed datamanagement. Met name in de maakindustrie en op andere productielocaties is product datamanagement de juiste methode. Dat maakt het beheer van producten, projecten, documenten en tekeningen op detailniveau mogelijk. Met name in de maakindustrie wordt PDM steeds vaker omarmd.

Product datamanagement systemen

Het 3D-ontwerpen en produceren van (complexe) producten vereist een gebruiksvriendelijke, efficiënte en kosteneffectieve manier voor het managen van data. De oplossing daarvoor is een PDM-systeem dat perfect aansluit op de ontwerpsoftware.

Zo’n PDM-systeem moet niet alleen de creatie en controle van de steeds grotere hoeveelheden ontwerpgegevens ondersteunen, maar moet ook de samenwerking tussen ontwerpteams en externe partijen bevorderen.

Windows verkenner als PDM-systeem

Gelukkig maken steeds meer organisaties de stap van papieren documentbeheersystemen naar digitaal. Echter wordt vaak gedacht dat het opstellen van een goede mappenstructuur in Windows verkenner de oplossing is.

Dit is natuurlijk een eerste stap, maar Windows verkenner is géén PDM-systeem! De zoekfunctie van Windows is beperkt. Bestanden worden gekopieerd naar een lokale schijf, waardoor er wederom verschillende versies in omloop raken. Ook kunnen bestanden per ongeluk worden verwijderd.

Product datamanagement noodzakelijk bij 3D-ontwerpen

Wordt er in jouw organisatie ontworpen in 3D? Dan is een PDM-systeem pure noodzaak. In een ontwerpomgeving met meer dan één engineer is het praktisch onmogelijk om productontwerpgegevens effectief te beheren in projectmappen, of erger, in papieren documentbeheersystemen. Je wilt namelijk:

 • Eén versie van de waarheid.
 • Kennis binnen de organisatie houden.
 • Productiviteit verbeteren.
 • Voldoen aan de wet- en regelgeving (bijvoorbeeld ISO 9001)

Tot slot

Werk je met Inventor? Dan is Vault de perfecte oplossing voor het managen van jouw data. Er zijn drie verschillende versies van Vault. We helpen je graag bij het vinden voor de beste oplossing voor jou.

Ik ben benieuwd. Hoe beheer jij je data?

Reactie plaatsen