Wat is Autodesk BIM Collaborate? En wat kun je extra met de Pro versie?
09 augustus 2022 
3 min. leestijd

Wat is Autodesk BIM Collaborate? En wat kun je extra met de Pro versie?

Het coördineren van alle verschillende aspectmodellen kan een tijdrovende klus zijn, dus waarom niet de kracht van de Cloud hiervoor inzetten? De Autodesk BIM Collaborate module is ontworpen om ontwerpteams op de juiste manier te laten samenwerken, ongeacht het bestandsformaat. Wat zijn de mogelijkheden van Autodesk BIM Collaborate? En wat is de toevoeging van PRO aan deze licentie? Dat leg ik graag uit in dit blog.

Autodesk BIM Collaborate licenties

De Autodesk BIM Collaborate licentie helpt ontwerpteams en stakeholders om efficiënt en overzichtelijk samen te werken. In Autdesk BIM Collaborate voeg je verschillende aspectmodellen samen tot één projectmodel, voer je automatisch clashes uit, én heb je vroegtijdig inzicht in alle wijzigingen rondom de modellen van jullie ontwerpteams en stakeholders. Dit helpt om het overzicht te bewaken over de ontwerpwijzigingen en vroegtijdig fouten op te sporen om faalkosten te reduceren.

Autodesk BIM Collaborate Pro, voorheen BIM 360 Design, is onderdeel van het Autodesk Construction Cloud (ACC) platform. Binnen het Autodesk Construction Cloud platform zijn er twee licenties beschikbaar als het gaat om het consistent en efficiënt uitwisselen van de ontwerpgegevens: (1) Autodesk BIM Collaborate, en (2) Autodesk BIM Collaborate Pro. Beide licenties geven jou toegang tot 2 verschillende modules bovenop Autodesk Docs: Design Collaboration & Model Coordination. Deze 2 modules leg ik graag aan jullie uit.

Wat veel mensen niet weten is dat je vanaf een 25-pack licentie je ook toeganghebt tot 5 Navisworks Manage licenties. Navisworks stelt je instaat om de high end clashes en 4D-simulaties te maken met de modellen in de Cloud.

Module: Design Collaboration

De naam zegt het misschien al, deze module geeft toegang om efficiënt samen te werken aan het ontwerp. Het geeft je inzicht welk ontwerpteam, wanneer, hoe en welk model of set aan tekeningen heeft gepubliceerd. Op het platform komen verschillende modellen samen en kan er middels meldingen en vergaderingen samengewerkt worden aan één gecombineerd model. Vergelijk het gepubliceerde model met het vorige model met de krachtige versievergelijkfunctie. Houd het overzicht welk ontwerpteam er meldingen heeft openstaan en creëer iedere week op een vaste tijd geheel geautomatiseerd een nieuw model op het platform. Nog een feature binnen Design Collaboration is het bijhouden van wijzigingen op objecten, dit zorgt voor de mogelijkheid om volledig geautomatiseerd te monitoren welke objecten er van het ontwerpteam-model zijn gewijzigd.


Module: Model Coordination

Met de Model Coordination module zorg je ervoor dat je de aspectmodellen van ontwerpteams en stakeholders met elkaar kunt laten clashen en je het overzicht bewaakt van de ontwerpwijzigingen tussen de verschillende modellen. Model Coordination clashed de aspectmodellen die binnen een coördinatieruimte vallen geheel geautomatiseerd. Een coördinatie ruimte is niets anders dan één of meerdere door jou aangewezen mappen die modellen bevatten.

Zie je iets wat gewijzigd moeten worden? Dan maak je een opmerking met meldingsfunctie en geef je de verantwoordelijke alle informatie die van belang is. De melding is dan ook direct inzichtelijk in zowel Revit als Navisworks via de Issue Add-ins.

Wil je een specifiek knooppunt van bijvoorbeeld het constructiemodel met de luchtkanalen blijven monitoren? Dan maak je binnen de Model Coordination module een voorgedefinieerde view aan. Dit geeft je visueel inzicht in de weergave die voor jou belangrijk is én het bespaart zoektijd.

Werken jullie volgens de Open BIM standaard? Dan is deze module natuurlijk ook geschikt voor jou! Alle belangrijke bestandstypen worden ondersteund: RVT, DWG, IFC, NWC en VUE bestanden.


Waarom BIM Collaborate Pro?

Het verschil tussen Autodesk BIM Collaborate en Autodesk BIM Collaborate Pro is dat je in de Pro versie kunt samenwerken met worksharing models (Central files). Je kunt dus alleen met de Autodesk BIM Collaborate Pro licentie een central file opslaan in Autodesk Docs. De centrale file wordt gebruikt als je intern of extern met meerdere teamleden gelijktijdig aan hetzelfde Revit model werkt. Met deze Pro functionaliteit wordt de centrale file in de Cloud beschikbaar gemaakt voor dynamische samenwerking. Autodesk BIM Collaborate Pro is hiermee de vervanger voor de ‘oude’ Revit server.  Deze licentie maakt het makkelijk om, ongeacht de locatie, computer of tijdstip, samen te werken aan een model. Alle projectleden die aan een centraal model werken moeten hiervoor een BIM Collaborate Pro licentie tot hun beschikking hebben. Daarnaast is samenwerken met Collaboration for Civil 3D en Collaboration for Plant 3D alleen mogelijk met een BIM Collaborate Pro licentie.

Tot slot

Wil je weten welke licentie en module het beste bij jouw organisatie past? Meld je dan aan voor het webinar: Coördineren van verschillende Revit & IFC modellen of neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!Reactie plaatsen