What's new InfraWorks & Civil 3D 2021
14 mei 2020 
10 min. leestijd

What's new InfraWorks & Civil 3D 2021

Zowel InfraWorks 2021 als Civil 3D 2021 zijn recent uitgebracht. Deze applicaties zijn belangrijke BIM-pilaren binnen de Infra oplossingen van Autodesk. Beide interfaces ondersteunen nu volledig hoge resolutie monitoren (4K). Alle interface buttons en iconen hebben een restyle gekregen en zijn schaalbare elementen geworden. Dit maakt het werken met beide applicaties een stuk fijner!

Hierna alvast de highlights per applicatie.

InfraWorks 2021

 • High DPI support (4K)
 • Corridors vanuit Civil 3D
 • Publish Civil Structures
 • Verbeterde workflows tussen InfraWorks-Civil 3D-Revit
 • ArcGIS Cloud en FGDB export met behoud van attributen

Civil 3D 2021

 • High DPI support (4K)
 • Verbeterde Pressure Networks
 • InfraWorks Bridges in Civil 3D (InfraWorks Dataset Manager)
 • ArcGIS Cloud en FGDB export met behoud van attributen
 • Autodesk Collaboration for Civil 3D (Data Shortcuts) nu ook in het EU Datacenter
 • Integratie Dynamo voor Civil 3D installer
 • Dynamo Player

InfraWorks 2021

High DPI support (4)

Het InfraWorks home scherm is nu volledig 4K, we kunnen dus gewoon een normaal aantal tegels van modellen zien. In de 2020 versie (zonder 4K resolutie) zag je dat de modeltegels zeer klein werden, waardoor zij niet meer leesbaar waren. Nu is dit wel mogelijk.

Ook de nieuwe interface is mooi om te zien en conform de donkere kleuren zoals Civil 3D:

De InfraWorks Ribbon bevat vier onderdelen en is gedeeltelijk aanpasbaar:

Via de “Pin to Toolbar” button kun je de Ribbon naar wens vullen met buttons uit de Ribbon pulldowns:

Corridors vanuit Civil 3D

Er is veel werk gestopt in de uitwisseling van ontwerpgegevens tussen InfraWorks en Civil 3D. Dit was beetje bij beetje al mogelijk, maar het resultaat was nog niet super. Het wordt vanaf nu een stuk gemakkelijker om Corridors (gemaakt in Civil 3D) in InfraWorks te laden. Dit is mogelijk via een directe link (Data Source) naar het Civil 3D DWG-bestand of een link naar een IMX-export uit Civil 3D.

De Corridor wordt nu in InfraWorks herkend en daar als een Corridor Component Road ingeladen. Via een nieuwe tabel, de Component Mapping (Alt+8), kun je nu instellingen maken hoe de Link en Shape codes, aanwezig in de Corridor, vertaald moeten worden in InfraWorks.

Tijdens de online OPEN AIR op 28 mei zal ik hier uitgebreid op ingaan en je de eerste stappen leren. Schrijf je hier in!

Publish Civil Structures

Vanaf nu is het mogelijk om een brug of tunnel parametrisch te modeleren in InfraWorks op basis van een Civil 3D Alignment/Corridor. Daarna kan deze terug naar Civil 3D worden gehaald als een soort nieuw object. Deze uitwisseling verloopt via het IMX-bestand.

Het resultaat is een intelligent IMX-bestand met daarin alle gegevens van de InfraWorks parametrische brug of tunnel. Verderop in dit blog laat ik zien hoe je dit IMX-bestand vervolgens in Civil 3D in kan laden.

Verbeterde workflows tussen InfraWorks-Civil 3D-Revit

De geëxporteerde brug- of tunnelconstructie vanuit InfraWorks kan nu heel gemakkelijk worden geopend in Civil 3D. Het mooiste is dat dezelfde export ook meteen in Revit geopend kan worden via de Import Civil Structures Add-In. Dit werkt nagenoeg hetzelfde als de Civil 3D import. Hiermee kun je nu dus ongelimiteerd data vanuit Civil 3D overhalen naar InfraWorks en vervolgens weer naar Revit. Dit alles ook op hoge nauwkeurigheid en op RD-coördinaten. Tijdens OPEN AIR zal ik je belangrijke instellingen tonen van je InfraWorks model om deze workflow correct te laten verlopen.

In Revit krijg je dan de complete constructie netjes op RD-coördinaten:

In Revit zijn vervolgens alle object eigenschappen beschikbaar en ook in een Schedule te plaatsen:

ArcGIS Cloud en FGDB export met behoud van attributen

De samenwerking tussen Autodesk en ESRI heeft ook in deze nieuwe versie weer nieuwe mogelijkheden opgeleverd. Het is makkelijker geworden om nu het hele InfraWorks-model te publiceren naar een online ArcGIS omgeving. Er is hiervoor wel een ArcGIS-account nodig waarbij Feature Layers aangemaakt kunnen worden. InfraWorks biedt verschillende mappings om de Features te exporteren naar een ArcGIS Category en Layer Name:

Na publish kan de online data snel bekeken worden in elke browser en op elk mobile device. Ook zijn alle Feature attribuut gegevens te bekijken:

Na de Publish zijn een ArcGIS Feature Layer en een File Geodatabase beschikbaar. De Feature Layer kan hierna eventueel weer gewoon als Data Source gebruikt worden binnen InfraWorks. De File Geodatabase wordt gebruikt om alle geodata online te bewaren. Het grote voordeel van deze workflow is dat nu ook gemakkelijk de attribuut waarden van alle Features gewijzigd kunnen worden, zowel in ArcGIS Online en InfraWorks (na koppeling van de Feature Layer in InfraWorks).

Met de bekende Save back kunnen we eventueel aangepaste Features in InfraWorks weer makkelijk updaten in ArcGIS Online:


Civil 3D 2021

High DPI support (4K)

Eindelijk is de gehele interface van Civil 3D nu 4K geschikt. Een jaar geleden was de Civil 3D Ribbon al geschikt gemaakt voor hoge resolutie schermen, maar helaas alle overige dialoog schermen en iconen nog niet (waaronder de gehele Toolspace). Dit maakte het gebruik op een 4K-monitor nog niet echt mogelijk. De comptabiliteit om een fatsoenlijke interface te gebruiken zonder dat sommige iconen te klein en onleesbaar werden, moest in Windows aangezet worden. Vanaf deze nieuwe versie hebben we werkelijk een 4K geschikte interface en dat merk je als je deze nieuwe versie opent. Alle iconen zien er haarscherp uit waaronder ook de gehele Toolspace:

Verbeterde Pressure Networks

Binnen de Pressure Networks vinden we een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo kun je nu via een grip edit de richting van een pipe veranderen waarbij de fitting automatisch aanpast naar een ander type:

Verder is het makkelijker geworden om een persleiding netwerk een specifiek verticaal Profile ontwerp te laten volgen. Ook kan een nieuwe Pipe run nu op basis van een ander object aangemaakt worden inclusief een Offset mogelijkheid. Aansluitingen maken op bestaande Pipes is met het Branch Fitting commando snel gedaan, allemaal te vinden in de context Ribbon. Als laatst zijn nu ook curves makkelijk te maken door een reeds aanwezige curve te selecteren, de persleiding zal deze curve dan automatisch volgen.

InfraWorks Bridges in Civil 3D (InfraWorks Dataset Manager)

De parametrische brugconstructie die ik eerder heb aangemaakt ga ik nu terug inladen in Civil 3D. Dit biedt een dynamische koppeling tussen Civil 3D en InfraWorks. Via de InfraWorks Dataset Manager houden we de wijzigingen aan de brug bij.

Door de brug te projecteren in het Lengteprofiel krijgen we een correcte weergave in de Civil 3D detail omgeving. De nieuwe brug is een nieuw type object ‘Bridge’ in de Civil 3D Prospector:

Via de Civil 3D (projectie) Style kunnen we diverse onderdelen van de nieuwe brug nog instellen:

Een hele mooie functionaliteit is dat alle eigenschappen van de onderdelen van de brug ook in Civil 3D beschikbaar zijn:

ArcGIS Cloud en FGDB export met behoud van attributen

Ook zien we in Civil 3D nu robuuste Publish mogelijkheden naar ArcGIS Online. Het zijn in feite dezelfde mogelijkheden die we ook in InfraWorks zien met dezelfde instel mogelijkheden.

Tijdens de export kun je nog diverse mappings instellen:

Na de Publish kunnen we via een handige knop meteen de data in ArcGIS Online bekijken:

Autodesk Collaboration for Civil 3D (Data Shortcuts) nu ook in het EU Datacenter

Vanaf nu worden ook BIM 360 data shortcuts ondersteund naar Europese modellen. Voorheen was de C4C3D mogelijkheid alleen voorbehouden aan US-modellen.

Integratie Dynamo voor Civil 3D installer

De installatie van Dynamo is in deze nieuwe versie standaard opgenomen. Er hoeft dus geen aparte MSI meer geïnstalleerd te worden.

Dynamo Player

Een fijne nieuwe toevoeging is de Dynamo Player in Civil 3D 2021. Hiermee kun je Dynamo scripts zo voorbereiden dat deze gemakkelijk toe te passen zijn in een ontwerp. Specifieke variabele inputs kunnen vooraf ingesteld worden zodat de ontwerper alleen nog maar een waarde hoeft in te vullen of een object hoeft te selecteren. Daarna zal het Dynamo script zijn krachtige werk doen.

Conclusie

Zoals je ziet hebben er in zowel InfraWorks 2021 als Civil 3D 2021 een groot aantal verbeteringen plaatsgevonden. Benieuwd naar alle verbeteringen of wil je hier meer over weten? Ik nodig jullie graag uit voor ons OPEN AIR 2020 evenement waar je nog meer te weten kunt komen over alle nieuwe functies binnen InfaWorks en Civil 3D. Dit jaar is OPEN AIR online en gratis voor al onze klanten.

Reactie plaatsen