What's new: Inventor 2023
05 april 2022 
4 min. leestijd

What's new: Inventor 2023

Vandaag is de nieuwste release van Inventor gelanceerd, namelijk Inventor 2023! In dit blog lees je een aantal van de grote updates en verbeteringen ten opzichte van afgelopen jaar.

Algemene verbeteringen

Inventor 2023 heeft een aantal algemene verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Zo is er een nieuw homescherm, is er een verbeterde Free Orbit navigatie en zijn er verbeteringen in iLogic.

Nieuw homescherm

Zodra je Inventor 2023 opstart, stuit je op een nieuw homescherm. In het nieuwe hoofdscherm ligt de focus meer op recent geopende bestanden. De interface is vergelijkbaar met die van AutoCAD, Fusion 360 en andere Autodesk software.

Homescherm Inventor 2023

Verbeterde Free Orbit navigatie

Gebruik je een muis met drie knoppen? Dan is de Free Orbit navigatie verbeterd. Zo kun je door middel van je Shift knop + het middelste scroll wiel in verschillende situaties het volgende uitvoeren:

 • Volledig model in beeld: Het draaipunt is het middelpunt van de modelgeometrie.
 • Model gedeeltelijk in beeld: Het draaipunt klikt vast op de dichtstbijzijnde rand/vlak/hoekpunt van het dichtstbijzijnde onderdeel.
 • Model buiten de view: Het draaipunt is de cursorlocatie.

Free Orbit navigatie

Verbeteringen in iLogic

Ook in iLogic zijn er dit jaar weer enkele verbeteringen doorgevoerd, zo kun je nu:

 • Externe regels en algemene formulieren toevoegen aan de Ribbon.
 • De volgorde van de parameters met meerdere waarden sorteren. Plaats bijvoorbeeld de meest gebruikte waarden bovenaan de lijst.

Verbeterde samenwerking

Ook het samenwerken tussen verschillende software is in Inventor 2023 weer verbeterd, waaronder de data uitwisseling van Revit naar Inventor.

Verbeterde data uitwisseling van Revit naar Inventor

Ook in Inventor 2023 is de connectie met Autodesk Revit een stukje beter geworden. Het was al mogelijk om Revit data te openen in Inventor. Het verschil in de 2023 versie is dat het niet langer nodig is om een apart bestand uit Revit te exporteren en deze naar de Inventor gebruiker te sturen.

In de nieuwe versie is het mogelijk om vanuit Revit een gegevensuitwisseling te creëren die wordt geüpload naar Autodesk Docs. De Inventor gebruiker heeft vervolgens toegang tot deze gegevens en kan deze in zijn project laden.

De Revit data blijft associatief binnen Inventor. Er hoeft dus geen nieuw revisiebestand meer worden gemaild als de Revit data wordt bijgewerkt.

Updates voor bestaande import- en export bestanden

 • JT import/export: Ondersteuning voor versie 10.6 en 10.7, inclusief lezen en schrijven. Ondersteuning toegevoegd voor UCS-export.
 • STEP: De prestaties voor het openen van STEP-bestanden zijn verbeterd. Daarnaast is er ondersteuning toegevoegd voor UCS-export.
 • STL export: De standaardeenheden voor STL exports zijn nu millimeters.
 • USDz export: Ondersteuning voor exporteren naar USDz-formaat is toegevoegd. USDz-pakketten worden vaak gebruikt in combinatie met Augmented Reality (AR). De export gebruikt ASCII voor bestandsnaamgeving (en niet Unicode).

Verbeteringen in de part omgeving

In de part omgeving zijn er niet alleen verbeteringen aangebracht. Er is ook een nieuwe functie toegevoegd, genaamd 'Mark'.

Mark (nieuw)

Met de nieuwe ‘Mark’ functie heb je de mogelijkheid om schetsen of tekst te gebruiken om markeringen toe te voegen.

Gebruik deze functie om lasermarkeringen, etsingen of graveringen te presenteren. Markeerfuncties worden weergegeven in 2D en 3D en kunnen worden geëxporteerd binnen Flat Pattern DXF/DWG-export.

Mark functie in Inventor 2023

iProperty informatie opnemen in schetstekst

Als je in de schetsomgeving tekst toevoegt aan een Part kun je vanaf nu ook kiezen voor ‘Standaard iProperties’ en ‘Custom iProperties’. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld labels wilt toevoegen aan je modellen, of als je een eigenschap in het model wilt graveren, zoals onderdeelnummer of materiaal.

Format text Inventor 2023

Tolerantie-instellingen

Het Tolerance dialoogvenster is vanaf nu direct toegankelijk vanuit het Parameters dialoogvenster. Ook heb je bij het wijzigen van toleranties bij een specifieke Model State de mogelijkheid tot functionaliteitstesten, om er zo voor te zorgen dat componenten bij elkaar passen.

Verbeteringen in de Assembly omgeving

BOM-instellingen

Als je voorheen een component in een Model State onderdrukte, werd deze nog steeds vertoond in de Bill of Materials (de QTY stond in dat geval op 0). Vanaf nu kun je via de BOM Settings aangeven of je een onderdrukt component wel of niet wilt verbergen in de BOM.

Daarnaast heb je nu ook de mogelijkheid om (in het geval je componenten verbergt) de artikelnummers van je BOM opnieuw op volgorde te nummeren.

BOM-settings

Commando's bij vervangende Model State

Indien er een substitute Model State actief is, zijn de volgende commando’s uitgeschakeld in de Ribbon:

 • Place iLogic Component
 • Analyze Interference
 • Activate Contact Solver
 • Convert to Weldment

Constraint opties

Je kunt nu een constraint suppressen tijdens het bewerken ervan. Dit is het meest gebruikelijk wanneer je werkt met Model States en met het aanmaken van driven constraints.

3D annotaties

Wanneer je een 3D annotatie toevoegt kun je iProperty informatie naar het geselecteerde item verwijzen door middel van een leader. In vorige versies was het niet mogelijk om te kiezen op welk niveau van de sub-assembly moet worden verwezen naar de iProperty informatie. In Inventor 2023 heb je de mogelijkheid om te verwijzen naar de iProperty vanuit elk sub-assembly niveau die aan het geselecteerde object gekoppeld is.

Webinar en OPEN AIR 2022

Dit waren slechts een fractie van de verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen binnen Inventor 2023! Ben je benieuwd naar nog meer nieuwe ontwikkelingen? Meld je dan aan voor het webinar 'What's new: Inventor 2023' op 19 april.

Ook dit jaar organiseren wij weer de OPEN AIR updatetrainingen. Met deze updatetraining ben in één keer volledig up-to-date wat betreft je favoriete Autodesk software. Ben jij erbij? Meld je dan aan via deze link.

Reactie plaatsen