De 3 beste gratis AutoCAD DWG Viewers
17 januari 2018 
3 min. leestijd

De 3 beste gratis AutoCAD DWG Viewers

Soms willen jouw klanten of partners de DWG-tekeningen bekijken zonder daar AutoCAD voor aan te moeten schaffen. Dit is mogelijk met een van de vele gratis DWG Viewers. Maar welke DWG Viewer kun je hier het beste voor gebruiken? In dit blog lees je over de drie beste gratis DWG viewers toe met hun voor- en nadelen.


Viewer 1: DWG Trueview

DWG Trueview is de oudste goed werkende DWG viewer. Het is ontwikkeld door Autodesk zelf en is feitelijk een opgeschoonde variant van AutoCAD. Je kunt met DWG Trueview 2D- of 3D-tekeningen opmeten en in verschillende stijlen bekijken. Of de Layers Properties en Page Setup bewerken om de Sheets uit te printen. Dit maakt het voor jouw klanten of partners mogelijk om gratis AutoCAD tekeningen te printen met hun eigen printer! DWG Trueview is naast een DWG viewer ook een DWF- en DXF viewer. Het grootste voordeel is dat je de bestanden kunt converteren naar andere DWG-versies. Gebruikers van externe software kunnen niet altijd een AutoCAD 2018 DWG inladen. Met DWG Trueview kunnen ze dit nu omzetten naar het 2013 DWG formaat. Een nadeel van DWG Trueview is dat je de viewer moet installeren (1,85GB) en alle rechten over de DWG-bestanden volledig moet overdragen. De andere twee viewers hebben hier geen last van.

Viewer 2: De A360 Autodesk Viewer

De Autodesk Viewer (voorheen de A360 Viewer) is een cloudgebasseerde viewer voor meer dan zeventig soorten 2D- en 3D-CAD-bestanden. Deze viewer is bedoeld om bestanden snel te delen, bekijken en reviewen. Dit kan allemaal zonder dat je de viewer hoeft te downloaden of installeren! Je kunt in de viewer meten en opmerkingen of markups plaatsen om de tekeningen te reviewen. De tekenaar krijgt direct een melding als er een opmerking is geplaatst. AutoCAD-bestanden deel je via viewer.autodesk.com of direct vanuit AutoCAD via ‘A360 > Share design view’ in de Ribbon. Alle onderliggende Sheets, settings en Xrefs worden automatisch meegenomen. Klik rechtsboven in de Autdesk Viewer op ‘Get Link’ om de tekening met andere partijen te delen. De link blijft 31 dagen beschikbaar, maar kan altijd tussentijds verlengend worden. Vanuit de viewer is het niet mogelijk om het DWG-bestand te downloaden. Het ontwerp blijft dus in beheer van de tekenaar.

Viewer 3: AutoCAD Mobile App

De AutoCAD Mobile App maakt het mogelijk jouw DWG-tekeningen overal bij je te hebben om deze te bekijken en te reviewen. AutoCAD Mobile is te downloaden voor iOS, Android en Windows 10. De webversie is net beschikbaar gemaakt. Je kunt in deze App meten en je huidige locatie bekijken door middel van de GPS-functie. Ideaal om precies te zien waar je op de tekening staat als je met een tablet over de bouwplaats loopt. Verder kun je opmerkingen en markups plaatsen en daar foto’s aan koppelen. Jij kiest of je de DWG-bestanden direct wilt openen vanaf de A360 Drive, Google Drive, Onedrive, Dropbox of een lokale opslag. De tekenaar stelt voor elke gebruiker in welke delen van de tekening hij of zij mag zien en bewerken. Een laatste voordeel is dat AutoCAD Mobile moeiteloos werkt met een Surface pen en zelfs op de Microsoft HoloLens!

Autodesk Flex Tokens

Zijn er in jouw organisatie medewerkers die incidenteel Autodesk software zoals bijvoorbeeld AutoCAD, Revit of Inventor nodig hebben? Dan is Autodesk Token Flex misschien iets voor jullie. Token Flex maakt het mogelijk om enkel te betalen voor de producten die incidenteel worden gebruikt. Hiermee kun je een onbeperkt aantal gebruikers vanuit Autodesk Account aan Flex toewijzen en je kunt eenvoudig beheren tot welke software een gebruiker toegang krijgt. Een gebruiker hoeft eenmalig online in te loggen om vervolgens voor een periode van 24 uur offline met de software te kunnen werken.

Hoe Token Flex werkt en wanneer dit interessant kan zijn voor jouw organisatie, lees je in dit blog.

AutoCAD Mobile Premium – meer dan een DWG Viewer

Gebruik je de AutoCAD Mobile App voor het eerst, dan krijg je zestig dagen gratis toegang tot AutoCAD Mobile Premium. Hiermee is het meer dan alleen een DWG viewer. Met AutoCAD Mobile Premium kun je in ook de App tekenen, trimmen, lagen bewerken, annoteren en blocks plaatsen. Dit lijkt op AutoCAD LT voor de Mac, maar dan op je smartphone of tablet! Heb jij een AutoCAD (LT),  AEC Collection of PDM Collection bij ons aangeschaft? Dan beschik jij ook over een gratis AutoCAD Mobile Premium licentie. Vragen? Stel ze gerust!

tijn floris
Door

tijn floris

op 03 Jul 2019

Ik mis een CAD viewer voor Mac...?

Puck Blom
Door

Puck Blom

op 16 Jul 2019

Hoi Tijn,Autodesk biedt op dit moment helaas nog geen CAD viewer voor de MAC. Maar een goede werkbare oplossing is het gebruik van een cloudplatform zoals BIM360 voor het bekijken van DWG tekeningen.Groet,Puck

Reactie plaatsen